Η «Δοκιμή» αποτελεί μία σπάνια ταινία η οποία δεν προβλήθηκε ποτέ εμπορικά στην μεγάλη οθόνη. Μία καλλιτεχνική μορφή αντίστασης απέναντι στην δικτατορία των συνταγματαρχών. Μία αξιόλογη δημιουργία, η οποία προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στον Κήπο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Χώρα, Σε Βλέπω» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ads

Καθώς η αντίσταση κατά της χούντας κορυφωνόταν, ο Ζιλ Ντασέν μαζί με την Μελίνα Μερκούρη σε εξορία από την Ελλάδα συνέχιζαν την επί σειρά ετών αντιδικτατορική τους εκστρατεία σε Ευρώπη και Αμερική.

Το 1974, ο Ντασέν δημιούργησε αυτό το θαρραλέα ακατηγοριοποίητο φιλμικό δοκίμιο πάνω στις λαϊκές εξεγέρσεις, παρουσιάζοντας τις πρόβες και τα γυρίσματα μιας ταινίας που είχε ως θέμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 καθώς και τα βασανιστήρια των αντιχουντικών.

image

Ads

Ο Ντασέν συνδυάζει ντοκουμέντο, αναπαράσταση, μπρεχτικές δομές, πρόζα, μουσική και τις δικές του σκέψεις και εμπειρίες, δημιουργώντας ένα φιλμ γεμάτο ενέργεια, πόνο αλλά και ελπίδα. Ο Θεοδωράκης και ο Μαρκόπουλος εκτελούν ζωντανά τα τραγούδια τους, η Μελίνα Μερκούρη τραγουδάει το «Με το Λύχνο του Άστρου» από το «Άξιον Εστί», ενώ προσωπικότητες διαβάζουν ποιήματα, γράμματα φυλακισμένων και άλλα ντοκουμέντα της εποχής καθώς παρεμβάλλονται κινηματογραφημένα επίκαιρα και μαρτυρίες.

Η «Δοκιμή» ολοκληρώθηκε με την πτώση της Χούντας και δεν κυκλοφόρησε ποτέ εμπορικά, παραμένοντας στη θέασή της ένα καλλιτεχνικό και πολιτικό αίνιγμα.

Ζυλ Ντασέν

Ο Ζυλ Ντασέν, γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 στη μικρή κωμόπολη Μιντλτάουν του Κονέτικατ, μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια στις φτωχογειτονιές του Χάρλεμ, όπου ο ρωσοεβραϊκής καταγωγής πατέρας του δούλευε ως κουρέας. Ο Μακαρθισμός όμως δεν αργεί να πλήξει τον αριστερών πεποιθήσεων σκηνοθέτη, ο οποίος φιγουράρει στη σχετική μαύρη λίστα. Ο φίλος του Ντάρυλ Ζάνουκ της 20th Century Fox, προσπαθώντας να τον βοηθήσει, στέλνει τον Ντασέν επειγόντως στο Λονδίνο.

image

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο Ζυλ Ντασέν, αναγκάζεται να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου περνούν πέντε δύσκολα χρόνια καθώς το αμερικάνικο σύστημα διανομής σαμποτάρει τις ταινίες του. Στις Κάννες, το 1955 γνωρίζει τη Μελίνα Μερκούρη (η οποία ελπίζει σε ένα βραβείο με την ταινία «Στέλλα») και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Έρχονται μαζί στην Ελλάδα και γυρίζουν στην Κρήτη τη θρυλική ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (Celui qui doit mourir).

Στο θέατρο ξεχώρισαν οι σκηνοθεσίες του στα έργα «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τεν. Ουίλλιαμς (θίασος Γ. Φέρτη με τη σύμπραξη της Μελίνας Μερκούρη), «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ (με το θίασο του Ν. Κούρκουλου και σύμπραξη της Μερκούρη), «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπη (θίασος Καρέζη – Καζάκου), «Ένας µήνας στην εξοχή» του Τουργκένιεφ κ.ά. Ο θάνατος τον βρήκε στις 31 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 97 ετών.

Διαβάστε Επίσης:

image

«Χώρα, Σε βλέπω» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

To «Χώρα, Σε βλέπω» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χωροχρόνο, όχι απλά μιας κινηματογραφίας αλλά μιας ολόκληρης χώρας.

Το πρώτο μέρος του «Χώρα, Σε Βλέπω» – που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες με 21+21, 42 συνολικά ταινίες, εκ των οποίων οι 30 σε νέες ψηφιακές κόπιες επιμελημένες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε 21 στάσεις στις 5 ηπείρους – κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη.

Έως και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στον Κήπο της Πειραιώς 260, θα προβληθούν οι δέκα πρώτοι τίτλοι του προγράμματος, μια πρώτη σειρά από εμβληματικά έργα του ελληνικού σινεμά: γνωστά, λιγότερο γνωστά, πολυβραβευμένα, queer, εθνογραφικά, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ηλεκτρισμένα, αλλόκοτα. Κάπως όπως η ίδια η Χώρα που τα δημιούργησε.

Πρόγραμμα Προβολών:

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου
20:30 | «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού (1971) 105΄

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου
20:30 | «Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου (1960) 24´
«Μπέττυ» του Δημήτρη Σταύρακα (1979) 33´
«Η Λίζα και η άλλη» του Τάκη Σπετσιώτη (1976) 7´
22:30 | «Από την Άκρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1998) 90´

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου
20:30 | «Δοκιμή» του Ζυλ Ντασέν (1974) 88´
22:30 | «Οι Βοσκοί» του Νίκου Παπατάκη (1967) 117´

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου
20:30 | «Το Τελευταίο Ψέμμα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1958) 112´
23:00 | «Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1985) 87´

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου
19:00 | [ deliverance ], διάσωση – σωτηρία – απελευθέρωση – απολύτρωση
Μια ανοιχτή συζήτηση για την διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς – Χώρος Ε
21:00 | «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975) 230´

Η ταινία «Δοκιμή / The Rehearsal» (1974) του Ζιλ Ντασέν, είναι στα αγγλικά και θα προβληθεί σε νέα αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια
(DCP), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης, με ελληνικούς υπότιτλους.

image

Δοκιμή / The Rehearsal
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ζιλ Ντασέν
Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Μερκούρη, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ρένος Μάντης, Στάθης Γιαλελής, Ρόμπιν Γκούντμαν, Στιβ Ίνγουντ, Ολυμπία Δουκάκη, Τζέρρυ Ζάφερ, Γιάννης Ιορδανίδης, Τζον Μοράτους, Δημήτρης Χατζής, Τζον Ράντολφ, Τζέρολντ Ζίμαν, Λούις Ζόρικ, Σάλεμ Λούντβιχ, Στιβ Καρπ, Λου Τιάνο,
Τομ Ηλιόπουλος, Φίλις Μακμπράιντ, Αριστείδης Φίλιπ Ντιβάλ, Στίβεν Ντιακρούσι, Γιώργος Πανουσόπουλος, Μάικλ Χάρντσταρκ, Μάικλ Μάλινς, Σάρα Κάνινγκχαμ, Τζέιμς Δούκας, Κρέγκ Αντονάτσι, Έλενα Κάραμ, Μπρέντα Κάριν, Βέρα Λόκγουντ, Τομ Όλντριτζ, Ζιλ Ντασέν
Ειδική συμμετοχή: Άρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Λίλιαν Χέλμαν, Μαξιμίλιαν Σελ, Ρεξ Ριντ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άλαν Μέτζκερ
Μοντάζ: Σούζαν Μπάουμαν
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης και δύο τραγούδια του Γιάννη
Μαρκόπουλου
Σκηνικά: Νταν Κουίν
Ήχος: Μπιλ Ντέιλι
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 88 λεπτά
Προβάλλεται την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στις 20:30, στον Κήπο της Πειραιώς 260

Είσοδος
Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου τα οποία θα διατίθενται δωρεάν την ημέρα κάθε προβολής από τις 18.00 και μετά στα ταμεία της Πειραιώς 260.

Για την είσοδο του κοινού στις παραστάσεις της Πειραιώς 260 απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ΄ άρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 (ΦΕΚ 3117/Β 16.07.2021). Επίσης, απαιτείται η χρήση μάσκας και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον / στην κάτοχο του εισιτηρίου.