Χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες κατακλύζουν καθημερινά την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα αλλά και άλλες κεντρικές πλατείες της χώρας. Το κίνημα που ξεκίνησε από την Ισπανία, έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν 4 νέοι που κατάφεραν να κατεβάσουν μισό εκατομμύριο «αγανακτισμένους» Πορτογάλους στους δρόμους. Οι «αγανακτισμένοι» της Πορτογαλίας στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, σήμερα το βράδυ, εκτάκτως στις 00.15, στη ΝΕΤ.

Ads

Τέσσερεις μέρες πριν από τις έκτακτες εκλογές στη Πορτογαλία, το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα παρουσιάζει το πολύχρωμο και αποκαλυπτικό πορτραίτο μιας χώρας που αναγκάζεται να ακολουθήσει, για τρίτη φορά στη πρόσφατη ιστορία της, την συνταγή του ΔΝΤ. Πρωταγωνιστές της εκπομπής, οι πρωτεργάτες του κινήματος «Γενιά της αβεβαιότητας». Τέσσερεις νέοι που κατάφεραν μέσω του Facebook να κατεβάσουν μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους των πορτογαλικών πόλεων.

Τα μεγάλα θύματα από τις προηγούμενες παρεμβάσεις του ΔΝΤ τις προηγούμενες δεκαετίες είναι οι σημερινοί νέοι, της γενιάς των 250 –πλέον- ευρώ, χωρίς ένσημα και ιατρική περίθαλψη. Στις αρχές του 2011, το μουσικό συγκρότημα Deolinda λανσάρει το τραγούδι «Parvo Que Sου» .«Τι ανόητος κόσμος που πρέπει να σπουδάσεις για να είσαι σκλάβος». Οι στίχοι συγκινούν τον Ζοάο Λαμπρίνσα, έναν 27άρη άνεργο, που με τρεις ακόμη φίλους του δημιουργούν ένα γκρουπ στο Facebook με την ελπίδα να ξεκινήσει συζήτηση για τα προβλήματα της νέας γενιάς. Η συμμέτοχη είναι τόσο μεγάλη που οι 4 φίλοι καλούν την «Geração À Rasca», την «Γενιά της Αβεβαιότητας», σε μια διαδήλωση: στις 12 Μαρτίου περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Πορτογαλία, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την επανάσταση του 1974. Λίγες μέρες αργότερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το 4ο κατά σειρά πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες, που αναγκάζεται να παραιτηθεί.

«Το 20% του πληθυσμού της Πορτογαλίας ζει στην φτώχεια» δηλώνει η Ιζαμπέλ Ζονέτ, πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων της Πορτογαλίας Banco Alimentar. «Υπάρχουν ένα εκατομμύριο ηλικιωμένοι που ζουν με λιγότερα από 280 ευρώ το μήνα». Η τράπεζα τροφίμων Banco Alimentar, είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που συγκεντρώνει τρόφιμα τα οποία θα πέταγαν στα σκουπίδια οι βιομηχανίες, τα σουπερμάρκετ αλλά και οι πλούσιες οικογένειες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις παίρνουν τα τρόφιμα από τις αποθήκες της Τράπεζας Τροφίμων και τα διανέμουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Ads

Ο φακός του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα ακολουθεί την διαδρομή των τροφίμων μέχρι τα γραφεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης Auxilio E Amizade (Βοήθεια και Φιλία), σε μια φτωχική συνοικία της Λισαβόνας. Τον τελευταίο χρόνο έρχεται εδώ κόσμος που ποτέ δεν είχαν ανάγκη τέτοιου είδους βοήθεια» δηλώνει στον Στέλιο Κούλογλου η αντιπρόεδρος του κοινωνικού τμήματος της οργάνωσης Ιζαμπέλ Κόστα. Η Φερνάντα Σέρα, 51 ετών, δυσκολεύεται να βρει δουλειά εξαιτίας της ηλικίας της. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φτάσω σε αυτή την κατάσταση» λέει πριν ξεσπάσει σε λυγμούς.

Στο στρατόπεδο των απογοητευμένων, έχουν προσχωρήσει και οι ηγέτες της «επανάστασης των γαρυφάλλων», που στις 25 Απριλίου του ‘74 ανέτρεψαν την 60χρονη δικτατορία και σταμάτησαν τον πόλεμο στις πορτογαλικές αποικίες της Αφρικής. «Αν γνώριζα τη συνέχεια», θα δηλώσει πρόσφατα ο πιο διάσημος απ αυτούς, ο Οτέλο ντε Καρβάλιο, « αντι να κάνω την επανάσταση θα είχα μεταναστεύσει, όπως αναγκάζονται τώρα να κάνουν οι νέοι». «Οι αξίες της Επανάστασης της 25η Απριλίου – ιδιαίτερα όσο αναφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, ολοένα και απομακρύνονται. Σήμερα οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται. Υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς» αναφέρει στον Στέλιο Κούλογλου, ο Καπετάνιος την «επανάστασης των γαρυφάλλων» και πρόεδρος της Ένωσης «25η Απριλίου» Βάσκο Λουρένσο.

Μπορούν όμως οι εκλογές να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο; Είναι η εξωτερική βοήθεια η σωστή λύση για τα προβλήματα της Πορτογαλίας; Ποιος τελικά φταίει για την κρίση; Οι ¨τεμπέληδες¨ πορτογάλοι ή η ανεξέλεγκτες σπατάλες των πορτογαλικών κυβερνήσεων;

Στα ερωτήματα αυτά απαντούν στον Στέλιο Κούλογλου πολιτικοί και δημοσιογράφοι της χώρας. Ανάμεσά τους, ο αρχηγός του κόμματος Bloco De Esquerda (Μπλόκο της Αριστεράς )- Φρανσίσκο Λούσα. Μιλούν επίσης καλλιτέχνες, όπως οι Homens Da Luta που συμμετείχαν ενεργά στην μεγάλη πορεία της 12ης Μαρτίου 2011 και το τραγούδι τους Α Luta é Alegria ( Ο αγώνας είναι χαρά) αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της διαδήλωσης. Τόσο οι Homens Da Luta όσο και η διάσημη ομάδα ραδιοφωνικών παραγωγών Governo Sombra (Σκιώδης Κυβέρνηση), καταφέρνουν να παρουσιάσουν με ένα δικό τους μοναδικό τρόπο τα γεγονότα.