Με την ταινία του Γεράσιμου Ρήγα «Πάρβας, Άγονη Γραμμή» (2008), που θα παρουσιαστεί στον Κήπο Νομισματικού Μουσείου Αθηνών με ελεύθερη είσοδο, συνεχίζει τις προβολές του, το 4ο Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Το Φεστιβάλ και φέτος θα μας κρατήσει παρέα έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

Ads

Το Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011. Διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, το Φεστιβάλ αναδεικνύει το αστικό τοπίο (πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α) αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

 

Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Άλσος Πετραλώνων, το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Πλατεία Μεσολογγίου, το Νομισματικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και το Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου και το Άλσος Νέας Σμύρνης, είναι μερικά μόνο από τα μέρη της πόλης που συμμετέχουν στο καλοκαιρινό φεστιβάλ.

Ads

image

Έτσι και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, όμορφοι χώροι της Αθήνας, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται σε υπαίθριες αίθουσες προβολής με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιλεγμένες ταινίες διαφορετικού είδους που στόχο έχουν να διασκεδάσουν αλλά και να ψυχαγωγήσουν το κοινό.

 

Την σκυτάλη των προβολών παίρνει την Τρίτη 24 Ιουνίου η συγκινητική ταινία του Γεράσιμου Ρήγα «Πάρβας, Άγονη Γραμμή» (2008). Το ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σκιαγραφεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας που κατοικεί στην Χώρα της Αμοργού.

 

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και σαν Πάρβας. Η ταινία συνολικής διάρκειας 78 λεπτών χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τέσσερις εποχές στην Χώρα της Αμοργού.

image

Χειμώνας

Πρώτες εικόνες από την χιονισμένη Χώρα της Αμοργού. Ο Πάρβας όπως κάθε μέρα ξυπνά στις 5:30 το πρωί και πηγαίνει να ανοίξει το καφένειό του. Πρώτος πελάτης ο Γεράσιμος Σιμιγδαλάς, βοσκός της Χώρας που φθάνει στο καφενείο λίγο αργότερα. Ακολουθούν η Φλώρα, η Ντίνα και σιγά-σιγά η μέρα ξεκινά. Αργότερα, ο Πάρβας κατεβαίνει στα περγαλίδια του και καλλιεργεί το μικρό κομμάτι γης που του ανήκει. Η Φλώρα και η Ντίνα μένουν στο καφενείο.

 

Άνοιξη

Λίγες μέρες μετά το Πάσχα ο Δημήτρης Γιαννακός μένει στο κρεβάτι. Το καφενείο αναλαμβάνουν η Φλώρα και η Ντίνα. Οι μέρες περνούν και ο Πάρβας παραμένει στο κρεβάτι. Η καθημερινότητα του καφενείου συνεχίζεται κανονικά. 

 

Καλοκαίρι

Ο Πάρβας πεθαίνει στις 29 Ιουνίου του 2006. Τελευταίος που τον επισκέπτεται ο Γεράσιμος Σιμιγδαλάς. Την άλλη μέρα η Φλώρα ανοίγει το καφενείο στις 5:45 το πρωί. Λίγο πιο μετά έρχεται η Ντίνα. Η Φλώρα και η Ντίνα έχουνε το φέρσιμο των βράχων της άγονης γραμμής που δέχονται τον άνεμο και τα κύματα και μέσα στην αλλαγή δεν αλλάζουν.

 

Φθινόπωρο

Η Φλώρα θα φύγει για την Νάξο, όπου θα μείνει με την άλλη κόρη της, την Ρηνιώ, και το καφενείο το αναλαμβάνει η Ντίνα…

 

«Σε αυτή την ιστορία δεν θα υπάρχει αφηγητής. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλοκή, απλά μια σειρά από τυχαία περιστατικά από την ζωή μιας οικογένειας που κατοικεί στην Χώρα της Αμοργού. Θα εστιάσω σε μια συγκεκριμένη σειρά από στιγμές της καθημερινότητας στους 24 μήνες που κινηματογραφούσα τον Δημήτρη Γιαννάκο, τη γυναίκα του Φλώρα και τις τρεις κόρες τους. Την Ντίνα που μένει στην Αμοργό μαζί με την οικογένεια της. Την Ρηνιώ που μένει στην Νάξο με την οικογένεια της και την Μαρία που μένει στον Πειραιά με τον σύζυγο της Δημήτρη, ο οποίος έρχεται συχνά στην Αμοργό να βοηθήσει. Στις πλέον γαλήνιες και στις πλέον άγριες στιγμές η φύση είναι ένας επιπλέον συγγενής, εχθρικός καμιά φορά. Τα περιβόλια, οι ρεματιές, τα οπωροφόρα είναι καθημερινοί σύντροφοι.»

 

Λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Γεράσιμος Ρήγας και συνεχίζει: «Ο Δημήτρης Γιαννακός είναι από τους τελευταίους που προφτάσανε να γεράσουνε με αυτά που πρωτοαγάπησαν. Τα κρατάει μέσα του στέρεα, διαρκή, όπως και ένας μακρινός του πρόγονος. Η ταινία αποτελεί το καταστάλαγμα μιας σταδιοδρομίας τριών τετάρτων του 20ου αιώνα και συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή. Το ραφιναρισμένο γούστο και την αίσθηση ενός Αιγαιοπελαγίτη του 7ου π.Χ. αιώνα που επέζησε και έφτασε ως τις μέρες μας.»

Η ταινία «Πάρβας, Άγονη Γραμμή» (2008) του Γεράσιμου Ρήγα, θα προβληθεί την Τρίτη 24 Ιουνίου, στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών (Πανεπιστημίου 12), στις 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.