Ads

Ο Κίμων Τσακίρης-o σκηνοθέτης που προκάλεσε σάλο όταν το 2002 κατέγραψε το «σχέδιο» του τότε υποψήφιου Δημάρχου της Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, σύμφωνα με το οποίο θα έβρισκε γυναίκες από τη Ρωσία στους εργένηδες του χωριού-επιστρέφει με την «επόμενη μέρα».

Όμως, το «Sugartown: Η Επόμενη Μέρα» ουδεμία σχέση έχει με το «Sugartown: Οι Γαμπροί», αφού καταπιάνεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, ενώ εξετάζει τα σημάδια που άφησε στους κατοίκους της Ζαχάρως και την πορεία της ανοικοδόµησής των καμένων περιοχών της, με φόντο διαµάχες γύρω από το δηµόσιο πλούτο και ωµές προσπάθειες για προσωπικό πλουτισµό.

Η ταινία έχει βραβευτεί µε το URTI International Grand Prix for Author’s Documentary Bronze Medal και έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή τηλεοπτικά κανάλια μεταξύ άλλων και το γαλλο-γερµανικό ARTE.

Ads

Οι ταινίες προβάλλονται από τις 2 Σεπτεμβρίου στο Δαναό 1 με την τιμή ενός εισιτηρίου.

Τα trailer


Ο Κίμων Τσακίρης στο tvxs

Στο πρώτο ντοκιμαντέρ, Sugar Town:Οι Γαμπροί, ορισμένοι κάτοικοι της Ζαχάρως σε κατηγόρησαν ότι αλλοίωσες την πραγματικότητα και επηρέασες το αποτέλεσμα στις τότε δημοτικές εκλογές. Επανέρχεσαι με κάτι τελείως διαφορετικό, πάλι με επίκεντρο τους κατοίκους της Ζαχάρως. Αυτή τη φορά δημιούργησες «αντιπαλότητες» ή κατάφερες να εξυγιάνεις απόλυτα τις σχέσεις σου;

Όταν κάνεις ταινίες που αφορούν την πραγματικότητα και μάλιστα με «πραγματικούς» ανθρώπους και όχι ηθοποιούς, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και αντιδράσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αιτίες είναι καθαρά προσωπικές αλλά τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν με τον ιδιαίτερο τοπικισμό που έχουμε σαν λαός. Για εμένα το θέμα δεν είναι οι προσωπικές «αντιπαλότητες» γι’ αυτό και δεν κάνω ταινίες που να καταγγέλλουν ή να εξυμνούν ένα άτομο. Η προσπάθεια μου είναι να κάνω ρεαλιστικές ταινίες που να φωτίζουν την παράλογη πραγματικότητα όλων μας που τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να μάθουμε από όσα μας συμβαίνουν… Βέβαια, το να προκαλείς με το έργο σου θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις σημαίνει ότι τελικά άξιζε τον κόπο γιατί είναι ένα δείγμα ότι πραγματικά αφορά την κοινωνία που ζεις…

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Δήμαρχος της Ζαχάρως δείχνει εξοικειωμένος με την εισβολή σου στην καθημερινότητά του, «χρησιμοποιώντας» την κατά κάποιο τρόπο προς όφελός του, ενώ από την άλλη πλευρά εξαπολύει απειλές μπροστά στην κάμερα… Πώς κρίνεις αυτή τη συμπεριφορά; Σε τι απέβλεπε αρχικά και πώς κατέληξε;

Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική (σε όλα τα επίπεδα) η προσωπική τους προβολή και η προβολή του «έργου» τους είναι πάντα σημαντική. Οι πολιτικοί έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους ηθοποιούς (με διακυμάνσεις στο ταλέντο)…
Ο Δήμαρχος Ζαχάρως είχε τους δικούς του λόγους για να μας αφήσει να δούμε «πως γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα», λόγους που δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος, αλλά το γεγονός παραμένει. Στο ντοκιμαντέρ μας δεν θα δει κάποιος μόνο το πως λειτουργεί ένας Δήμαρχος στη Ζαχάρω, αλλά τελικά το πως λειτουργούν οι θεσμοί στην Ελλάδα…

Το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους αποφάσισε πρόσφατα να τεθεί σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως. Θα ήθελα ένα σχόλιό σου και δυο λόγια για τα σημερινά σου συναισθήματα προς τον Πανταζή Χρονόπουλο.

Είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω ως προς το νομικό της σκέλος… Βέβαια το εντυπωσιακό στην χώρα μας είναι η υποκρισία που έχει επικρατήσει παντού. Στο ντοκιμαντέρ μας πέρα από την συλλογική ευθύνη των πολιτών, παρουσιάζουμε και μια σειρά από άλλους «παράγοντες» που φέρουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από τις τοπικές αρχές για το τι συμβαίνει την «επόμενη μέρα». Βέβαια, κανένας δεν τους ακουμπάει γιατί αυτό θα σήμαινε και μια πραγματική σύγκρουση με το ίδιο το σύστημα που έχει επιβληθεί γύρω μας… Επίσης, με το να επικεντρωνόμαστε μόνο σε πρόσωπα «προδότες» ή «μεσσίες», μας κάνει να αποφεύγουμε το πραγματικό πρόβλημα που είναι η κατάντια της ίδιας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα…

Επέλεξες να «ντύσεις» μουσικά το ντοκιμαντέρ με διάφορες διασκευές του «ερωτικού» θέματος του Νονού. Γιατί;

Γιατί ακριβώς σαν αναφορά έχει πολλές αναγνώσεις… Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα το αφήσω ανοιχτό στους θεατές να το συζητήσουν αφού έχουν δει την ταινία…

Συνέντευξη: Νάνσυ Φαφούτη