Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια. Αυτός ο σημαντικός θεσμός κλασικής μουσικής έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ευρώπη και ως δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως.

Ads

Μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια, το ΔιΦεΜΜ έχει πραγματοποιήσει 48 συναυλίες υψηλοτάτου επιπέδου, 18 εναρκτήριες δράσεις σε σημεία πολιτιστικού, αρχαιολογικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος προβάλλοντας τις ομορφιές του νησιού, έχει προσελκύσει 33.200 θεατές και 325 εθελοντές που συνδράμουν το Φεστιβάλ προερχόμενοι όχι μόνο από το νησί αλλά από όλη την Ευρώπη.

10 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι έχει συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στηρίζοντας, επαναπροσδιορίζοντας και προσεγγίζοντας το τουριστικό προϊόν μέσω του πολιτισμού.

Ads

Το πρώτο φεστιβάλ

Το 2015, το ΔιΦεΜΜ έκανε πρεμιέρα με θέμα τις «Μεταμορφώσεις», προβάλλοντας τη δύναμη της μουσικής να εμπνέει και να μεταμορφώνει. Από τότε, ο Μόλυβος γίνεται κάθε χρόνο σημείο συνάντησης κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών από όλο τον κόσμο.

Αξέχαστες συναυλίες και συμμετοχές

Το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 179 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων παγκοσμίου φήμης ερμηνευτές, όπως ο κορυφαίος γερμανός βιολονίστας Christian Τetzlaff και ο σπουδαίος τενόρος Julian Prégardien.

Κορυφαία στιγμή του 7ου ΔιΦεΜΜ το 2021, ήταν η παρουσίαση του έργου του Νικολάου Αστρινίδη «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821». Η ερμηνεία του έργου από τον Julian Pregardien και τους εξαιρετικούς μουσικούς που ολοκληρώνεται με τον Εθνικό μας Ύμνο, βρήκε τους θεατές με δάκρυα στα μάτια, όρθιους να χειροκροτούν παρατεταμένα.

Οι αναθέσεις και παγκόσμιες πρώτες του Φεστιβάλ

Πρόθεση του Φεστιβάλ υπήρξε εξαρχής η με κάθε τρόπο προώθηση της ποιοτικής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη και με απευθείας ανάθεση για το Φεστιβάλ, έργα καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, όπως των Θεόδωρου Κερκέζου, Νίκου Χαριζάνου, Κωνσταντίας Γουρζή, Κώστα Μαντζώρου, Δημήτρη Παπαδημητρίου και φέτος, του Λουκά Θάνου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Με στόχο να δημιουργήσει γέφυρες, που συνδέουν ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικούς τόπους και κοινωνικά υπόβαθρα και να φέρει τους νέους σε επαφή με ποιοτική μουσική, το ΔιΦεΜΜ δημιούργησε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 5.380 μαθητές και μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο, που κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κάνουν μία στάση στη Λέσβο για να μυήσουν τα παιδιά στην Τέχνη τους αλλά και στην πολιτιστική διαχείριση.

Μοναδικές “Μουσικές Στιγμές”

Στα 10 χρόνια του φεστιβάλ έχουν πραγματοποιηθεί 73 “Molyvos Musical Moments”, μικρές, απρόσμενες μουσικές εκδηλώσεις που εκτυλίσσονται σε διάφορα σημεία του Μολύβου, στον οικισμό, σε παραλίες και αλλού, κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι σολίστ προσφέρουν στους κατοίκους και επισκέπτες αυθεντικές μουσικές στιγμές, αξιοποιώντας τις ομορφιές, τον παραδοσιακό πλούτο και την αρχιτεκτονική του χωριού.

Το ΔιΦεΜΜ εν μέσω πανδημίας

Το 2021, παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς της πανδημίας και ενώ τα περισσότερα πολιτιστικά γεγονότα είχαν παύσει, το ΔιΦεΜΜ πραγματοποίησε συναυλίες με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά, συνδέοντας μουσικούς από το Μόλυβο, τη Στουτγάρδη και το Βερολίνοκαι εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, με φόντο τον οικισμό του Μολύβου, που είχε φωτιστεί ειδικά για την περίσταση από το γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη.

Στο θεσμό είχε δώσει ξεχωριστή αίγλη η παρουσία της η ΑΕ Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος είχε πει στο χαιρετισμό του: «… Φέτος, σε μια ιδιαίτερη χρόνια, [οι διοργανωτές του Φεστιβάλ] επέμειναν και απέδειξαν ότι οι θεσμοί δεν καθιερώνονται από την επανάληψη μέσα στα χρόνια, αλλά όταν αποδεικνύονται αρκετά ανθεκτικοί, ευέλικτοι και δημιουργικοί ώστε τις προκλήσεις και τα ζητήματα που συναντούν να τα κάνουν ευκαιρίες και πλεονεκτήματα. Αυτό είναι κάτι που κατάφερε φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον θεσμικό του χαρακτήρα”.