Όχι δεν πρόκειται για εμφύλιο εντός των σωμάτων ασφαλείας. Πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα έξω από το γήπεδο «Σπόρτιγκ». Ωστόσο και πάλι δεν πρόκειται για συμπλοκή οπαδών μεταξύ τους είτε με την αστυνομία. Πρόκειται για ένα νέο που κατά κάποιο τρόπο σχετίζεται με τη μουσική βιομηχανία και το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα»…

Ads

1980: «Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκε επί μιάμιση ώρα η περιοχή γύρω από το γήπεδο Σπόρτιγκ χθες το βράδυ. Νεαροί που δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν την συναυλία του αμερικανικού συγκροτήματος Police. Επιχείρησαν να σπάσουν τις πόρτες. Επενέβη η αστυνομία και σε λίγο κατέφθασαν τα ΜΑΤ, για να ακολουθήσουν συμπλοκές σε ολόκληρα τετράγωνα. Οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με βιαιότητα και οι νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα και ο, τι αντικείμενο εύρισκαν μπροστά τους…»

Συμπλοκές με την αστυνομία και φόντο μία συναυλία δεν είναι κάτι που έχει συμβεί λίγες φορές. Κάποιες όμως ξεχωρίζουν. Στην Ελλάδα… μία από τις πιο ιστορικές συναυλίες που έγιναν ποτέ, έμεινε μισή καθώς διεκόπη στη μέση από την αστυνομία. Τέσσερις μέρες πριν την επιβολή της χούντας έγινε κάτι μάλλον μη αναμενόμενο. Οι Rolling Stones αποφασίζουν να χαρίσουν στους φίλους της ροκ και τους σκεπτόμενους, ελεύθερους νέους μία μαγική μουσική βραδιά λίγες μέρες πριν τη στρατιωτική δικτατορία που θα επιφέρει ενοχλητική ελαφρότητα σε οτιδήποτε άπτεται του πολιτισμού και της καλλιτεχνίας και μόνο απαγορεύσεις για κάθε τι επαναστατικό, σκεπτόμενο, σοβαρό και με μία λέξη πραγματικό.

«Οι γιεγιέδες της Αθήνας σε συναγερμό. Τα περισσότερα από τα ζωηρά αυτά δεκαεννιάχρονα παιδιά ήσαν ντυμένα ποικιλόχρωμα, φανταχτερά, με πλούσια μαλλιά, τζιν και φαβορίτες» γράφει τότε η «Απογευματινή».

Ads

Μετά τις πρώτες νότες του «Ruby Tuesday», ο Jagger δίνει εντολή σε κάποιον να μοιράσει στον κόσμο τα κόκκινα γαρίφαλα μιας τεράστιας ανθοδέσμης. Το κόκκινο γαρίφαλο, σήμα κατατεθέν του διεθνούς κομουνισμού προκάλεσε την βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων υπό τις εντολές του διευθυντή Τσιλιχρήστου που στο άκουσμα του «Satisfaction» είπε το περίφημο «Δεν ακούτε τι λένε; Θα μας σφάξουν…!» . Θεωρώντας παράλληλα ότι η κίνηση είχε πολιτικό μήνυμα, διέταξε να κλείσουν τα φώτα για να αναγκάσει τον κόσμο να αποχωρήσει, διαλύοντας την ιστορικότερη και παράλληλα την πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία στην Ελλάδα. Ξύλο, δακρυγόνα και διάλυση. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας με το προσφιλές σύνθημα «Τσιλιχρήστο παραιτήσου» να κρατάει το ρυθμό.

Ούτως ή άλλως, «οι αστυνομικοί είχαν εντολές να σπάσουν στο ξύλο όποιον θα χορέψει ή θα χειροκροτήσει με περισσότερο ενθουσιασμό. Και εγένετο» γράφει στην αυτοβιογραφία του ο Μπιλ Γουάιμαν, μπασίστας του γκρουπ.

Ο Τζάγκερ, το 2007 δήλωσε: «Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Ήμασταν στη σκηνή, που βρισκόταν στη μέση του γηπέδου, και ξαφνικά παρατήρησα ότι δεν άφηναν τον κόσμο να πατήσει το γρασίδι και να πλησιάσει. Είχαμε ήδη αρχίσει να παίζουμε, όταν έξω άρχισε κάτι σαν επανάσταση. Τότε εγώ πήγα κοντά στο κοινό στις εξέδρες και άρχισα να πετάω λουλούδια, πράγμα που καθόλου δεν άρεσε στους αστυνομικούς. Κάπου εκεί σταμάτησε η συναυλία. Νομίζω πως ύστερα από λίγο ήρθαν οι συνταγματάρχες και η χούντα…».

Τρεις νύχτες μετά, τα τανκς, βγαίνουν στους δρόμους…