Ο πρώην manager των Sex Pistols και «νονός του πανκ», Malcolm McLaren, πέθανε σε ηλικία 64 ετών. Ανάμεσα στα διάφορα αφιερώματα που κατέκλυσαν τα μέσα, το πιο ενδιαφέρον ήταν ίσως αυτό του Jon Savage, ο οποίος περιγράφει το McLaren ως «ένα από τα σπάνια άτομα τα οποία είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή αυτού του έθνους».

Ads

Η σταδιοδρομία του McLaren, κινήθηκε μέσα στη μόδα, τη μουσική και την τέχνη και το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε κανείς να πει είναι ότι ήταν βαρετή. Μία σημαντική λεπτομέρεια αυτής της σταδιοδρομίας. Το 1999 κατέβηκε υποψήφιος Δήμαρχος του Λονδίνου. Δεν ολοκλήρωσε την πορεία του αλλά δημοσίευσε το προσωπικό του μανιφέστο στις σελίδες του New Statesman. Ένα μανιφέστο σίγουρα προκλητικό για κάποιους καθώς εκδηλώνει την διάθεση του McLaren να νομιμοποιήσει την ύπαρξη οίκων ανοχής έξω από τη Βουλή. Ο λόγος; «Έτσι θα απαλλαγούμε από τα κυβερνητικά και πολιτικά σκάνδαλα, πράγμα που θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στις πραγματικές μαλακίες που παράγει η ελίτ».

Μερικά επιπλέον σημεία του αξιοσημείωτου μανιφέστο…

Για τη στέγαση… «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση του προβλήματος των αστέγων. Ο δήμαρχος πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα λαχειοφόρας αγοράς για τους άστεγους του Λονδίνου. Τα εισιτήρια θα πωλούνται από τους άστεγους και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην κατασκευή κατοικιών από τους ίδιους τους άστεγους.»

Ads

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… «Επιστροφή στα ηλεκτρικά μέσα μεταφορών που είναι περισσότερο φιλικά για το περιβάλλον. Η πρόσβαση στο τραμ να είναι ελεύθερη στις ώρες αιχμής. Περισσότερα θα πρέπει να γίνουν στον Τάμεση και συγκεκριμένα θα πρέπει να εισαχθεί η χρήση λεωφορείων νερού στον ποταμό υπό την εκμετάλλευση της London Transport».

Εβδομάδα σπορ για το Λονδίνο… «Κάθε Δήμος του Λονδίνου θα πρέπει να έχει τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα που θα αγωνίζεται σε ετήσια βάση».

Λόμπι για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών… «Στα πρότυπα του Άμστερνταμ ως μοντέλου για τη μείωση του οργανωμένου εγκλήματος στην πρωτεύουσα. Αυτό θα έχει το επιπλέον όφελος ότι η αστυνομία δεν θα χάνει χρόνο με το να κυνηγά όσους καπνίζουν μαριχουάνα».

Τέλος στα εισιτήρια για μουσεία και πινακοθήκες… «Οι Λονδρέζοι δεν πρέπει να πληρώνουν εισιτήρια για μουσεία ή αίθουσες τέχνης. Θα πρέπει να είναι σε θέση να παρασύρονται από τέτοιους χώρους, όπως και από εναλλακτικές διαδρομές καθώς διασχίζει την πόλη. Όλοι οι μη Βρετανοί κατά την είσοδό τους στη χώρα θα καταβάλλουν φόρο εισόδου που θα αποδίδονται στις εθνικές συλλογές.

Σημαία για το Λονδίνο… «δημιουργία της πρώτης πολυεθνικής σημαίας του 21 αιώνα για να αντικατοπτρίζει τον πραγματικό πληθυσμό του Λονδίνου».

Επαναδιεκδίκηση δημόσιων χώρων… «Πάρκα, πλατείες, εκκλησίες και οι χώροι στον Τάμεση θα πρέπει να είναι ανοικτοί όλη την ημέρα. Θα πρέπει να θεσπιστεί η ύπαρξη μπαρ στις δημόσιε βιβλιοθήκες. Πιείτε ένα ποτήρι Guinness διαβάζοντας Ντίκενς».

Ο Malcolm McLaren επιπλέον πρότεινε… Καρναβάλι στην Oxford Street, Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, προστασία των μικρών και τοπικών επιχειρήσεων, νέα τεχνολογία στην υπηρεσία της πιο αποτελεσματικής και άμεσης δημοκρατίας, επιστροφή στην τέχνη, την χειρωναξία και τη διαδικασία παραγωγής.

Άραγε ποιος Λονδρέζος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο Λονδίνο;