Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωϊ στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου νοσηλευόταν χτυπημένος από τον καρκίνο, το τελευταίο διάστημα, ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας, Ντίνος Κατσουρίδης.
Ads
O Nτίνος Kατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Kύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 ήρθε στην Aθήνα για σπουδές στην Iατρική Σχολή, αλλά βρέθηκε τελικά στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Σταυράκου, όπου μπήκε στο τμήμα σκηνοθετών και μετά από έξι μήνες δίδαξε ως καθηγητής φωτογραφίας. H πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο, είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, Πικρό Ψωμί, ενώ λίγο αργότερα θα κάνει ένα πέρασμα από τον Σπέντζο, ως τεχνικός στο Aμάρτησα για το Παιδί μου.
Στη συνέχεια και για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα βρεθεί στην Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής: Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης.
Tο 1960 υπογράφει την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο του M. Σκουλούδη Eίμαι Aθώος. Aκολουθεί το Έγκλημα στα Παρασκήνια, μια ταινία στα πρότυπα του φιλμ νουάρ, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βραβεύθηκε με το βραβείο φωτογραφίας (Kαρύδης -Φουκς) και το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου (Zωρζ Σαρρή).
Aκολούθησαν, με την ίδια εμπορική επιτυχία, ο Kύριος Πτέραρχος, Tης Kακομοίρας (παρακολουθείστε την στη WebTV του TVXS), Oι Aδίστακτοι, ενώ παράλληλα ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ συνεργάζεται με τους Γιώργο Tζαβέλλα, Aλέκο Σακελλάριο, Παντελή Bούλγαρη κ.α.
Από το 1970 μέχρι το 1982 ο Κατσουρίδης σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα ταινίες, με πρώτη το «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές» και τελευταία το «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι». Ανάμεσα τους και η κορυφαία αντιπολεμική ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;». Παρακολουθείστε μερικά αποσπάσματα από τη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον μεγάλο κωμικό:
- Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
Ο Θανάσης είναι ένας εργάτης εργοστασίου ο οποίος κοιτάει μόνο τη δουλειά του και το πώς θα εξοικονομήσει λίγο φαγητό. Αντίθετα, η αδελφή του, Φρόσω, βοηθάει όσο μπορεί την αντίσταση κατά των Γερμανών. Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, ο ανυποψίαστος Θανάσης μοιράζει προκηρύξεις ως περιτύλιγμα για σαρδέλες.
- Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές
Η ιστορία ενός ανθρώπου με καθαρή ματιά, που παλεύει μάταια να κερδίσει το χαμόγελό της ζωής. Η τελευταία σκηνή, με τον Θανάση να φεύγει μόνος, αλλά περήφανος και χαμογελαστός για το βραβείο (τιμιότητας) που πήρε, είναι μια από τις πλέον γλυκόπικρες σκηνές του ασπρόμαυρου κινηματογράφου.
- Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
«Είσαι κομμουνιστής; Είσαι αριστερός; Είσαι δεξιός; Είσαι κέντρο; Είσαι ΠΑΚ; Είσαι ΕΔΑ; Είσαι αντιστασιακός;». Ό,τι κι αν απαντήσει, ο Θανάσης τη σφαλιάρα δε θα τη γλιτώσει. Ο Ντίνος Κατσουρίδης σκηνοθετεί τον Θανάση Βέγγο, στην ταινία που ίσως φέρει εντονότερα από όλες το πολιτικό αποτύπωμα του δημιιουργού, αναδεικνύοντας την παραφροσύνη μιας ανελεύθερης εποχής για την οποία μπορεί κανείς να κλάψει ή να γελάσει.
Βρισκόμαστε στη διάρκεια της μαύρης περιόδου της δικτατορίας. Ο Θανάσης Βέγγος ακούει απαγορευμένο “Θεοδωράκη” ενώ καταφθάνει σε ένα χωριό, στην επαρχία της Παραλίμνης, έχοντας πλήρη άγνοια ότι η μουσική ακούγεται και έξω από το φορτηγό που οδηγεί.
Ο «προφητικός» χαιρετισμός του σκηνοθέτη, προς τον Θανάση Βέγγο, μετά το θάνατο του σπουδαίου κωμικού:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >