Δεκαπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μουσικά μας δρώμενα κλείνει η Athens Chamber Orchestra και το γιορτάζει με μια ταξιδιάρικη συναυλία με τον τίτλο IL MIO MARE. Μας καλεί να μοιραστούμε μια αγκαλιά τραγούδια, ποτισμένα από το ζεστό κλίμα και την αύρα της Μεσογείου. Τραγούδια του νόστου και της περιπλάνησης, του εκπληρωμένου και του ανεκπλήρωτου έρωτα, του ταξιδιού και της φυγής. Τραγούδια μπολιασμένα με τα χρώματα της χαράς και του γλεντιού, αλλά και του αβάσταχτου πόνου της μετανάστευσης και της ξενιτιάς. Με αφορμή την επετειακή συναυλία της ορχήστρας Athens Chamber Orchestra στο Θέατρο Αθηνά την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου συνομιλήσαμε με τον μαέστρο της Απόλλων Κουσκουμβεκάκη.

Ads

Πείτε μας για την αιτία δημιουργίας και ύπαρξης της Athens Chamber Orchestra.
Την Athens Chamber Orchestra την δημιουργήσαμε πριν από 15 χρόνια με τον καλό συνθέτη και φίλο Μιχάλη Κουμπιό για τις ανάγκες των παραστάσεών μας στο Badminton Theater και καθιερώθηκε ως μια ορχήστρα δωματίου σύγχρονης μουσικής.

Η Athens Chamber Orchestra γιορτάζει 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα μουσικά μας δρώμενα με πάρα πολλές συναυλίες. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για κάποιες από τις σημαντικότερες;
Με την Athens Chamber Orchestra έχω παρουσιάσει, αυτά τα 15 χρόνια, παραστάσεις με όλες τις μορφές του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού. Συνεργαστήκαμε με πολλούς σημαντικούς ερμηνευτές όπως η Γλυκερία, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Αντριάνα Μπάμπαλη, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Χριστόπουλος, η Ελένη Βουδουράκη και πολλοί άλλοι. Αλλά και με σημαντικές ερμηνεύτριες της νέας γενιάς όπως η Ειρήνη Τουμπάκη και η Άννα Ματσούκα.

Ads

Η Athens Chamber Orchestra μακροημερεύει χάρη στην προσωπική πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων. Πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε και να συντηρήσετε ένα τέτοιο μοντέλο, σε καιρούς που για τους περισσότερους μοιάζει μονόδρομος η κρατική υποστήριξη ή η ευεργεσία κάποιου μεγάλου ιδιωτικού ιδρύματος;
Δεν έχουμε πάρει ποτέ κρατική ή ιδιωτική επιχορήγηση. Κάνουμε παραστάσεις σε σημαντικές και μεγάλες αίθουσες (Μέγαρο Μουσικής, Badminton Theater, Christmas Theater, θέατρο Ολύμπια κ.α.) που είναι σχεδόν πάντα sold out. Ο φυσικός ήχος των κλασικών οργάνων, η συνύπαρξη εξαιρετικών τραγουδιστών και χορευτών, οι λιτές, ουσιαστικές ενορχηστρώσεις και κυρίως το ποιοτικό τραγούδι που έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε, γοητεύουν τον κόσμο και μας βοηθούν να “επιβιώνουμε” καλλιτεχνικά με τη δύναμη των εισιτηρίων.

Η διαδικασία κύριε Απόλλων Κουσκουμβεκάκη για να γίνει κανείς μαέστρος ποια είναι;
Κατ’αρχάς είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μια στέρεα μουσική παιδεία και οι ανάλογες σπουδές. Ειδικά σε αυτό όμως που εγώ έχω ειδικευτεί και είναι η ενορχήστρωση και διεύθυνση προγραμμάτων με το ποιοτικό τραγούδι, χρειάζεται εμπειρία σκηνής και να έχεις “κολλήσει πολλά ένσημα” στο στήσιμο των παραστάσεων. Πολλά και ίσως τα πιο σημαντικά μυστικά της δουλειάς αυτής δεν τα μαθαίνεις από βιβλία, αλλά δρώντας μουσικά. Κατά τη γνώμη μου σε αυτή τη δουλειά εκτός από καλός θεωρητικός πρέπει να είσαι άνθρωπος της μουσικής δράσης! Επίσης πολύ σημαντικό είναι να έχεις την κατάλληλη προσωπικότητα και ικανότητα στη διαχείριση χαρακτήρων. Φανταστείτε μια παράσταση με 40 μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές, που θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά ώστε η παράσταση να αποπνέει υγεία. Θα πρέπει να διαχειριστείς το μουσικό που είναι τυπικός και ευγενής, αυτόν που είναι αγενής, αργεί και έρχεται αδιάβαστος, τραγουδιστές και χορευτές με υπερεγώ που θεωρούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και μόνον η δική τους δουλειά είναι σημαντική, να βάλεις τις κόκκινες γραμμές σου και φυσικά να εμπνεύσεις σε όλους ασφάλεια και σεβασμό.

Πού διαφέρει η μελέτη της μουσικής ως μουσικός και πού ως μαέστρος;
Η μελέτη της μουσικής ως εκτελεστής απαιτεί πολύωρη καθημερινή μελέτη για να συντηρείς την τεχνική σου σε ένα υψηλό επίπεδο και φυσικά ευαισθησία και γνώσεις για τη σωστή ερμηνεία των έργων. Ως μαέστρος, εκτός από τη μελέτη, χρειάζεσαι οργανωτική σκέψη, ικανότητα απόλυτης συγκέντρωσης και αυτοκυριαρχίας. Επίσης, όπως είπα και πριν, ικανότητα στη διαχείριση χαρακτήρων.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο που θέλει να γίνει σολίστ ενός μουσικού οργάνου ή να προχωρήσει περαιτέρω να γίνει μαέστρος;
Φοβάμαι ότι η απάντησή μου θα είναι κοινότοπη: να κάνουν αυτό που αγαπούν, να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να γίνουν οι καλύτεροι σε ότι έχουν επιλέξει. Και κάτι λιγότερο ελκυστικό: δεν είναι κακό να έχουν πρωινή δουλειά, αυτό θα τους βοηθήσει να κάνουν λιγότερους συμβιβασμούς και αισθητικές εκπτώσεις, μέχρι τουλάχιστον να καταφέρουν να βιοπορίζονται αξιοπρεπώς από την τέχνη τους.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Στις 8 Νοεμβρίου “IL MIO MARE” τραγούδια της Μεσογείου στο ανακαινισμένο θέατρο Αθηνά. Θα ακούσουμε υπέροχα τραγούδια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Μεσογείου. Η Άννα Ματσούκα και η Χριστίνα Γκόλια θα τραγουδήσουν σε 9 γλώσσες και τοπολαλιές: πορτογαλικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, ναπολιτάνικα, σισιλιάνικα, γκρικάνικα, ελληνικά, κυπριακά! Τα ορχηστρικά μας θέματα είναι όλα στο ρυθμό του βαλς, θέλω να δείξω πως διαχειρίζεται ο κάθε λαός τον ίδιο ρυθμό. Το βαλς της Amelie θα συνομιλήσει με το Godfather Waltz του Νίνο Ρότα και το Βαλς των χαμένων ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι! Όλα τα όργανα της Athens Chamber Orchestra θα είναι φυσικά και μεσογειακά: μαντολίνο, κιθάρα, ακορντεόν, φλάουτο, τσέλο, πιάνο, κοντραμπάσο…Η Deppy Venezia, μια χορεύτρια διεθνούς επιπέδου, έχει χορογραφήσει και θα χορέψει κάποια τραγούδια με τους Tango Amanti. Και φυσικά με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχάλη Κουμπιού, του οποίου η εμπειρία και οι συμβουλές είναι πάντα πολύτιμες.

Στις 8 Δεκεμβρίου αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 17 Ιανουαρίου, πάλι στο θέατρο Αθηνά, αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από το θάνατό του! Στις 22 Φεβρουαρίου Tango Greco στο θέατρο Μαρία Κάλλας, πρώην Ολύμπια. Με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσουμε σε διάφορες πόλεις την παράσταση “Θυμήσου…”, ένα αφιέρωμα στο αθηναϊκό αστικό τραγούδι, όπως παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το καλοκαίρι περιοδεία με την Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα. Όλα αυτά τα προγράμματα είναι σε δική μου ενορχήστρωση και διεύθυνση. Το Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει η “Ξυλοκαμωμένη”, ένα τραγούδι μου σε ποίηση της Αναστασίας Μητσοπούλου, με την ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου και της Άννας Ματσούκα.