Με δυο νέες προβολές συνεχίζει την περιοδεία του στην Ελλάδα ο Στέλιος Κούλογλου. Την Παρασκευή θα προβληθεί στον Βόλο το ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης» και το Σάββατο 20 Ιουνίου στη Λαμία η νέα παραγωγή του tvxs.gr «Απόδραση από την Αμοργό».

Ads

Την προβολή στη Λαμία οργανώνουν οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας και θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 το βράδυ στο λόφο Ισιαδάκι, δίπλα στο αναψυκτήριο. Η εκδήλωση στο Βόλο διοργανώνεται από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στην παραλία, μπροστά στο κτίριο «Παπαστράτος». Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό, Στέλιο Κούλογλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Απόδραση από την Αμοργό»

Ο Στέλιος Κούλογλου μετά το περσινό αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Η Νονά» με τη νέα ταινία «Απόδραση από την Αμοργό» που έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση, γυρνά πίσω στα χρόνια της Χούντας, ερευνώντας μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Υπόθεση 

Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-74), χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν. Ανάμεσα στους εξόριστους πολιτικούς, ο πρώην υπουργός Γεώργιος Μυλωνάς, επίδοξος διάδοχος του Γεωργίου Παπανδρέου. Τόπος εξορίας, η Αμοργός. Το 1969 οργανώνεται μια διεθνής συνωμοσία για την απόδραση του: Αμερικανοί που περιθάλπουν τους βασανισμένους Έλληνες, Σουηδοί διπλωμάτες, καθώς και μια ομάδα Ιταλών εθελοντών που παριστάνουν στην Αμοργό τους τουρίστες. Αλλά μια σειρά από απρόοπτα κάνουν το εγχείρημα ακόμη πιο επικίνδυνο.

Ads

image

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θωμόπουλος, Μανώλης Κονσολάκης
Δημοσιογραφική Έρευνα: Ελένη Μπέλλου
Ήχος: Νίκος Θωμόπουλος, Μανώλης Κονσολάκης
Παραγωγή: Στέλιος Κούλογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Τάνια Γεωργουπλή
Παραγωγή: 1984 Productions AE-Tvxs.gr
Φόρμα: DCP έγχρωμο
Διάρκεια: 70′
Έτος Παραγωγής: 2015

image

«Την ώρα που οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνουν τα σύμβολα της δικτατορίας, μια συγκλονιστική ιστορία για το αληθινό πρόσωπο της χούντας. Μέσα από εύστοχες συνεντεύξεις των οικείων του, αλλά κυρίως του ίδιου του πρωταγωνιστή – χρησιμοποιώντας λήψεις από παλιότερες συνεντεύξεις, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να κατασκευάσει το χρονικό της εξορίας, του πολύμηνου σχεδιασμού και τελικά της απόδρασης του πολιτικού κρατούμενου και πρώην υπουργού της Ένωσης Κέντρου Γεωργίου Μυλωνά. Παράλληλα, μέσω παρεμβαλλόμενων σκηνών και μαρτυριών, αποπειράται να ψηλαφίσει την περίοδο της δικτατορίας, καταδεικνύοντας τα βασανιστήρια, τη φίμωση της ελευθερίας παντός τύπου, την κιτς αισθητική, αλλά και το γενικότερο αίσθημα φόβου που καθιστούσε τους ανθρώπους ανήμπορους να αντιδράσουν (είναι χαρακτηριστική η προβολή ενός γκάλοπ της εποχής, γύρω από την πολιτική κατάσταση στη χώρα, στο οποίο βέβαια κανείς δεν θέλει να δηλώσει τίποτα)» Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας

Περισσότερα για το Ολοκαύτωμα της Μνήμης