Η συνθέτρια και παιδαγωγός Τατιάνα Ζωγράφου, ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας πρόσφατα εξαιτίας της απόλυσης της από το Αρσάκειο σχολείο. Ήταν η μόνη εκπαιδευτικός των Αρσακείων που πήρε δημόσια θέση υπέρ των πρώην μαθητών του σχολείου που κατήγγειλαν κακοποιητικές συμπεριφορές στους κόλπους του με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη και το πλήρωσε.

Ads

Μιλώντας στο tvxs εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την αλληλεγγύη που δέχτηκε, η  οποία ήταν και αφορμή μεταξύ άλλων να βρει νέα εργασία.

Αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί όμως, στάθηκε ο νέος της δίσκος με παιδικά τραγούδια, ορμώμενος από την παιδική λογοτεχνία με τίτλο «Πιάσε ένα βιβλίο» που παρουσιάζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 6.30  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα τραγούδια της θα ακουστούν με τις φωνές των: Γ. Λεκόπουλου, Κ. Ζαμπούνη, Σ. Μαριολά, Αν. Μουτσάτσου, Αν. Μπάμπαλη, Γ. Χριστοδούλου και Δ. Τσίγκα.

image

Ads

Επιλέξατε να απευθυνθείτε σε συγγραφείς παιδικών βιβλίων για να σας γράψουν στίχους. Μας περιγράφετε πως το σκεφτήκατε και πως ανταποκρίθηκαν;

Αγαπώ πολύ το βιβλίο. Από μικρή καταβρόχθιζα τα βιβλία που μου αγόραζε κάθε Παρασκευή ο πατέρας μου. Η μητέρα μου αγαπούσε την ποίηση. Ζούσαμε αγκαλιά πραγματικά με τα βιβλία και τα βινύλια κλασικής μουσικής, που ήταν το πάθος του πατέρα μας.  Η πανδημία απομάκρυνε τα παιδιά από το βιβλίο. Κόλλησαν στα κινητά και τις οθόνες τους.  Ήθελα να δείξω ότι η παιδική και η νεανική λογοτεχνία μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για τις /τους τραγουδοποιούς.

Ήθελα να συνεισφέρω να μπει πάλι στο κέντρο της ζωής των παιδιών, είτε στα σχολεία τους, είτε στα σπίτια τους, το βιβλίο. Να επιστρέψουμε όλοι σε αυτό. Μέσα από την τέχνη μου ήθελα να βροντοφωνάξω, «ζήτω τα βιβλία και οι ιστορίες τους!». Προσκάλεσα λοιπόν μερικούς από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς- των πιο αγαπημένων μου βιβλίων για παιδιά και νέους – να φτιάξουν στίχους εμπνεόμενοι από τις ίδιες τις ιστορίες τους. Έχουμε δηλαδή 19 βιβλία, 19 μουσικές ιστορίες, ένα νανούρισμα και το τραγούδι «Το ταξίδι της αγάπης» σε στίχους μου που δεν ανήκει σε κάποια ιστορία.  Σκεφτείτε! 21 τραγούδια! Μία ολόκληρη ώρα μουσικής!

Γιατί επιμένετε στο παιδικό τραγούδι;

Γιατί τις πιο πολλές «πτήσεις» τις έχω γράψει στην εκπαίδευση μαζί με τα παιδιά. Ως μουσικοπαιδαγωγός έρχομαι συνέχεια εδώ και πολλά χρόνια σε επαφή μαζί τους. Νιώθω πολύ κοντά στα παιδιά. Ονειρεύομαι μαζί τους, λυπάμαι μαζί τους, χαίρομαι μαζί τους, αναπνέω μαζί τους…  Θέλω πολύ να φτιάχνω τραγούδια για παιδιά. Είμαι αφοσιωμένη σε αυτό. Ωστόσο γράφω και άλλα τραγούδια. Το 2010 είχα μελοποιήσει Γιώργο Χρονά, Μαργαρίτα Μπακοπούλου κ.α.  Ο επόμενος δίσκος μου δεν θα είναι για παιδιά… Και θα έχει δύο ερμηνεύτριες αποκλειστικά.

Ποια είναι τα στοιχεία αυτά σε μια ιστορία σε έναν μύθο που σας κινητοποιούν;

Η αγάπη, το να θέτει μια ιστορία ανοιχτά τα ζητήματα του σεβασμού στην ετερότητα. Να δηλώνει με κάποιο τρόπο την ανάγκη σε μια ανοιχτή ματιά απέναντι σε έναν πολύχρωμο κόσμο. Το δικαίωμα στο όνειρο, το δικαίωμα σε έναν δίκαιο κόσμο. Επίσης να επεξεργάζεται θέματα  σκληρά όπως την απώλεια αλλά και άλλα θέματα… Το τραγούδι μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα, να μιλάμε για τα σημαντικά αλλά με έναν τρόπο πιο ανάλαφρο, με έναν τρόπο που να είναι κοντά στα παιδιά.

Πως επιδρά ο λυρικός ήχος στα παιδιά της εποχής των κινητών;

Νομίζω τα παιδιά είναι γενικά δεκτικά. Αυτό είναι και καλό και κακό. Κακό γιατί πολλοί τα χρησιμοποιούν. Τα εκμεταλλεύονται προσφέροντας σκουπίδια όσον αφορά την ποιότητα σε βιβλία είτε σε θεατρικές παραστάσεις, σε  τραγούδια και μουσικές. Εγώ επιμένω στα φυσικά όργανα, στην λυρική μελοποίηση, στην λυρική ενορχήστρωση χωρίς να λείπουν και πινελιές πιο ροκ, πιο ηλεκτρονικές. Γράφω όπως αισθάνομαι η ίδια. Τα παιδιά τα νιώθω να έρχονται πάντα με κάποιο τρόπο  κοντά στα τραγούδια μου. Αυτό με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Τα παιδιά αγαπούν την ποιότητα. Αλλά είναι παιδιά. Εμείς οι ενήλικες οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά από τα προϊόντα κακής ποιότητας.

Πρόσφατα ήρθατε στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της δίωξης σας από το Αρσάκειο. Τι σας έχει μείνει από αυτή την ιστορία;

Μια πίκρα. Αλλά πήρα πολλά  μηνύματα από τις οικογένειες μαθητών μου και αποφοίτων μας, τρομερά συγκινητικά καθώς και από τους αγνώστους φίλους του προφίλ μου στο fb. Φυσικά με συγκλόνισε το κείμενο της πρώην Υπουργού Πολιτισμού, της Μυρσίνης Ζορμπά. Πράγματι δεν υπάρχουν τέλεια σχολεία. Θεώρησα ότι έπραξα το καθήκον μου. Δεν πίστεψα ποτέ ότι οι απόφοιτοί μας είναι συκοφάντες. Δεν δυσφημίστηκε  το σχολείο ούτε από τις παλιές μαθήτριες μας ούτε από τους μαθητές μας και σίγουρα δεν είχα εγώ καμία τέτοια πρόθεση. Από εκεί και πέρα απολύθηκα. Δήλωσα μεταμέλεια για κάποιες εκφράσεις μου που έθιξαν τον πρόεδρο της ΦΕ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Κρατάω όμως μέσα μου σαν φυλαχτό τις αναμνήσεις μου, σαν κάτι πολύ όμορφο τη ζωή μου στο Αρσάκειο νηπιαγωγείο Ψυχικού… Όχι ότι δεν έζησα  και δύσκολες στιγμές αλλά επιλέγω να φωτίζω τα όμορφα πια όλης αυτής της εμπειρίας. Μια ολόκληρη ζωή με πολλές όμορφες στιγμές, με φιλίες με τις συναδέλφους μου, με την αγάπη πολλών παιδιών, χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους. Και προσπαθώ να βρω τα επόμενα πατήματα μου. Έχω κοντά μου τον σύντροφό μου και τις κόρες μου. Είναι πολύ περήφανοι για μένα. Το ίδιο και οι φίλοι μου. Οι αφοσιωμένοι φίλοι…

Εργάζεστε κάπου αυτή την περίοδο;

Εργάζομαι στο κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης Rollino. Η κυρία Αργυρώ Καλεντάκη και ο σύζυγός της Τάκης Κουφόπουλος επικοινώνησαν σχεδόν από την αρχή μαζί μου όταν πληροφορήθηκαν για την απόλυσή μου. Ξεκίνησα 31 Οκτωβρίου να κάνω μουσική και Διαπολιτισμική εκπαίδευση στα νήπια και τα προνήπια του σχολείου τους. Πριν 16 χρόνια είχα μαθητή μου τον γιο τους στο σχολείο μας. Τα υπόλοιπα τα έγραψε η ίδια η κ. Καλεντάκη στο προφίλ της στο facebook. Είναι μια συγκινητική ιστορία… Μια γλυκόπικρη ιστορία. Σε αυτό το σχολείο δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα. Όλα γράφτηκαν δεκαέξι χρόνια πριν στο Αρσάκειο Ψυχικού. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα. Έχω την απόλυτη εκτίμηση τους και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου.

Ποια είναι τα επόμενα δημιουργικά σας σχέδια;

Θέλω να κάνω έναν δίσκο ξανά με μελοποιημένη ποίηση. Όχι για παιδιά. Με δύο μόνο ερμηνεύτριες. Δύο φωνές που μου ταιριάζουν πολύ… Την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τη Νεφέλη Φασούλη. Ωστόσο τώρα έχω πρόβες για τη συναυλία – παρουσίαση του cd την Κυριακή 27 Νοεμβρίου και ώρα: 18.30 στην αίθουσα ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ της Μουσικής Βιβλιοθήκης ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Στη συναυλία θα τραγουδήσουν μαζί μου οι Γιάννης Λεκόπουλος, Σαβέρια Μαργιολά, Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργης Χριστοδούλου και η Δήμητρα Τσίγκα. Επίσης δυο λόγια για μένα θα πουν οι: Βαγγέλης Ηλιόπουλος (συγγραφέας) και Αλέξανδρος Χαρκιολάκης (μουσικολόγος, Διευθυντής στoν Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής Friends of Music Society.