«Εδώ Θεός εκεί Αλλάχ» είναι ο τίτλος του τραγουδιού σε στίχους της Ελένης Βελλίδου, σε μουσική του τραγουδοποιού Γιώργου Κ. Μακρή, που μιλάει για μια προσφύγισσα μοιρασμένη ανάμεσα σε δυο πατρίδες και ταυτόχρονα διωγμένη από παντού.

Ads

Στο βίντεο που ήδη κυκλοφορεί στο ΥouΤube από το κανάλι της εταιρείας Καθρέφτης Ήχων Αληθινών, οπτικοποιεί με αφορμή το τραγούδι το προσφυγικό δράμα, συνομιλώντας παράλληλα με φωτογραφίες από το αρχειακό υλικό του φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλού, καθώς και υλικό της έκθεσης του CAESURA όσο κρατάει μία ανάσα.  Το τραγούδι είναι μέρος  πρώτου προσωπικού δίσκου του Μακρή με τίτλο «Φωτιά να παίξεις». Πρόκειται για έναν αξιόλογο  δίσκο με τη συμμετοχή των: Σταμάτης Κραουνάκη, Παντελής Θεοχαρίδη, Μαρίας Σουλτάτου και Ιουλίας Καραπατάκη και την υπέροχη φροντίδα στην καλλιτεχνική επιμέλεια του Αντώνη Μποσκοϊτη. Ο Γ. Μακρής μιλάει στο tvxs.gr για τη διαδρομή αυτών των τραγουδιών.

Ένα τραγούδι για το προσφυγικό δράμα με ηρωϊδα μια γυναίκα ανάμεσα σε δυο πατρίδες, δυο κόσμους  και εγκλωβισμένη στον Ελαιώνα. Πως προέκυψε η ιδέα, τι είχες στο μυαλό;

Όλα ξεκίνησαν όταν άκουσα την Ελένη Βελλίδου να διαβάζει τους στίχους της σε μια παρουσίαση και τελείως παρορμητικά της ζήτησα να μου τους δώσει χωρίς να υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Λειτούργησα διαισθητικά περισσότερο.

Ads

Σίγουρα πάντως έπαιξε ρόλο ότι το προσφυγικό με πονάει και με ενδιαφέρει προσωπικά. Με με θλίβει βαθιά που λαοί ολόκληροι ξεριζώνονται και διασκορπισμένοι κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες , ψάχνουν στους πιο αβέβαιους και επικίνδυνους δρόμους διαφυγής, την επιβίωση. Μια τέτοια ιστορία υπάρχει και πίσω από τους στίχους που έγραψε η Ελένη Βελλίδου. Ένα κοριτσάκι που μαθαίνει ελληνικά στον Ελαιώνα. Οι γονείς του έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό και εκείνο ελπίζει να φτάσει στη Γερμανία στον αδερφό της. Το μοναδικό συγγενή που της έχει απομείνει. Το κορίτσι έρχεται τόσο κοντά με την δασκάλα του, που φτάνει στο σημείο να θέλει να την αποκαλούν με το όνομα της… Μαρία.

Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου, τι περιεχόμενο έχουν;

Ο δίσκος εκτός από το “Εδώ Θεός εκεί Αλλάχ” περιλαμβάνει δύο τραγούδια ερωτικά, το “Κάνε τις λέξεις” επίσης σε ερμηνεία της Ιουλίας Καραπατάκη και το “Πράξη τελευταία” σε ερμηνεία του Παντελή Θεοχαρίδη. Το “Αχαρνών” , είναι ακόμα ένα τραγούδι με  κοινωνικό θέμα, με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κραουνάκη και το “Μη μετράς το άπειρο” που πραγματεύεται κάποιες αξίες όπως η ύλη, η φιλία, εμπιστοσύνη και το νόημα της ζωής, που ερμηνεύει η Μαρία Σουλτάτου.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το τραγούδι;

Ξεκίνησα να σκαρώνω στίχους όταν ήμουν είκοσι τεσσάρων  χρόνων, για ένα μικρό διάστημα. Έτσι αδιευκρίνιστα. Μετά από 15 χρόνια κάτω από την πολύ δύσκολη συνθήκης μιας προσωπικής απώλειας ξεκίνησα και πάλι χρησιμοποιώντας το γράψιμο ως μέσο εκτόνωσης και έκφρασης των συναισθημάτων που είχα τότε.

Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ξεκίνησα διάφορα  σεμινάρια και μαθήματα και άρχισα να φτιάχνω τα δικά μου τραγούδια. Στην πορεία ήρθα σε επαφή με τους συνεργάτες μου και όλοι μαζί στήσαμε αυτό εδώ το project με τίτλο : “Φωτιά να παίξεις”.