Αν και ο ίδιος είναι ανεπιθύμητος στην πατρίδα του, ο Άι Γουέι Γουέι κατάφερε να συγκεντρώσει υλικό σχετικά με την αντίδραση της Κίνας στην επιδημία του κοροναϊού και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του lockdown της Γουχάν, την άνοιξη του 2020. Το ντοκιμαντέρ «Coronation» είναι διαθέσιμο on demand, στον επίσημο ιστότοπο του καλλιτέχνη.
Καλλιτέχνης, ακτιβιστής, σκηνοθέτης, γνώστης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο Άι Γουέι Γουέι χρησιμοποιεί με συνέπεια το έργο του για να αντισταθεί σε κάθε μορφή λογοκρισίας. Το 2017, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του, «Ανθρώπινη Ροή» (Human Flow), με γυρίσματα από τη Συρία και την Ελλάδα (Ειδομένη, Λέσβος), μέχρι τη Γαλλία (Καλαί).
Το αποτέλεσμα ήταν μία σπουδαία ταινία τεκμηρίωσης, για την οποία είχα την τιμή και την χαρά, να μου παραχωρήσει μία αποκλειστική συνέντευξη, όπου συζητήσαμε αναλυτικά για την προσφυγική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διαδίκτυο, αλλά και για τον ρόλο και την ηθική ευθύνη του καλλιτέχνη, στην σύγχρονη εποχή.
«Είναι δύσκολο να παραμένεις αντικειμενικός όταν έρχεσαι σε επαφή και αντιμετωπίζεις αυτήν την παγκόσμια προσφυγική κρίση. Η προσωπική συμμετοχή είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικής κρίσης, διότι απλά, δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε το κράτος ή τους πολιτικούς. Γι ‘αυτό έπρεπε να κάνω αυτό το προσωπικό ταξίδι, προσπαθώντας μέσα από την καρδιά και το μυαλό ενός ατόμου, να ανακαλύψω την αλήθεια. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα να μετρήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας για μια ευρύτερη και συνειδητή δράση. […] Η προσφυγική κρίση είναι υπόθεση όλων μας. Συνεχίστε να μιλάτε και να ενεργείτε υπερασπιζόμενος την ανθρωπότητα. Δείτε την ανθρωπότητα ως μία οντότητα. Αν κάποιος τραυματιστεί ή παραμεληθεί, αυτό σημαίνει ότι όλοι θα μπορούσαμε να υποφέρουμε και να είμαστε σε παρόμοια δεινή κατάσταση.» – Άι Γουέι Γουέι
Τρία χρόνια μετά, ο Κινέζος καλλιτέχνης, ο οποίος ζει εξόριστος πλέον από την πατρίδα του, παρουσιάζει το νέο του ντοκιμαντέρ «Coronation», σχετικά με το lockdown στην πόλη Γουχάν της Κίνας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, την άνοιξη του 2020.
Την 1η Δεκεμβρίου του 2019, ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα κοροναϊού εντοπίστηκε στην Γουχάν. Αρχικά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν επανειλημμένα ότι ήταν δυνατή η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ αποκρύφτηκε ο αριθμός των διαγνωσμένων ασθενών και τιμωρήθηκε το ιατρικό προσωπικό για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την επιδημία.
Στις 23 του Ιανουαρίου 2020, ολόκληρη η πόλη Γουχάν τέθηκε υπό περιορισμό. Ο κοροναϊός έχει μετατραπεί πλέον σε παγκόσμια πανδημία, με περισσότερα από 22 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 780.000 καταγεγραμμένους θανάτους.
Το ντοκιμαντέρ «Coronation», εξετάζει το πολιτικό περιτύλιγμα του κινεζικού κρατικού ελέγχου από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του lockdown στην Γουχάν. Η ταινία καταγράφει την στρατιωτικοποιημένη απάντηση του κράτους για την αντιμετώπιση του ιού. Τα μεγάλα νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ 40.000 ιατροί μεταφέρθηκαν από όλη την Κίνα και οι κάτοικοι της πόλης «σφραγίστηκαν» στα σπίτια τους.
Η ταινία μας μεταφέρει στην καρδιά αυτών των προσωρινών νοσοκομείων και των θαλάμων ICU / ΜΕΘ (Intensive Care Unit / Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), δείχνοντας ολόκληρη τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μιλούν στην κάμερα, αντικατοπτρίζοντας τη σκέψη τους για την πανδημία και εκφράζοντας τον θυμό, αλλά και την σύγχυση τους για τον περιορισμό των ελευθεριών του κράτους.
Η Κίνα έχει αναλάβει τον ρόλο της υπερδύναμης στην παγκόσμια σκηνή, ωστόσο παραμένει ελάχιστα κατανοητή από τα άλλα έθνη. Με φόντο τις εξελίξεις στην περίοδο της πανδημίας, το φιλμ «Coronation», απεικονίζει λεπτομερώς την κινεζική μηχανή διαχείρισης κρίσεων και κοινωνικού ελέγχου – μέσω της παρακολούθησης, της ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου και της βίαιης πολλές φορές αποφασιστικότητας που δείχνει, ώστε να ελέγχει κάθε πτυχή της κοινωνίας.
Η ταινία δείχνει τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε μια πόλη και σε ατομικό επίπεδο υπό την επίδραση του ιού. Απεικονίζει την αξία της ατομικής ζωής στο πολιτικό περιβάλλον, αντανακλώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα, αλλά και οι χώρες στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Τελικά, το αποτέλεσμα είναι μια κοινωνία που δεν έχει εμπιστοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό στην ανθρωπότητα.
Παρά την εντυπωσιακή κλίμακα και ταχύτητα του κλειδώματος της Γουχάν, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα ακόμα πιο καίριο ερώτημα. Μπορεί ο πολιτισμός να επιβιώσει χωρίς ανθρωπότητα; Μπορούν τα κράτη να βασίζονται το ένα στο άλλο χωρίς διαφάνεια ή εμπιστοσύνη και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ο Άι Γουέι Γουέι σκηνοθέτησε και παρήγαγε την ταινία από την Ευρώπη όπου και ζει τα τελευταία χρόνια, ενώ η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από απλούς πολίτες, οι οποίοι ζουν στην πόλη Γουχάν. Η νέα ταινία τεκμηρίωσης του Κινέζου καλλιτέχνη, είναι διαθέσιμη on demand, στον επίσημο ιστότοπο του δημιουργού: «Coronation».
Διαβάστε Επίσης:
Coronation
Σκηνοθεσία: Άι Γουέι Γουέι / Ai Weiwei
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 115 λεπτά
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >