Ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, η Ολίνα Γεωργουλοπούλου και ο Μιχάλης Ατσάλης εμφανίζονται στη σκηνή του Σταυρού του Νότου την Τρίτη 9 Απριλίου σε ένα μοναδικό live. Μαζί τους ως guests θα συμμετέχουν και η Ιουλία Καραπατάκη και ο Ορέστης Ντάντος.

Ads

Συζητήσαμε, λοιπόν, μαζί τους για τις μουσικές τους καταβολές, το τι τους εμπνέει για να γράψουν και να συνθέσουν τα τραγούδια τους αλλά και για το επερχόμενο live.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι μουσικές σας καταβολές και πως σας επηρέασαν στη μουσική που γράφετε;

Κωνσταντίνος: Οι προφανείς επιρροές μου θα λέγαμε πως είναι η κάντρι, η μπλουζ, η ροκ και η britpop μουσική! Αλλά μεγάλωσα με τα λαϊκά από τον Πατέρα μου και τα παραδοσιακά από τον παππού μου.. τους θυμάμαι στα τραπέζια να τραγουδούν! Ε όλα αυτά είναι μέσα μου, δεν γίνεται να μην υπάρχουν στα τραγούδια. Είναι αναπόφευκτο. Υπάρχει η λαϊκότητα στους στίχους ή πίσω από τις μελωδίες έστω κι αν δεν είναι εμφανής.

Ads

Ολίνα: Μεγαλωσα ακούγοντας ελληνική μουσική όλων των δεκαετιών κατά βάση μετά το ‘60 καθώς και όλη την ελληνική λαϊκή κ έντεχνη -ως είθισται να λέγεται- σκηνή που παραγόταν έντονα όταν μεγαλωνα στα 90s και 00s. Η βάση μου ξεκινάει από τον Θεοδωρακη και τον Μικρούτσικο και φτάνει μέχρι τον Θανάση και τον Μάλαμα με πινελιες Πλεσσα, Κουγιουμτζή, Βαρδή, Παπάζογλου μαζι φυσικά με τον τεράστιο κόσμο των μεγάλων λαϊκων συνθετών αλλα και την αίσθηση των Beatles, των pink Floyd και των Radiohead που σίγουρα έχουν επηρεάσει την αισθητική μου. Τον τελευταίο χρόνο ακουω πολυ την ελληνική νέα χιπ χοπ σκηνή η οποια με έχει ενθουσιάσει και με έχει βρει να συνδέομαι έντονα με τον τρόπο έκφρασής της.

Μιχαλης: Πιστεύω ότι η περίοδος που καθόρισε σημαντικά τον τρόπο που γράφω μουσική ήταν τα χρόνια της εφηβείας μου στα οποία υπήρξα στο Μουσικό Σχολείο Χίου, όπου ήρθα σε επαφή με πολλά διαφορετικά είδη. Εκεί γνώρισα την κλασική μουσική, αλληλεπίδρασα σε σύνολα και πολυφωνικές χορωδίες παίζοντας Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Λοϊζο και Ξαρχάκο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκα πιο σοβαρά και με την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ανακαλύπτοντας τον πλούτο του Ζαμπέτα, του Τσιτσάνη, αλλά και την απλότητα και αμεσότητα του Σκαρβέλη και του Παπαϊωάννου. Παράλληλα θυμάμαι και το πόσο αποκαλυπτική ήταν η στιγμή που πρωτοάκουσα τον ήχο των Pink Floyd και των Doors, αλλά και τον Βραχνό Προφήτη του Θανάση, όπως και τις Ασπρόμαυρες Ιστορίες του Μάλαμα. Θεωρώ ότι η μουσική που γράφω έχει μέσα στοιχεία από όλα αυτά τα είδη, όπως τα αφομοίωσα βιωματικά κυρίως μέσα στα χρόνια, και ότι ταυτόχρονα εξελίσσομαι σαν συνθέτης από τις μουσικές που γεννιούνται σήμερα από καλλιτέχνες της γενιάς μας.

Όσον αφορά τους στίχους τι είναι αυτό που σας εμπνέει;

Κωνσταντίνος: Τα πάντα μπορούν να σε εμπνεύσουν για να γράψεις στίχους, το θέμα είναι να είσαι παρατηρητικός. Με κάθε λέξη που ξεκινάς καθεμία πρόταση στην καθημερινότητα σου, μπορεί να ξεκινάει κι ένα τραγούδι..Έχω γράψει γι’ αυτόν που διαβάζει κρυφά μηνύματα ή εφημερίδες από τον διπλανό του («Λαθραναγνώστης»), μέχρι για τις κάλτσες που χάνονται στο πλυντήριο («Το τέλειο ζευγάρι»)!

Ολίνα: Μέχρι στιγμής γράφω κατά βάση βιωματικά. Συναισθηματα και συνθήκες που έχω ζήσει,σκέψεις που έχω κάνει, συζητήσεις με φίλους, ή πιο σπάνια, καταστάσεις που έχουν ζήσει κοντινοί μου άνθρωποι. Συχνά πασπαλισμένα με λιγο φαντασιακο , καποιες φορές φτιαχνω τις ιστορίες να καταλήγουν όπως εγώ θα ήθελα. Γράφω τραγούδια για να καταγραψω λόγια που με πνίγουν ως σκέψεις, ή λόγια που δεν είπα ποτέ σε εκείνους που ήταν να τα πω.

