H «Ωραία και Το Κτήνος» κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ της ταινίας με τις περισσότερες νίκες στα Όσκαρ χωρίς να έχει προταθεί για εκείνο της καλύτερης ταινίας. Ενώ το 2002 η ταινία επιλέγει από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου. 70 χρόνια από την πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες, θυμόμαστε ένα κλασικό φιλμ νουάρ, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Κερκ Ντάγκλας.

Ads

Τρεις επιτυχημένοι επαγγελματίες του Χόλιγουντ, μία ηθοποιός η Τζόρτζια Λόρισον (Λάνα Τάρνερ), ένας βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ο Φρεντ Άμιελ (Μπάρι Σάλιβαν) κι ένας επιτυχημένος σεναριογράφος ο Τζέιμς Λι Μπάρτλοου (Ντικ Πάουελ) καλούνται από τον διευθυντή ενός μεγάλου στούντιο της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, τον Χάρι Πέμπελ (Γουόλτερ Πίτζεον) προκειμένου να βοηθήσουν τον παραγωγό Τζόναθαν Σιλντς (Κερκ Ντάγκλας), τον άνθρωπο που τους ανέδειξε, να ολοκληρώσει την παραγωγή μιας νέας ταινίας.

image

Όμως ο καιροσκόπος Σιλντς είχε αποχωρήσει από τα κινηματογραφικά δρώμενα πριν μια διετία κι είχε βρεθεί χωρίς φίλους. Σε φλας -μπακ οι τρεις ήρωες θυμούνται πως γνώρισαν τον Τζόναθαν Σιλντς και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος τους εκμεταλλεύτηκε.

Ads

Με έμμεσες αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, είναι γεμάτη η συγκεκριμένη ταινία, καθώς λέγεται ότι στην «Ωραία και Το Κτήνος», ο χαρακτήρας του Τζόναθαν Σιλντς είναι βασισμένος σε εκείνον του παραγωγού του θρυλικού φιλμ, «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (Gone With the Wind), Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ.

image

Παράλληλα γίνεται σαφής αναφορά και στην ταινία του Λιούτον, «Το Φιλί της Μάγισσας» (Cat People – 1942), ενώ εικάζεται ότι ο χαρακτήρας της Τζόρτζια Λόρισον, είναι βασισμένος στην ηθοποιό Νταϊάνα Μπάριμορ, κόρη του ηθοποιού Τζον Μπάριμορ, καθώς και στην πρώην σύζυγο του σκηνοθέτη Βινσέντε Μινέλι (πατέρας της Λάιζα Μινέλι), την Τζούντι Γκάρλαντ.

image

Η «Ωραία και Το Κτήνος» προτάθηκε συνολικά για έξι Όσκαρ, εκ των οποίων απέσπασε τα πέντε, χάνοντας βασικά μόνο εκείνο του Ά Ανδρικού Ρόλου για το οποίο ήταν υποψήφιος ο Κερκ Ντάγκλας, που ηττήθηκε από τον Γκάρι Κούπερ, για την ερμηνεία του στην ταινία, «Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές» (High Noon), ενώ η ταινία του Βινσέντε Μινέλι κέρδισε στις εξής Κατηγορίες:

  • Καλύτερου Σεναρίου – Τσαρλς Σνι
  • Καλύτερου ‘Β Γυναικείου Ρόλου – Γκλόρια Γκράχαμ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Σέντρικ Γκίμπονς, Έντουαρντ Καρφάνιο, Έντγουιν Γουίλις & Φ. Κίο Γκλίσον
  • Φωτογραφίας σε Ασπρόμαυρη Ταινία – Ρόμπερτ Σέρτις
  • Κοστουμιών – Χέλεν Ρόουζ

image

Κερκ Ντάγκλας / Kirk Douglas (9 Δεκεμβρίου 1916 – 5 Φεβρουαρίου 2020)

Ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών, αλλά και συγγραφέας, Κερκ Ντάγκλας, υπήρξε ο τελευταίος μεγάλος αστέρας της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Στην πλούσια φιλμγραφία του, συναντάμε τις ταινίες: «Αμάρτημα του Παρελθόντος» (Out of the Past – 1947), «Φλογισμένα Πάθη» (Champion – 1949), «Αστυνομική Ιστορία» (Detective Story – 1951), «Το Τελευταίο Ατού» (Ace in the Hole – 1951), «Η Ωραία και το Κτήνος» (The Bad and the Beautiful – 1952), «20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα» (20000 Leagues Under the Sea – 1954), «Η ζωή ενός ανθρώπου» (Lust for Life – 1956), «Σταυροί στο Μέτωπο» (Paths of Glory – 1957), «Σπάρτακος» (Spartacus – 1960) και «Επτά Ημέρες του Μαΐου» (Seven Days in May – 1964).

Συνολικά προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου, χωρίς όμως να το κερδίσει ποτέ. Ωστόσο το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του Κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) με βραβείο προσφοράς στην Έβδομη Τέχνη, ενώ το 1999 τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους σημαντικότερους σταρ, όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:

image

H Ωραία και Το Κτήνος / The Bad and The Beautiful
Σκηνοθεσία: Βινσέντε Μινέλι
Σενάριο: Τσαρλς Σνι
Πρωταγωνιστούν: Κερκ Ντάγκλας, Λάνα Τάρνερ, Γουόλτερ Πίτζεον, Ντικ Πάουελ, Μπάρι Σάλιβαν
Μουσική: Ντέιβιντ Ράκσιν
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Λ. Σέρτις
Μοντάζ: Κόνραντ Α. Νέρβιγκ
Έτος Παραγωγής: 1952
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 118 λεπτά