Την υποστήριξη του κοινού μέσω μικρών ή μεγαλύτερων δωρεών ζητά η ομάδα του EyeHarp προκειμένου να κάνει ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμο το μουσικό αυτό εργαλείο, «το μοναδικό μουσικό όργανο παγκοσμίως που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνθρωποι με τετραπληγία», όπως λέει στο tvxs.gr ο δημιουργός του Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

Ads

Το EyeHarp είναι το πρώτο μουσικό όργανο που παίζεται με το βλέμμα και επιτρέπει σε άτομα με ειδικές ανάγκες να μάθουν και να παίζουν μουσική χωρίς εμπόδια. Καθώς είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τη μουσικότητα, το EyeHarp προσφέρει τις ίδιες εκφραστικές ιδιότητες με κάθε παραδοσιακό όργανο. Εδώ μια από τις συναυλίες που έχουν γίνει με συμμετοχή τετραπληγικών μουσικών που παίζουν με το ψηφιακό αυτό όργανο.

Η ομάδα του Eyeharp φιλοδοξεί να βελτιώσει την υπάρχουσα έκδοση προκειμένου να γίνει πιο φιλική στον χρήστη και η εκμάθησή της να γίνεται πιο γρήγορα.

«Το EyeHarp έχει δημιουργηθεί με τα ελάχιστα χρήματα που είχαμε έως τώρα στη διάθεσή μας. Όμως με την υπάρχουσα έκδοση είναι δύσκολο για κάποιον που δεν γνωρίζει από υπολογιστές να δημιουργήσει ρεπερτόριο και να διδάξει τραγούδια. Γι’ αυτό πρέπει να βελτιώσουμε το λογισμικό, να το κάνουμε πιο φιλικό στην χρήση προκειμένου ακόμη περισσότεροι μουσικοθεραπευτές και καθηγητές μουσικής να μπορούν να το χρησιμοποιούν κι έτσι να φτάσει σε όλους όσους το χρειάζονται», λέει ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

Ads

Στόχοι της ομάδας είναι ακόμα η βελτίωση της ποιότητας των ήχων και η δημιουργία αυτοματοποιημένου υλικού προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος μουσικός ή μουσικοδιδάσκαλος να μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα σε επαγγελματικό επίπεδο μετά από τρία δίωρα μαθήματα.

«Αν τα κάνουμε αυτά θα είμαστε πιο κοντά στον κοινωνικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να μπει η μουσική στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες κι έτσι να βιώσουν οι άνθρωποι αυτοί τα οφέλη της μουσικής», υπογραμμίζει ο εμπνευστής του EyeHarp.

Καθώς η EyeHarp είναι μια επιχείρηση κοινωφελούς σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν έχει πρόσβαση να επενδυτές. Έτσι για να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους της, «τρέχει» μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων από το κοινό (crowdfunding campaign).

«Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τις κάμερες εντοπισμού βλέμματος»

Ρωτήσαμε τον Ζαχαρία Βαμβακούση τί πρέπει να κάνει κάποιο τετραπληγικό άτομο ή η οικογένειά του για να αποκτήσουν πρόσβαση στο EyeHarp. «Για να χρησιμοποιήσει κάποιο άτομο το EyeHarp πρέπει να αποκτήσει το λογισμικό, είτε την ελεύθερη, λίγο πιο περιορισμένη έκδοση, είτε την πλήρη έναντι μιας συνδρομής. Προϋπόθεση είναι κατ’ αρχάς το άτομο να μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του σε ένα σημείο και να έχει μια κάμερα εντοπισμού βλέμματος. Συχνά οι άνθρωποι που δεν μπορούν να χειρίζονται υπολογιστή με τα χέρια, διαθέτουν ήδη μια τέτοια κάμερα. Δυστυχώς στην Ελλάδα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας. Είναι ένα άλλο στοίχημα που παράλληλα προσπαθούμε να κερδίσουμε κάνοντας συναυλίες», σημειώνει ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

Συναυλία με συμμετοχή της Νατάσας Μποφίλιου

Η πιο πρόσφατη συναυλία με συμμετοχή μουσικών με EyeHarp διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Σε αυτή η Αλεξάνδρα Κερλίδου με το EyeHarp συνάντησε μουσικά την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Νατάσα Μποφίλιου. Σύντομα θα υπάρχει και οπτικό υλικό από την συναυλία.

«Το EyeHarp είναι το μοναδικό μουσικό όργανο παγκοσμίως που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άνθρωποι με τετραπληγία. Θα θέλαμε να το δούμε σε όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και στα σχολεία με μαθητές με τετραπληγία», λέει στο τέλος της κουβέντας μας ο δημιουργός του εξαιρετικού αυτού εργαλείου.

Ένα βίντεο για την εκστρατεία crowdfunding του EyeHarp: