Στις 23 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους «Κόκκινη καρδιά», στο φεστιβάλ «Animasyros», στη Σύρο. Πρόκειται για μία ταινία που δημιούργησαν νεαροί πρόσφυγες από την Αφρική, στο πλαίσιο του προγράμματος Clap/Erasmus+ για τη δημιουργία αντιρατσιστικών ταινιών μικρού μήκους από ευάλωτες ομάδες. Το Σενάριο της ταινίας το έγραψε ο νεαρός πρόσφυγας Ibrahim S .Barrie, καταγόμενος από τη Σιέρα Λεόνε.

Ads

Ο Ibrahim δραπέτευσε από την χώρα του, όπου απειλείται με εκτέλεση για την αντικαθεστωτική του δράση. Συνεπώς, όταν μάθαμε ότι απορρίφθηκε η αίτησή του σοκαριστήκαμε. Δεν το περιμέναμε. Ο Ibrahim έχει χάσει τον ύπνο του. Είναι συνέχεια αγχωμένος. Προτιμά να περάσει τα επόμενα χρόνια στη φυλακή στην Ελλάδα παρά να γυρίσει στην χώρα του. Και γνωρίζει καλά τι θα πει φυλακή. Στις αρχές του 2020 συνελήφθη κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας στη Free Town, πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε και, αφού κακοποιήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς, φυλακίσθηκε υπό άθλιες συνθήκες στη φυλακή PANDEBA. Δραπέτευσε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατούμενων για τις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης.

Τώρα, ο Ibrahim κινδυνεύει με απέλαση αν απορριφθεί στις 14 Οκτωβρίου η προσφυγή του ενάντια στην απορριπτική απόφαση να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας δικαιούχος Διεθνούς Προστασίας. Κινδυνεύει να απελαθεί στη Σιέρα Λεόνε, όπου εκτελέστηκαν συγγενείς του και όπου κινδυνεύει η ζωή του.

Ο Ibrahim υπήρξε υποστηρικτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος APC (All People Congress) και ανέπτυξε σημαντική αναγνωρίσιμη δράση. Συμμετείχε ενεργά στις συνεχείς, συχνά αιματηρές διαμαρτυρίες κατά της αυθαιρεσίας και της βίας του καθεστώτος της Σιέρα Λεόνε. Για τη δράση του αυτή στοχοποιήθηκε από το καθεστώς και, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του υπέστησαν σκληρές διώξεις, που έφθασαν μέχρι τη φυσική εξόντωση μελών της οικογένειάς του.

Ads

Τα παραπάνω γεγονότα δεν εμπόδισαν τον Ibrahim να συνεχίσει, σε συνθήκες παρανομίας πλέον, την αντικαθεστωτική δράση του, την οποία είχε ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 14 ετών. Οι διώξεις εναντίον του ιδίου και των συγγενών του έγιναν όλο και πιο ασφυκτικές. Εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, η φωτογραφία του, ως επικηρυγμένου, δημοσιεύτηκε στα μέσα επικοινωνίας και αναρτήθηκε σε δημόσιους χώρου. Το γεγονός αυτό τον ανάγκασε να ζει κρυμμένος, βοηθούμενος από συναγωνιστές και συγγενικά του πρόσωπα.

Αδυνατώντας να τον ανακαλύψουν και να τον συλλάβουν, οι Αρχές έστρεψαν το μένος τους κατά των συγγενών του, με εφόδους στις κατοικίες τους, κακοποιήσεις, απειλές και συλλήψεις. Δεν δίστασαν να βασανίσουν μέχρι θανάτου την θεία του και να πυρπολήσουν την κατοικία της. Συλλάβανε αναίτια τη μητέρα του, την οποία εκτέλεσαν στη συνέχεια. Επιπλέον, σήμερα αγνοεί την τύχη των αδελφών του.

Ο κλοιός στένευε ασφυκτικά. Τελικά, στις 15 Αυγούστου 2022, διέφυγε με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα στην Τουρκία, όπου έζησε σε συνθήκες παρανομίας σχεδόν ένα έτος, αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στη Σμύρνη. Εκεί συνελήφθη από τις Τουρκικές Αρχές και φυλακίσθηκε επί 4 μήνες, καθόσον δεν κατείχε έγγραφα διαμονής στη χώρα. Όταν τελικά αποφυλακίσθηκε, διέφυγε με βάρκα στην Ελλάδα στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε σε Κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων στον Πειραιά. Μετά την ενηλικίωσή του εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στην Αθήνα.

Ο Ibrahim δεν φανταζόταν ποτέ ότι η ζωή του θα είχε τέτοια εξέλιξη. Κατάγεται από μία εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του ήταν ιατρός και αποβίωσε το 2012, όταν ασκώντας τα καθήκοντά του μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τον χαμό του πατέρα του, φοίτησε στο σχολείο επί 9 έτη και έμαθε με επάρκεια 4 διαλέκτους του πληθυσμού της χώρας του, καθώς και Αγγλικά και Γαλλικά.

Σήμερα, ο Ibrahim βρίσκεται μέσα στην καρδιά όλων όσων τον γνωρίσαμε. Είναι ένας καλλιεργημένος ευσυνείδητος, ευαίσθητος νεαρός άντρας που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη Σιέρα Λεόνε αν δεν επανεξεταστεί θετικά η υπόθεσή του. Στη χώρα του δεν σταμάτησε στιγμή να υπερασπίζεται την ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, την ελευθερία του λόγου, τη διαφάνεια. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί πλέον να επιστρέψει στη Σιέρα Λεόνε και ζητάει άσυλο στη χώρα μας.

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί και να δίνει άσυλο σε ανθρώπους σαν τον Ibrahim S. Barrie.

* Η Χριστίνα Βάζου είναι φωτογράφος. Δουλεύει από το 2021 στα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, ως εμψυχώτρια, κάνοντας φωτογραφικές, κινηματογραφικές και δημιουργικές δράσεις με τους νεαρούς πρόσφυγες.