Μιχάλης: Η αλήθεια είναι ότι γράφω σπανιότερα στίχους απ’ ότι μουσική. Παρολαυτα, ειτε γράψω ο ίδιος, ειτε επιλέξω να μελοποιησω έναν στίχο, ακομα και να τραγουδήσω, θελω να είναι πάνω σε μια ιδέα που θα με αφορά. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με ένα στίχο στον οποίο βρίσκω μια ιδιαιτερότητα και μια δύναμη, ή με έναν στίχο που προέρχεται από το περιβάλλον μου και που μπορεί να με συγκινήσει και να μου προκαλέσει κάτι έντονο. Με την Ολίνα ας πούμε, ήμασταν φίλοι από όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα, παίζαμε σε μαγαζιά και ουσιαστικά μέσα από τις συζητήσεις μας για πράγματα που συμβαίνουν στις ζωές μας, τις απόψεις μας για το πώς βλέπουμε τη μουσική, αλλά και τη ζωή γενικότερα, άρχισαν να αποτυπώνονται στίχοι και μουσικές, σαν απόσταγμα των συζητήσεων και όλης αυτής της σύνδεσης που έχουμε.

 

Το τραγούδι «Ψέματα» πως προέκυψε;

Κωνσταντίνος: Το «Ψέματα», είναι το πρώτο ξεκάθαρα λαϊκό που έγραψα. Ήθελα να είναι ένας φόρος τιμής στα παλιά λαϊκά που μου αρέσουν. Είχα την μουσική για χρόνια χωρίς στίχους ώσπου ένα βράδυ έκανα support σε ένα live του Φοίβου Δεληβοριά και στο sound check έπαιξε το «Μόνο ψέματα» (Πριν κυκλοφορήσει)! Προφανώς έμεινα άφωνος… Μου είχε κολλήσει λοιπόν το «Μόνο Ψεματα» και επηρεασμένος από αυτό, γύρισα σπίτι, έπιασα την κιθάρα και ξεκίνησα με τον στιχο «Όλα ήταν ψέματα…» και βγήκε μετά το υπόλοιπο! Επίσης ήμουν σίγουρος από την αρχή πως δεν θα το πω εγώ. Γιατί δεν θα μπορούσα!Ήθελα μια λαϊκή φωνή για να το πει όπως του αρμόζει. Λίγο αργότερα γνώρισα και άκουσα την Ολίνα και τα υπόλοιπα είναι ιστορια.

Το «Πάντα Ψηλά» είναι τραγούδι από τον επερχόμενο σας δίσκο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η κυκλοφορία;

Μιχαλης: Το “Πάντα Ψηλά” είναι ουσιαστικά το πρώτο τραγούδι που γράψαμε με την Ολίνα και ηταν ουσιαστικά μια προτροπή σε εμάς τους ίδιους για την κοινή δημιουργία. Μετα από αυτό, ξεκίνησε μια πολύ δημιουργική πορεία που γέννησε τα τραγούδια που ηχογραφούμε τωρα για τον πρώτο μας δίσκο. Είμαστε επομένως πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι που όλο αυτό που ξεκίνησε να γεννιέται στην καραντίνα, εχει πλέον γίνει πραγματικότητα και μάλιστα πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από αυτούς τους μουσικούς που μας συνδέουν αληθινές σχέσεις φιλίας.

Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία στον Σταυρό του Νότου παρά τα διαφορετικά είδη μουσικής που εκφράζετε;

Ολίνα: Δημιουργώντας τα «Ψέματα» με τον Κωνσταντίνο, η σχέση μας πολύ γρήγορα εξελίχθηκε και ξεπερασε τα ορια της απλής συνεργασίας, έτσι όταν τελειωσε η δουλειά η σχέση αυτή δεν έσπασε. Με τον Μιχάλη έχουν αμοιβαία εκτίμηση και επισης ο Μιχαλης βοήθησε πολυ στην παραγωγή του τραγουδιου. Ηταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να συνεργαζόμασταν όλοι μαζί on stage! Άλλωστε, έχουμε δύο κοινά κι ας δείχνουμε ισως φαινομενικά αταίριαστοι. Το πρώτο είναι πως όλοι παράγουμε μουσική με έντονο το αστικό στοιχείο, και το δευτερο, ότι αγαπάμε την λαϊκή μουσική. Αυτό επηρεάζει έντονα την καλλιτεχνική μας προσωπικότητα, και σίγουρα μας συνδέει με τρόπο αδιόρατο. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτή τη συνεργασία! Δεν υπάρχει κάτι πιο ωραιο για μένα από το να δημιουργείς μαζί με ανθρώπους που θεωρείς πια δικους σου, συμπορευτες σου.

Τι να περιμένει κάποιος που θα έρθει να ακούσει το live σας στον Σταυρό του Νότου;

Κωνσταντίνος: Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε live από κοινού οπότε είμαστε κι εμείς ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε! Σίγουρα οποίος έρθει θα περάσει καλά. Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα για όλα τα γούστα, όπου εκτός από τα δικά μας τραγούδια θα πούμε και άλλα αγαπημένα διαφόρων καλλιτεχνών και από διαφορετικά είδη! Επίσης θα γίνουν και συμπράξεις επί σκηνής που θα είναι έκπληξη ακόμα και για εμάς.

Πληροφορίες

Τρίτη 9 Απριλίου, 21:30
Σταυρός Του Νότου Club
Είσοδος 12€

Τηλ. κρατήσεων: 2109226975

Μαζί τους:

Άγης Παπαπαναγιώτου – Κοντραμπάσο
Θανάσης Τσακιράκης – Τύμπανα
Χρήστος Ψαρομήλιγκος – Βιολί