Μέσα σε εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας – «12ο Διεθνές Πανόραμα», το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, με την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων καθώς και του Διαγωνισμού Φωτογραφίας για Πατρινούς φωτογράφους που είχε θέμα “Κλικ στα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ της πόλης μου”.

Ads

Αναλυτικά, τα βραβεία δόθηκαν:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ στην ταινία Kain του Kristof Hoornaert Βέλγιο 16’ μ.μ. 2009
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION στην ταινία Ergo του Geza M. Toth Ουγγαρία 13’ anim. 2008
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στην ταινία A cold land του Shahriar Pourseyedian Ιράν 23’ ντοκ. 2009
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART στην ταινία The kinetics of feelings του Werner Biedermann Γερμανία 5’ v.a. 2010
-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE στην ταινία An Ant του Kimmo Alakunnas Φινλανδία 23’ v.d. 2010

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ στην ταινία The Unnamed του Huang Ya-Li Tαϊβάν 10’ v.a. 2010
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART στην ταινία Play ground του Rinat Edelstein Ισραήλ 6’ 58’’ v.a. 2009
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στην ταινία Mine & Tablou 2 του Hossein Jehani Αυστραλία – Ιράκ 17’ ντοκ. 2009
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην ταινία Brush stroke της Nihan Belgin Tουρκία 29’ μ.μ. 2010
– ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στην ταινία Sin Palabras του Othman Naciri Μαρόκο 19’ μ.μ. 2009

Ads

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Οι σκηνοθέτες που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν θα αναλάβει η Οργανωτική επιτροπή να τους αποστείλει το βραβεία και ήταν:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ «Ρυτίδες και Όνειρα» της Γωγώ Πετραλή
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ στον Φρέντυ Βιανέλλη για την ταινία «Περίπτωση Ευρυδίκη»
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για την ανάδειξη εθίμων του λαϊκού πολιτισμού «Η Νύφη του καθρέφτη» της Δέσποινα Πανταζή.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ «A place without people» του Ανδρέα Αποστολίδη
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «Partners» της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν

Ακολούθησε η βράβευση του Ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος που η Οργανωτική Επιτροπή έκανε μια σοβαρή ανατροπή όσον αφορά τα πρόσωπα και τους φορείς που απένειμαν τα βραβεία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Το βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Νάκο για την ταινία «Φωτεινή και Αλεξάνδρα» και απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη από την πρόεδρο της ΜΚΟ «Πολίτες εν δράσει» κ. Μαρία Κάργα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΟΛΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Το βραβείο πήραν οι σκηνοθέτες Αγγελή Ανδρικοπούλου και Αργύρης Τσεπελίκας για την ταινία «Τα παιδία δεν παίζει». Το βραβείο απένειμε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας κ. Γιώργος Κανέλλης

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART
Το βραβείο πήρε η G.M. Touliatou για την ταινία «Theme from autumn drizzle» Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Πάτραις Μακεδόνων και Θρακών κ. Νίκος Κοτσώνης.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION

Το βραβείο πήρε ο Παναγιώτης Ράππας για την ταινία «Ένα δέντρο, μια φορά» και το παρέλαβε από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Φάρος Ποντίων» κ. Ισίδωρο Σιδερόπουλο.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τηλεόραση : άγγελος η δαίμονας»
Το βραβείο δόθηκε στον Ηλία Μαλασίδη για την ταινία «Απευθείας Μετάδοση» και το παρέλαβε από τον πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών κ Μανώλη Μαγκλάρα.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Το βραβείο παίρνουν οι Ντεξής Στέλιος & Κωνσταντοπούλου Λίζα.για την ταινία «Τα αγάλματα της πόλης». Το απόνειμαν ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Πάτρας κ. Ζαχαριουδάκης και η πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας κ. Χατζηιωάννου Μαρία

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η διάκριση δόθηκε στο Νίκο Χρυσικάκη για την ταινια “ΤΙΤΟΣ, ποιητής σε επισφαλή ισορροπία”. Την διάκριση απένειμε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βουλγάρων Πελοποννήσου «Χαν Ασπαρούχ» κ. Ντιμιτρόβ Ιορντάν

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Το βραβείο πήρε ο Θοδωρής Αδάμος για την ταινία «Σε βλέπω, με ακούς;» και το παρέλαβε από τον εκπρόσωπο της Κίνησης Υπεράσπισης Μεταναστών/στριων.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Απονεμήθηκε στην Αγγελική Αριστομενοπούλου για την ταινία «Ταξιδιάρα Ψυχή» και το παρέλαβε από την πρόεδρο του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών (Emigranti) κ. Κριστιάνα Βέλιου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Δόθηκε στον Γιώργο Ζέρβα για την ταινία «Σαν τον αέρα που αναπνέω… μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη» και το παρέλαβε από τον πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών κ. Σπύρο Κατηφόρη.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Δόθηκε στους Γιώργο Αυγερόπουλο & Γιάννη Καρυπίδη για το ντοκιμαντέρ «Γάζα Ερχόμαστε» και το παρέλαβαν από τον γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας κ. Αντρέας Αντωνόπουλος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το βραβείο δόθηκε στον Τάκη Παπαγιαννίδη για την ταινία «Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα» και το παρέλαβε από την αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Δόθηκε στους Γιώργο Αυγερόπουλο & Γιάννη Καρυπίδη για την ταινία «Γάζα Ερχόμαστε» και το παρέλαβαν από το κ. Αμάν Νιζάρι μέλος της Αφγανικής κοινότητας και ο οποίος απάγγειλε ένα αφγανικό ποίημα.

Για τον φωτογραφικό διαγωνισμό, Κλικ στα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ της πόλης μου
, ο πρόεδρος της φωτογραφικής λέσχης της Πάτρας «Ηδύφως» κ. Ανδρέας Μιχαλόπουλος απένειμε το Α’ βραβείο στον Παπαϊωάννου Βασίλη για την σειρά με τίτλο «Φωτιά, πηγή χαράς και αγανάκτησης» το Β’ βραβείο στον Υφαντή Νικόλαο για την σειρά «Πατρινά Ηλιοβασιλέματα» και το Γ’ βραβείο στον Χρήστο Κοσμά για την σειρά «Κυκλοφοριακό».

Κλείνοντας την τελετή απονομής ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης τόνισε πως «…πως μπορεί η απερχόμενη Δημοτική αρχή να μην είχε την πολιτική βούληση να θεσμοθετήσει το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτρας αλλά το έκαναν στη πράξη οι πολίτες της Πάτρας με την δυναμική συμμετοχή τους για άλλη μια χρονιά..» Επίσης επισήμανε πως «..το φεστιβάλ έχει ταυτότητα την ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα και με αρχές και χρώματα της οικολογίας, της αλληλεγγύης, της δίκαιας κοινωνίας και του αντιρατσισμού κάνοντας το φεστιβάλ το βήμα για την ελεύθερη έκφραση νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο..»