Τι είναι το θεατρικό ντοκιμαντέρ; Πώς δημιουργείται; Ποιες τεχνικές αξιοποιεί; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει; Πώς προσεγγίζει τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν σε ένα πρωτοποριακό εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί δωρεάν από το Σάββατο 2 έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Ads

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής plays2place και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ένα πρωτοποριακό εργαστήρι, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν ηθοποιοί, τελειόφοιτοι δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, δραματουργοί, αλλά και ερευνητές από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δράση έχει τίτλο «Από το πεδίο στη σκηνή: Προσεγγίζοντας τον Εαυτό και τον Άλλο στο Θεατρικό Ντοκιμαντέρ» και αφορά θεματικά στην προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου επιμελείται η θεατρική σκηνοθέτιδα και κοινωνική ανθρωπολόγος Μάρθα Μπουζιούρη.

Στη διάρκεια μιας εβδομάδας εντατικής εργασίας, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς η ιστορική και πολιτισμική συγκυρία επέδρασε στην εξέλιξη της φόρμας και των θεματικών του ιδιαίτερου αυτού θεατρικού είδους, ενώ θα διαβάσουν και θα παρακολουθήσουν επιλεγμένα αποσπάσματα θεατρικών ντοκιμαντέρ της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας, αναλύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και τεχνικές.

Ads

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν επίσης να συνδημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο θεατρικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα εστιάσει στον τρόπο που προσεγγίζουμε και αποτυπώνουμε καλλιτεχνικά την προσφυγική ταυτότητα και εμπειρία, επιχειρώντας μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική δραματουργία που απομακρύνεται από το στερεότυπο της απεικόνισης του πρόσφυγα ως δίπολο «θύμα ή απειλή». Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στις 8 Μαρτίου σε μορφή θεατρικού αναλογίου / work in progress, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Σε ποιους απευθύνεται:
Το εργαστήριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας κατόπιν πρόσκλησης της Μπιενάλε της Βαρσοβίας, απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και σε επιστήμονες – ερευνητές από το χώρο των κοινωνικών επιστημών, της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενδεικτική βιβλιογραφία – εργογραφία. Η παρακολούθηση της πλήρους διάρκειας του εργαστηρίου είναι υποχρεωτική.

Δήλωση συμμετοχής:
Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή βιογραφικού σημειώματος, καθώς και ενός σύντομου κειμένου 150 – 200 λέξεων το οποίο να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να λάβουν μέρος. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν τα παραπάνω, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους (κινητό τηλέφωνο, εναλλακτικό email επικοινωνίας εάν υπάρχει) στο email documentary@filmfestival.gr μέχρι την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 16:00 με την ένδειξη «Ονοματεπώνυμο – Εργαστήριο θεατρικού ντοκιμαντέρ». Θα επιλεγεί περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, με ανώτατο όριο τα 12 άτομα.

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες: 2 – 8 Μαρτίου 2019
Χώρος: Θα ανακοινωθεί σύντομα
Κόστος συμμετοχής: Το εργαστήριο είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες που διαμένουν εκτός Θεσσαλονίκης καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τα κόστη μετακίνησης και διαμονής τους για το διάστημα του εργαστηρίου.

Διαβάστε επίσης: