Κινείται πάντα με μια τρυφερότητα που περισσεύει, στο σχολείο, στο τραγούδι, στις παρέες της. Η συνθέτρια και εκπαιδευτικός Τατιάνα Ζωγράφου παρουσιάζει τα Σάββατα 2,9,23 και 30 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, τα αγαπημένα στα παιδιά τραγούδια της από την πορεία των 20 χρόνων στη δισκογραφία. Μαζί της τραγουδάνε η μέτζο – σοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη, καθώς και οι τενόροι Κώστας Ζαμπούνης και Γιάννης Φίλιας. Συμμετέχουν ανά συναυλία ο Κώστας Θωμαΐδης, η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αναστασία Δουλφή με τους Encardia και τη Χορωδία του Νηπιαγωγείου ROLLINO. Επίσης συμμετέχει η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου. Με αυτήν την αφορμή μιλάει στο tvxs για την αγάπη της για τα παιδιά και τη μουσική αλλά και το αποτύπωμα σήμερα της δύσκολης απόλυσης από το Αρσάκειο.
Είκοσι χρόνια τραγούδια για παιδιά. Τι σταχυολογείς ως σημαντικό από αυτήν την μεγάλη περίοδο; Ποιος είναι ο απολογισμός;
Ότι κατάφερα να συνδυάσω τη μουσική και την εκπαίδευση κι έτσι να παραμείνω καλλιτέχνης. Γιατί αυτό πάνω απ’ όλα είμαι, καλλιτέχνης. Αυτό, σε συνδυασμό με την μητρότητα, ήθελε τεράστια προσπάθεια αλλά άξιζε τον κόπο. Θα μου πεις και τι θα πει καλλιτέχνης; Για μένα είναι ο δημιουργικός άνθρωπος, ένας αντισυμβατικός κατά βάση άνθρωπος, που ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο εναγκαλισμός με την εξουσία, την αδράνεια και το βόλεμα.
Γιατί αγάπησες το τραγούδι για παιδιά;
Αγαπώ πολύ τα παιδιά. Τα πονάω. Τα νοιάζομαι. Αναπνέω μαζί τους στην καθημερινότητά μου. Μου αρέσει να μελοποιώ ποίηση και στίχο που είναι κοντά στον κόσμο των παιδιών. Αλλά δε φτιάχνω μόνο τραγούδια για παιδιά, ασχέτως αν το κοινό από εκεί κυρίως με γνωρίζει.
Τι θα ακούσουμε στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο;
Τραγούδια από τη δισκογραφία 20 χρόνων. Η πλάκα είναι, ότι επειδή παίζω με τους ίδιους μουσικούς όλα τα χρόνια, τώρα που πενηνταρήσαμε όλοι μας, μερικοί μου παραπονέθηκαν που δεν έβαλα κάποια τραγούδια. Κι έτσι άλλαξα πολλές φορές το πρόγραμμα για να τους ευχαριστήσω. Σκέψου να σου ζητάνε οι ίδιοι οι μουσικοί σου να παίξουν ένα τραγούδι από τον πρώτο – πρώτο δίσκο σου; Απίθανο! Ούτε τα μικρά παιδιά δεν κάνουν έτσι!
Γιατί επέλεξες τους συγκεκριμένους ερμηνευτές;
Δεν επέλεξα μόνο ερμηνευτές! Συνεργάζομαι για πρώτη φορά με αυτή την υπέροχη γυναίκα και ηθοποιό, την Χρύσα Διαμαντοπούλου (Μικρός Νότος) και κάνουμε μαζί στη συναυλία μικρές θεατρικές παύσεις, κάτι σαν διάλογο μεταξύ της ‘συνθέτριας’ κι ενός ‘παιδιού’! Ως προς τους τραγουδιστές μου έχω να πω τα εξής:
Ο τενόρος, ο Κώστας Ζαμπούνης είναι χρόνια συνεργάτης μου. Σπουδαίος τραγουδιστής και παιδί μάλαμα. Την Ιωάννα Βρακατσέλη την άκουσα σε μια σύνθεση της Νίκης Χαρλαύτη, μιας συνθέτριας που ζει στην Αμερική και την είχα πριν 25 χρόνια νήπιο. Μου άρεσε πολύ η φωνή της και αμέσως επικοινώνησα μαζί της μέσω της Νίκης. Τον Γιάννη Φίλια, επίσης τενόρο, τον προσκάλεσα να συνεργαστούμε γιατί μου είχε κάνει εντύπωση η μεγάλη σκηνική του άνεση σε συνδυασμό με την ωραία χροιά της φωνής του. Ταυτόχρονα έχει παιδική ψυχή.
Είμαι βαθιά επηρεασμένη από την Λιλιπούπολη και μου αρέσουν οι λυρικές φωνές.
Όπως όλα τα χρόνια στους δίσκους σου έχεις συμμαντικές συμμετοχές (Γιαννάτου, Φαραντούρη, Θηβαίο, Σαββόπουλο, Πρωτοψάλτη, Παπακωνσταντίνου κ.α.) είδα ότι σε κάθε συναυλία σου έχεις και έναν διαφορετικό καλεσμένο. Μίλησε μας για αυτό.
Πράγματι σε αυτές τις εορταστικές συναυλίες μου προσκλήθηκαν κάποιοι εκλεκτοί τραγουδιστές που έχουν τιμήσει μες τα χρόνια την δισκογραφία μου με τις ερμηνείες τους. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου κάναμε πρεμιέρα με τον Κώστα Θωμαϊδη. Τώρα αυτό το Σάββατο 9 του μήνα, θα έχουμε κοντά μας τη Νένα Βενετσάνου, στις 23 Νοεμβρίου τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και στις 30 Νοεμβρίου τους Encardia με την Αναστασία Δουλφή. Τα λόγια περισσεύουν και τέτοιους καλλιτέχνες.
Πόσο συγκινεί το τραγούδι τα παιδιά της εποχής του ίντερνετ και της τραπ;
Δεν νομίζω ότι όλοι οι έφηβοι ακούν τραπ. Αλίμονο. Εγώ βλέπω τις συναυλίες των καλών τραγουδοποιών μας γεμάτες με νέα παιδιά. Ακούω κάτι απίστευτα γκρουπάκια που μου βάζουν οι κόρες μου με τρομερή μουσική και απίστευτο στίχο.
Νομίζω ότι είναι μια γενιά που δεν την έχουμε καταλάβει ακόμα. Είμαστε σαν προϊστορικοί άνθρωποι μπροστά τους! Το ίντερνετ φαίνεται να τα κάνει μεν πιο ευάλωτα αλλά μέσα τους παραμένουν σε εγρήγορση. Έτσι πιστεύω. Αλλιώς δεν θα κυκλοφορούσαν τόσα τρομερά τραγούδια, ελληνικά και ξένα. Στη συναυλία των Τεμπών απόλαυσα τους Κοινούς θνητούς
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Όταν είμαι σε τέτοια εγρήγορση, όπως τώρα με τις συναυλίες, δεν κάνω επόμενα σχέδια. Συγκεντρώνομαι σε ένα project. Επίσης κρατάω πάντα ενέργεια για το
σχολείο που είμαι κάθε μέρα, για τα μαθητουδάκια μου.
Ποια γεύση έμεινε από την περιπέτεια με το Αρσάκειο και πως είναι η ζωή σου μετά από αυτήν;
Ο δάσκαλος πρέπει να βρίσκεται πάντα δίπλα στα παιδιά. Αυτό έκανα πάντα και αυτό κάνω και τώρα που εργάζομαι σε ένα άλλο σχολείο, πάντα με κέντρο τη μουσική και τη δύναμή της να δημιουργεί ανοίγματα στο νου και χώρο για αγκαλιές στην καρδιά. Έτσι, κεντρικός άξονας της δουλειάς μου είναι το μπόλιασμα της μουσικής εκπαίδευσης με τις αξίες και τα οράματα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Στο καινούργιο μου σχολείο έχω πολλούς εξαιρετικούς συναδέλφους και αυτό μου δίνει θάρρος να κοιτάζω μπροστά. Στην πρώτη συναυλία που κάναμε στη βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 2 Νοεμβρίου όλα σχεδόν τα παιδιά-θεατές ήταν παιδιά δημοτικού, που με είχαν ‘στο παλιό μου σχολείο’, πριν αρκετά χρόνια. Συγκινήθηκα πολύ, όπως κάθε δάσκαλος θα έκανε.
Έχω την αγάπη των παιδιών και την εκτίμηση των οικογένειών τους. Και, το ξαναλέω, κοιτάζω μπροστά, λυπημένη μα περήφανη. Η τελευταία συναυλία του κύκλου «20 χρόνια τραγούδια για παιδιά», στην οποία συμμετέχουν σε τρία τραγούδια 16 μαθητές μου από το Rollino, οι Encardia και η Αναστασία Δουλφή, είναι εδώ και τρεις εβδομάδες sold out. Είμαι πολύ χαρούμενη!
Τατιάνα Ζωγράφου- Βιογραφικό Σημείωμα
Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη
Μουσική στην Εκπαίδευση (Master in Music Education, University of Reading). Έχει Δίπλωμα Μονωδίας (Ωδείο Κόνταλυ). Εργάζεται μέχρι σήμερα ως μουσικοπαιδαγωγός στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνθέτει τραγούδια. Τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει οι: Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Ειρήνη Δερέμπεη, Τάσος Αποστόλου, Σπύρος Γραμμένος, Βασίλης Παπακωσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ηλίας Λιούγκος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Νταλάρας, Δάφνη Πανουργιά, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Alex Sid, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Μαρία Φαραντούρη, Νεφέλη Φασούλη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργης Χριστοδούλου κ.α. Συμμετέχει συχνά σε συναυλίες με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.
Δισκογραφία:
- Πετώντας πας στην πόλη (2004 και επανέκδοση 2014 από τις εκδόσεις Εν ‘πλω)
- Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω (2007, εκδόσεις Εν ’πλω)
- Ένας γάτος μια φορά (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου , 2009, 2010, 2013, 2017,2023 εκδόσεις Εν πλω)
- Το σπίτι (μουσική για την ιστορία της Φίλιας Δενδρινού, 2010 από τις εκδόσεις Εν’ πλω)
- Ο Τζικι-τζικ, ο Κρικι-κρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου, 2012,2014 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)
- Μ’ έναν τρόπο μυστικό (μελοποιημένη ποίηση, δισκογραφική εργασία για ενήλικες, 2012 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)
- Μια νότα μου χτυπά το τζάμι (2015, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)
- Φόραγε Κίτρινο σκουφί (2017, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)
- Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης (2020, ψηφιακή ανάρτηση μέσω YouTube από την εταιρεία MLK, τραγούδι εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο τής Τατιάνας Ζωγράφου, εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ,2016)
- Τραγούδια για τις παιδικές παραστάσεις του Δημήτρη Αδάμη (Ο Σίτος Σιταράκης, ο Αυγερινός και η Πούλια κ.α.) που βρίσκονται ηχογραφημένα σε βιβλία με cd από τις εκδόσεις Εν’ Πλω.
- Το βαλς της Νόρας (2021, ψηφιακή ανάρτηση μέσω YouTube από την εταιρεία MLK, μουσική από την παράσταση ΝΟΡΑ του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων)
- Αν σας τα τραγουδήσουμε; (2022, Μικρή Άρκτος / Μια συλλογική εργασία με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπου γνωστοί τραγουδοποιοί μέσα από στίχους παιδιών, κάνουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τραγούδι)
- Πιάσε ένα βιβλίο! (2022, MLK / Μια δισκογραφική εργασία όπου η λογοτεχνία συναντά την μουσική)
- Πλιτς-πλατς (2023 / τραγούδι για το βιβλίο Η νεράιδα της βροχής της Ελισάβετ Τάρη εκδ. Διάπλους, με τη συμμετοχή της χορωδίας νηπίων του Αγγλόφωνου Κέντρου Αγωγής και Εκπαίδευσης Rollino)
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >