Δώδεκα από τα κοστούμια που φορούσαν οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία σημείωσε παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) από τις 12 Ιουνίου έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Ads

Η έκθεση «Poor Things. Τα Κοστούμια», που εγκαινίασε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της βραβευμένης με Oscar και BAFTA ενδυματολόγου Χόλι Γουάντινγκτον, περιλαμβάνει 12 από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της τελευταίας, έτσι όπως φορέθηκαν από τους ηθοποιούς της ταινίας.

 

Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κουστούμια του Poor Things
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έξι από αυτά έγιναν σήμα κατατεθέν της ηρωίδας Bella Baxter, που ερμήνευσε μοναδικά η βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone, όπως η κοντή κίτρινη φούστα, το εσώρουχο δηλαδή με το οποίο εμφανίστηκε στους δρόμους της Λισαβόνας.

Ads

Και τα 12 εξαιρετικά κοστούμια της πρόσφατης και πολυβραβευμένης διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής – τα υπόλοιπα 6 που παρουσιάζονται στην έκθεση έντυσαν τους χαρακτήρες των Godwin Baxter (Willem Dafoe), Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), Max McCandles (Ramy Youssef), Harry Astley (Jerrod Carmichael), Madam Swiney (Kathryn Hunter) και της κυρίας Prim (Vicki Pepperdine) – είναι στημένα εντυπωσιακά με τρόπο που συνομιλούν με την ταινία (σκηνές της προβάλλονται στον τοίχο της αίθουσας) ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία: Να τα θαυμάσει από κοντά και να εκτιμήσει άλλη μια διάσταση της τέχνης του ενδύματος.`

Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κουστούμια του Poor Things
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τα κουστούμια του Poor Things
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Δεν θα συμβιβαζόμασταν με τίποτα λιγότερο από τα εμπνευσμένα έργα της διεθνούς φήμης ενδυματολόγου Χόλι Γουάντινγκτον», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης, κατά την πρώτη μουσειακή παρουσίαση των κοστουμιών του «Poor Things», που ήδη εμφανίστηκαν στο Barbican Centre του Λονδίνου το 2023.

Τον «ενθουσιασμό» και την «ευγνωμοσύνη» της γι’ αυτή την «όμορφη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που δίνει ένα νέο πλαίσιο» στην παρουσίαση των κοστουμιών της, εξέφρασε η ενδυματολόγος Χόλι Γουάντινγκτον. Η ίδια μίλησε και για τη συνεργασία της με τον Έλληνα σκηνοθέτη, έναν «δημιουργικό και απελευθερωτικό άνθρωπο», ο οποίος δεν της έβαλε κανέναν περιορισμό για τα κοστούμια.

«Ήθελε απλώς να ανταποκρίνονται στην ιστορία με τον δικό τους τρόπο», επισήμανε.

Το «Poor Things» βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα για Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2023. Στην ταινία απονεμήθηκαν ακόμα τέσσερα βραβεία Όσκαρ και πέντε βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), ανάμεσά τους και τα βραβεία ενδυματολογίας στη Χόλι Γουάντινγκτον.

Ποια είναι η Χόλι Γουάντινγκτον

Η Χόλι Γουάντινγκτον σπούδασε Καλές Τέχνες στο Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και Σκηνογραφία (Χορού) στο Trinity Laban. Έχει δουλέψει στον χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών, δημιουργώντας κοστούμια και εγκαταστάσεις για παραστάσεις στο Rambert, το Royal Ballet, το Complicité, το Sadlers Wells, το Almeida, το Royal Court, το Gate, το Young Vic, το Scottish Dance Theatre, το Handspring UK και το BAM. Ανάμεσα στις ενδυματολογικές δουλειές της για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση περιλαμβάνονται το «The Great» του Hulu, σε σενάριο και παραγωγή του Tony McNamara, η «Λαίδη Μακβέθ», σε σκηνοθεσία του William Oldroyd, το «Ginger & Rosa» της Sally Potter και το «Departure» του Andrew Steggall.