Εδώ και τριάντα χρόνια, οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Greg Graffin ως τραγουδιστή των Bad Religion, οι οποίοι άλλαξαν ριζικά το ύφος της πανκ ροκ και άνοιξαν το δρόμο για πολλά ακόμα συγκροτήματα. Λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι ότι στον ελεύθερό του χρόνο, ο Graffin εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Cornell και βραβεύτηκε από την Havard Secular Society.

Ads

Σήμερα, ο Graffin διδάσκει βιολογία στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) και εξετάζει το μυστήριο των απολιθωμάτων. Το 15ο άλμπουμ του συγκροτήματός του «The Dissent of Man» και το πρώτο του βιβλίο «Anarchy Evolution: Faith, Science, and Bad Religion in a World Without God», κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα το περασμένο φθινόπωρο. Το tvxs παρουσιάζει τις απόψεις του για το Θεό και τη φύση, όπως δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης στο περιοδικό Discover.

Έχετε κατακρίνει για τρεις δεκαετίες την πίστη στο Θεό, αλλά τελικά βρήκατε ικανοποίηση μέσα από το νατουραλισμό. Πού οφείλεται αυτό;

Είμαι νατουραλιστής και όχι ένθεος. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει απλώς να είναι κοντά στη φύση. Κάποιοι άλλοι δίνουν ένα χαρακτήρα λατρείας στη σχέση τους με τη φύση, πράγμα με το οποίο διαφωνώ γιατί δεν βασίζεται σε γεγονότα, όπως ακριβώς δηλαδή δρουν οι θρησκευόμενοι. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει και ελπίζει πολύ, αλλά πρόκειται για μια ανθρωπιστική πίστη που βασίζεται σε πραγματικά χαρακτηριστικά. Μια διαδικασία πειραματισμού, παρατήρησης και επαλήθευσης γεγονότων και φαινομένων, μπορεί να λύσει πολύ περισσότερα από τα βασικότερα προβλήματα του κόσμου, από μια συζήτηση για το αν υπάρχει ή όχι Θεός.

Ads

Αισθάνεστε ότι αποτελεί βελτίωση ότι πολύ ένθεοι απομακρύνονται από την θρησκευτική θεωρία της δημιουργίας και βλέπουν πια την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ως μια θεϊκή διαδικασία;

Είναι όντως μια βελτίωση, αλλά θα ήταν μεγαλύτερης σημασίας εάν ο Θεός έβγαινε εξ ολοκλήρου εκτός [….]. Είναι πολύ πιο χρήσιμο όμως να συζητήσουμε τους νόμους και τις λειτουργίες της φύσης από το να ασχολούμαστε με την αθεΐα.

Στο βιβλίο σας γράφετε ότι δύο πράγματα κατάφεραν να σαν κάνουν να τελειώσετε το λύκειο: η πανκ-ροκ και η ανακάλυψη της εξελικτικής βιολογίας μέσα από βιβλία όπως ο «Atlas of Early Man» και το «Origins» του Richard Leakey.

Τόσο το πανκ όσο και η εξέλιξη μου έδωσαν στο λύκειο ένα σκοπό. Η εξελικτική επιστήμη μου προσέφερε μια αφήγηση της δημιουργίας που μου ήταν πολύ ελκυστική. Ήταν μια αφήγηση για το «ποιείν». Νέες ανακαλύψεις, όπως η «Lucy», ουσιαστικά ξαναέγραψαν την ιστορία της καταγωγής του ανθρώπου. Έμαθα ότι μέσα από την επιστημονική έρευνα και τις ανακαλύψεις θα μπορούσε να προστεθεί νέα γνώση μέσω της επιτόπιας έρευνας, έχοντας πάντα κατά νου ότι απέναντι στις «έγκυρες» απόψεις θα έπρεπε πάντοτε να είμαι επιφυλακτικός και να τις ελέγχω. Η προάσπιση του σκεπτικισμού ήταν παράλληλα το στοιχείο εκείνο που ένωσε την αγάπη μου για την πανκ και την επιστήμη.