Το CineDoc επιστρέφει, αυτή τη φορά με αφιέρωμα στην Ιαπωνία. Στις 4 Απρίλη, Sayome του Νίκου Νταγιαντά και το  Jiro Dreams of Sushi του David Gelb στις οθόνες του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Το CineDoc και το tvxs προσφέρουν πέντε διπλές προσκήσεις στους πρώτους αναγνώστες που θα στείλουν mail με το ονοματεπώνυμό τους απο τις 11:00 πμ στο mxs@tvxs.gr.

Ads

20.00, 4.4.2012
Sayome/ Νίκος Νταγιαντάς/ 56’/ 2011/ Ελλάδα/ Γαλλία
Συμπαραγωγή ΕΡΤ/ ARTE

  ΒΡΑΒΕΙO FIPRESCI 2012  για ελληνική παραγωγή  στο 14

ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Υιοθετημένη από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία, η Σαγιόμι μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας, χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα είκοσι δύο της έφυγε από την Ιαπωνία, ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία.

Ads

image

Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της καθώς επισκέπτεται τη χώρα των παιδικών της χρόνων. Μια ταινία για την οικογένεια, την ταυτότητα, το καραόκε και τα τσιφτετέλια. Η Sayome προβλήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου σε θεματική βραδιά του ARTE, παράλληλα με την ταινία της Sophia Coppola «Lost in Translation”, ενώ πρόσφατα βραβεύθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI στο 14ο ΦΝΘ.

image

Η επιτροπή Fipresci είναι διεθνής και απαρτίζεται από τους: Boyd Van Hoeij – Πρόεδρος (Λουξεμβούργο), Minou Moshiri (Ιράν), Necati Sonmez (Τουρκία), Guilhem Caillard (Καναδάς), Στράτο Κερσανίδη (Ελλάδα), οι οποίοι δήλωσαν: «Μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση. Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης».

21.00, 04.04.2012,
Jiro Dreams of Sushi/ David Gelb / 81’/ 2011/ ΗΠΑ

Στο υπόγειο ενός κτηρίου βρίσκεται το εστιατόριο του 85χρονου Sushi Master Jiro Ono, του πιο ηλικιωμένου μάγειρα βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin. O Jiro Ono ξεκίνησε να μαγειρεύει σε ηλικία 9 ετών και ίδρυσε το διάσημο εστιατόριο του, το Sukiyabashi Jiro, το 1965. 

image

Η κάμερα παρακολουθεί τον Jiro στην καθημερινότητα του, με τους προμηθευτές του στην ψαραγορά, αλλά και την ώρα που δημιουργεί τα πιάτα του. Στα αχνάρια του Jiro, ο γιος του, Yoshikazu αντιμετωπίζει το δίλλημα της διαδοχής αλλά και της συνέχισης μιας τόσο σπουδαίας παράδοσης.

 
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας

Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
 
Οι ταινίες θα προβληθούν σε δεύτερη προβολή τo Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Απριλίου στις 16.00, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