Το εύρημα είναι τόσο εντυπωσιακό ώστε, σύμφωνα με το BBC, η Ιταλία σχεδιάζει να δημιουργήσει τον πρώτο «αρχαιολογικό σταθμό» της Ρώμης. Η αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στο σημείο Amba Aradam, ενώ γίνονταν τα έργα για την κατασκευή της τρίτης γραμμής του μετρό.

Ads

Ενώ η κατασκευή του νέου σταθμού είναι σε εξέλιξη, οι αρχαιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς, καθώς επιχειρούν να καθαρίσουν τα πολύτιμα ευρήματα και τα δάπεδα με τα ψηφιδωτά.

Τα ευρήματα -μεταξύ των οποίων, ανθρώπινα οστά, χάλκινα νομίσματα και βραχιόλια– εκτείνονται σε μία έκταση 900 τ.μ. και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τους στρατώνες στους οποίους στεγαζόταν η Πραιτωριανή Φρουρά επί εποχής αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αιώνας μ.Χ.)

Πρόκειται για έναν διάδρομο μήκους 100 μέτρων με 39 δωμάτια.

Ads

image

Ο νέος σταθμός του μετρό στη γραμμή C, έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2020.

Ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή του Κολοσσαίου, Francesco Prosperetti, δήλωσε ότι, οι εργασίες για το μετρό δεν πρέπει να καθυστερήσουν, αν και σημείωσε ενώ ένας νέος σχεδιασμός του έργου είναι πλέον απαραίτητος.

image

Εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού χαρακτήρισε την ανακάλυψη του στρατώνα της Πραιτωριανής Φρουράς ως «εξαιρετική».

Σύμφωνα με το Associated Press το σημείο βρίσκεται κοντά σε άλλους τέσσερις ρωμαϊκούς στρατώνες, έτσι ώστε «η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατιωτική».

image

Η σωματοφυλακή του Αυτοκράτορα 

Από την ίδρυσή της το 27 π.Χ. από τον Αύγουστο μέχρι και την οριστική της διάλυση το 312 μ.Χ. από τον Κωνσταντίνο, η Πραιτωριανή Φρουρά ήταν το επίλεκτο σώμα των ρωμαϊκών δυνάμεων.

image

Πρόκειται για την ειδική δύναμη σωματοφυλάκων που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, εξού και ήταν εγκατεστημένοι σε τέτοιο σημείο ώστε επικοινωνούσαν απευθείας με το ανάκτορο του αυτοκράτορα.

image

Αδριανός: Αυτοκράτορας και φιλόσοφος

Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός (24 Ιανουαρίου 76 – 10 Ιουλίου 138), αυτοκράτορας κατά τα έτη 117–138, καθώς επίσης στωικός και επικούρειος φιλόσοφος, αποτελεί τον τρίτο από τους λεγόμενους «Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες».