Μήπως τελικά ένα πετυχημένο εμπορικά τραγούδι δεν είναι τόσο θέμα έμπνευσης, ταλέντου και προσπάθειας; Μήπως όλα εξαρτώνται από το αν ακολουθείται κάποια σωστή, προκαθορισμένη συνταγή;
Ads
Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν ξένοι ερευνητές, οι οποίοι σκοπεύουν να μελετήσουν μεγάλες βάσεις μουσικών δεδομένων και τραγουδιών που έχουν κάνει επιτυχία, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κάποια κοινά μεταξύ τους στοιχεία, στο βαθμό που να μπορεί κανείς να αναφέρεται σε «φόρμουλα» επιτυχίας.
Ήδη γνωρίζαμε ότι το 80% των τραγουδιών που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις σε λίστες όπως του Bilboard την περίοδο 1960-2010 είναι σε 135 μπιτ το λεπτό, και σε μορφή στίχος-στίχος-ρεφρέν-στίχος-κουπλέ. Μήπως τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποια συνταγή, αναρωτιούνται. Ή μήπως αυτό σημαίνει ότι έτσι μας έχουν εκπαιδεύσει οι μουσικές βιομηχανίες, δεδομένου ότι η προτίμησή μας σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι οφείλεται σε ένα μίγμα οικειότητας και στοιχείων έκπληξης;
Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν ότι δεν θεωρούν πως υπάρχει μια και μόνο πετυχημένη συνταγή για επιτυχία, καθώς τα συναισθήματά μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική που προτιμούμε και επιλέγουμε να ακούσουμε. Απλά ίσως κάποια στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες ένα τραγούδι να γίνει επιτυχία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >