Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς σκηνοθέτες, αποφασίζει να μεταφέρει στην οθόνη μια εξαιρετικά ευαίσθητη ιστορία, που ξεσήκωσε έντονες πολιτικές και συνταγματικές αντιπαραθέσεις στη γείτονα χώρα και επανέφερε τη συζήτηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Μάρκο Μπελόκιο, έχοντας στη διάθεση του ένα εξαιρετικό κάστ – ανάμεσα τους, η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Τόνι Σερβίλο – παρουσιάζει την «Ωραία Κοιμωμένη». Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 20:15, στον Κινηματογράφο Ααβόρα.

Ads

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου, οι Κινηματογράφοι Τριανόν και Ααβόρα, φιλοξένησαν αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις, master-classes, καθώς και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.

Ads

Το 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, μπορεί να ολοκληρώνεται τυπικά την Κυριακή 27 Νοεμβρίου – με την απονομή των βραβείων και την πρεμιέρα της νέα ταινίας του Μάρκο Μπελόκιο: «Sweet Dreams» (Fai Bei Sogni – 2016) – όμως οι επαναληπτικές του προβολές πρόκειται να μας κρατήσουν συντροφιά μέχρι και την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στον Κινηματογράφο Ααβόρα. Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβολών:

Δευτέρα 28 Νοεμβίου

  • 6.00 • ΕΡΓΕΝΗΣ (1997, Ελλάδα, 120’) Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • 8.15 • Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ / Bella addormentata (2012, Ιταλία, Γαλλία, 115’) Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio
  • 10.20 • ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ / Election (1999, ΗΠΑ, 103’) Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Τρίτη 29 Νοεμβίου

  • 6.00 • ΑΘΗΝΑ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (2008, Ελλάδα, 103’) Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • 8.00 • ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ / Mourir a Madrid (1963, Γαλλία, 85’) Σκηνοθεσία: Frederic Rossif
  • 9.45 • ΠΛΑΓΙΩΣ / Sideways (2004, ΗΠΑ, 126’) Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Τετάρτη 30 Νοεμβίου

  • 6.00 • Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ (1987, Ελλάδα, 105’) Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • 8.00 • ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ /Land and Freedom (1995, M.Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, 109’) Σκηνοθεσία: Ken Loach
  • 10.15 • ΟΙ ΓΡΟΘΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ /I pugni in tasca (1965, Ιταλία, 108’) Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio
  •  

Η Ωραία Κοιμωμένη / Bella Addormentata / Dormant Beauty
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio

Σενάριο: Marco Bellocchio, Veronica Raimo, Stefano Rulli
Ηθοποιοί: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόνι Σερβίλο, Άλμπα Ρορβάχερ, Μάγια Σάνσα, Φαμπρίτσιο Φάλκο
Έτος: 2012
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία
Διάρκεια: 115
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 20:15 στον Κινηματογράφο Ααβόρα

image

Ένα μωσαϊκό από τρεις αλληλένδετες ιστορίες, μία αμφισβήτηση του νοήματος της ζωής, της αγάπης και της ελπίδας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ημερών στη ζωή της Eluana Englaro, μιας νεαρής γυναίκας που πέρασε 17 χρόνια σε κατάσταση φυτού. Αρνούμενος να προσφέρει εύκολες απαντήσεις για το καυτό θέμα της ευθανασίας, ο Bellocchio δεν παίρνει σαφή θέση για το ζήτημα, καθώς όπως και στο σύνολο του έργου του δεν έχει καμία ανησυχία να πείσει τους ανθρώπους για τίποτα.

image

Η ταινία πραγματεύεται την πραγματική ιστορία της Ελουάνα Ενγκλάρο, μιας νεαρής κοπέλας, η οποία μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα έπεσε σε κώμα το 1992. Ο πατέρας της κοπέλας για περισσότερο από μια δεκαετία ζητούσε την ευθανασία της κόρης του και το δικαίωμα της σ’ έναν αξιοπρεπή θάνατο.

Η τραγωδία της Ελουάνα, η οποία τελικά έφυγε από τη ζωή το 2009, μετατράπηκε σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα με το δικαστικό σύστημα να βρίσκεται αντιμέτωπο με την πληθωρική παρουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Βατικανό να εναντιώνεται απέναντι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

image

Η ταινία του Μάρκο Μπελόκιο, είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη ιστορία που κατάφερε και αναζωπύρωσε τις συζητήσεις γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο της εκκλησίας, τόσο στην Ιταλία, όσο και γενικότερα. Στο φιλμ συναντάμε μία πλειάδα καταξιωμένων, αλλά και νέων ταλαντούχων ηθοποιών: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόνι Σερβίλο, Άλμπα Ρορβάχερ, Μάγια Σάνσα, Φαμπρίτσιο Φάλκο.

image

Ο βιρτουόζος Ιταλός auteur Μάρκο Μπελόκιο («Η Κρυφή Ερωμένη», «Καλημέρα, Νύχτα») ενάντια σε όσους προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, κατάφερε το 2012 να εκπληρώσει το προσωπικό του κινηματογραφικό όραμα και να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα δυνατό υπαρξιακό δράμα που ξεπερνά τα στενά όρια της βιογραφικής ταινίας και της απλής παράθεσης των τραγικών γεγονότων, αποτυπώνοντας το πολύχρωμο καμβά της σύγχρονης ιταλικής (και όχι μόνο) πραγματικότητας.

image

Έχοντας την πολύκροτη υπόθεση της Ελουάνα στο φόντο, ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης αφηγείται μικρές ιστορίες απώλειας οι οποίες σχετίζονται άμεσα και έμμεσα μ’ αυτήν. Η κάθε μία από αυτές τις ιστορίες είναι πολυεπίπεδη και ζωντανή και κάθε εμπλεκόμενος χαρακτήρας προβάλει μια έντονη και καθοριστική πάλη με τη συνείδηση και τις πεποιθήσεις του, καταλήγοντας πάντοτε στο πιο καίριο απ’όλα τα ερωτήματα: «Ποιος θέτει τελικά τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου;».

image

Ο νεαρός ηθοποιός Φαμπρίτσιο Φάλκο κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερου Νεαρού Ηθοποιού «Marcello Mastroianni» στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ ο Μάρκο Μπελόκιο τιμήθηκε για την «Ωραία Κοιμωμένη», με το τιμητικό Βραβείο Brian, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

image

Το Βραβείο Brian, το οποίο οφείλει το όνομά του στην ταινία των Monty Python, «Life of Brian», απονέμεται κάθε χρόνο σε μια ταινία η οποία αναδεικνύει και ενισχύει τις αξίες του ορθολογισμού, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της προώθησης της ατομικότητας, της ελευθερίας συνείδησης, της έκφρασης και της έρευνας, της ισότητας των ευκαιριών σε δημόσια ιδρύματα για όλους τους πολίτες, καταργώντας τις διακρίσεις οι οποίες έχουν ως βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και/ή τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές προτιμήσεις.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Μάρκο Μπελόκιο: Ο αιρετικός σκηνοθέτης του ιταλικού σινεμά