Το 1953, ο θρυλικός Γουίλιαμ Γουάιλερ, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ Υποψηφιοτήτων για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, μεταφέρει στο Σινεμά το σενάριο του σπουδαίου Ντάλτον Τράμπο με τους Γκρέγκορι Πεκ και Όντρεϊ Χέπμπορν να πρωταγωνιστούν σε μία ταινία γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό. Η ταινία απέσπασε δέκα Υποψηφιότητες για Όσκαρ και τιμήθηκε τελικά με τρία χρυσά αγαλματίδια. 70 χρόνια από την πρεμιέρα του φιλμ, το «Διακοπές στη Ρώμη / Roman Holiday» κυκλοφορεί σε επανέκδοση από την Πέμπτη 27 Ιουλίου.
Η πριγκίπισσα Άννα βρίσκεται στη μέση μιας πολύ προβεβλημένης περιοδείας στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Όταν η ίδια και η συνοδεία της φτάνουν στη Ρώμη, αποφασίζει να δραπετεύσει από τα βασιλικά της καθήκοντα και ενώ περιπλανιέται στην πόλη, γνωρίζει έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Τζο Μπράντλεϊ, που αποφασίζει να περάσει χρόνο μαζί της προσποιούμενος ότι δεν ξέρει ποια είναι.
Mία από τις πιο εμβληματικές ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών, το «Διακοπές στη Ρώμη» επιστρέφει στις οθόνες των θερινών Σινεμά, 70 χρόνια μετά την αρχική της κυκλοφορία, με επετειακές, ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες 4K. Η λαμπερή Όντρεϊ Χέπμπορν, ο θρυλικός Γκρέγκορι Πεκ και η υπέροχη Ρώμη της δεκαετίας του ‘50, σε μια από τις κλασικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου που ξεχειλίζει από χιούμορ και ρομαντισμό.
Ο σκηνοθέτης της, Γουίλιαμ Γουάιλερ, κρατά μέχρι και σήμερα το ρεκόρ των 12 υποψηφιοτήτων για Όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ η ταινία που γυρίστηκε ολόκληρη στη Ρώμη, έλαβε 10 υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας τρία, ανάμεσά τους και αυτό του Ά Γυναικείου Ρόλου για την πρωτοεμφανιζόμενη Όντρεϊ Χέπμπορν αλλά και του Πρωτότυπου Σεναρίου.
Το «Διακοπές στη Ρώμη» θεωρείται πλέον σημείο αναφοράς στο είδος του, ενώ το 1999 επιλέχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για να διατηρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών ως ταινία «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».
Η ταινία αφηγείται την περιπέτεια μιας νεαρής και ζωηρής πριγκίπισσας, η οποία στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας, «δραπετεύει» στη Ρώμη ανυπομονώντας να ζήσει καινούριες εμπειρίες ινκόγκνιτο. Εκεί συναντά έναν δημοσιογράφο που συνειδητοποιεί κρυφά την ταυτότητά της.
Καθώς οι δυο τους εξερευνούν τη Ρώμη, οι συχνά αστείες περιπλανήσεις τους αναδεικνύουν την Αιώνια Πόλη, με φωτεινά πλάνα με μεγάλο βάθος πεδίου που παρουσιάζουν μεγαλειώδη αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο και η Φοντάνα ντι Τρέβι. Η ομορφιά αυτών των τοποθεσιών αλλά και τα χαριτωμένα μουσικά θέματα εντείνουν τη ρομαντική ατμόσφαιρα της ταινίας, ενώ η ασπρόμαυρη κινηματογράφηση προσθέτει μια κλασική και διαχρονική κομψότητα.
Αυτή η υπέροχη ρομαντική κωμωδία με τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ανυπέρβλητη κινηματογραφική «χημεία» μεταξύ του Γκρέγκορι Πεκ και της Όντρεϊ Χέπμπορν, με μια μεθυστική περιήγηση στη Ρώμη πραγματοποιεί την ενδόμυχη επιθυμία που έχουμε όλοι να δούμε έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας, γεμάτο μαγεία, διασκέδαση και συναίσθημα, όπου η χαρά της ζωής κι η αθωότητα υπερβαίνουν κάθε σκέψη εκμετάλλευσης. Το «Διακοπές στη Ρώμη» είναι η απόλυτη γοητεία θέασης, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Γκρέγκορι Πεκ / Gregory Peck (5 Απριλίου 1916 – 12 Ιουνίου 2003)
Ο Γκρέγκορι Πεκ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1916 στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών συνέχισε στο Πανεπιστήμιο σπουδές στην Ιατρική τις οποίες και γρήγορα εγκατέλειψε για ν΄ αφιερωθεί στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Από το 1942 άρχισε τις εμφανίσεις του σε πολλές θεατρικές παραγωγές πριν ξεκινήσει τους κινηματογραφικούς ρόλους του σε ταινίες.
Οι ερμηνείες του στις ταινίες «Σπάστε τα Δεσμά» (Days of Glory) του Ζ. Τουρνέ και «Τα Κλειδιά του Παραδείσου» (The Keys of Kingdom) του Τζ. Στολ, που γυρίστηκαν το 1944 τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο ελπιδοφόρους ηθοποιούς. Το 1962 κέρδισε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Σκιές και Σιωπή» (To Kill a Mockingbird). Πέθανε στις 12 Ιουνίου του 2003 στο Λος Άντζελες. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), τον έχει κατατάξει δωδέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Διαβάστε Επίσης:
Ο Κινηματογράφος απέναντι στον Ρατσισμό: «Σκιές και Σιωπή» με τον Γκρέγκορι Πεκ
Γκρέγκορι Πεκ και Άβα Γκάρντνερ ερωτεύονται στα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο»
Όντρεϊ Χέπμπορν / Audrey Hepburn (4 Μαΐου 1929 – 20 Ιανουαρίου 1993)
Η Βρετανίδα ηθοποιός, υπήρξε μία από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι εμφανίστηκε σε πολυάριθμες παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου και σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ, ενώ παραμένει ένα από τα λιγοστά άτομα που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα βραβεία.
Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των σπουδαιότερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επίσης αποτέλεσε για πολλά χρόνια σύμβολο της μόδας, καθώς το στιλ της ήταν συνώνυμο της κομψότητας, ενώ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε ανθρωπιστικά έργα. Από το 1986 μέχρι τον θάνατό της υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της.
Διαβάστε Επίσης:
Κάρι Γκραντ και Όντρεϊ Χέμπορν δίνουν «Ραντεβού στο Παρίσι»
Ντάλτον Τράμπο / Dalton Trumbo (9 Δεκεμβρίου 1905 – 10 Σεπτεμβρίου 1976)
Ο Τζέιμς Ντάλτον Τράμπο, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στο Μοντρόουζ του Κολοράντο. Κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’30 προσλήφθηκε στη Warner Bros, για να διαβάζει τα σενάρια πριν την τελική έγκρισή τους και το 1937 προήχθη σε σεναριογράφο. Το 1940 έλαβε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ, για το διασκευασμένο σενάριο της ταινίας «Kitty Foyle» (Το δράμα μιας γυναίκας – 1940), σε σκηνοθεσία του Sam Wood. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε εκδώσει το θεωρούμενο ως σημαντικότερο μυθιστόρημά του, το «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», μια αμείλικτη κριτική στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο.
Το 1947 κλήθηκε στο Κογκρέσο για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Μαζί με εννέα ακόμα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ο Τράμπο παρουσιάστηκε αλλά αρνήθηκε να καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες διαδικασίες καταστρατηγούσαν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία συνείδησης. Οι Δέκα, όπως πέρασαν στην ιστορία, απολύθηκαν αμέσως από τις εργασίες τους, ο δε Τράμπο το 1950 πέρασε και έντεκα μήνες στη φυλακή για την άρνησή του να συνεργαστεί με την Επιτροπή.
Διαβάστε Επίσης:
Μακαρθισμός και Χόλιγουντ: Ο σεναριογράφος Ντάλτον Τράμπο
Διακοπές στη Ρώμη / Roman Holiday
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Γουάιλερ
Σενάριο: Ντάλτον Τράμπο
Πρωταγωνιστούν: Γκρέγκορι Πεκ, Όντρεϊ Χέπμπορν
Φωτογραφία: Ανρί Αλεκάν, Φραντς Πλάνερ
Μοντάζ: Ρόμπερτ Σουίνκ
Μουσική: Τζορτζές Ορίκ
Έτος Παραγωγής: 1953
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 118 λεπτά
Κυκλοφορεί σε επανέκδοση στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 27 Ιουλίου
https://www.youtube.com/watch?v=2vm2FdHg7Io
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >