Από ταινία σε ταινία, ο Alexandre Desplat αναπτύσσει την ασύγκριτη τέχνη του για να δημιουργήσει μια μουσική ταυτότητα για ταινίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως οι: «A Prophet» του Jacques Audiard, « Girl with a Pearl Earring» του Peter Webber, «The Queen»  του Stephen Frears, «The Ghost Writer»  του Roman Polanski, «The Imitation Game»  του Morten Tyldum , «The King’s Speech»  του Tom Hooper, «The Curious Case of Benjamin Button»  του David Fincher, «Harry Potter and the Deathly Hallows» του David Yates, «Unbroken» της Angelina Jolie, «Zero Dark Thirty» της Kathryn Bigelow, « Ides of March» του George Clooney.

Ads

Ένας πολυγραφότατος  μουσικός που απολαμβάνει την πρόκληση να γράφει μουσική που συμπληρώνει, ουσιαστικοποιεί και δίνει διαστάσεις στους κόσμους που δημιουργούνται στη μεγάλη οθόνη. Ο μουσικός του εκλεκτικισμός – που κληρονόμησε από την Ελληνίδα μητέρα του, τον Γάλλο πατέρα του και τη διεθνή μελέτη διαφόρων  στυλ – του επιτρέπει να αναμειγνύει  οργανικά διαφορετικές γλώσσες της μουσικής. Η συνάντησή του με την βιολονίστρια  Solrey σηματοδότησε την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας. Μαζί, έχουν δημιουργήσει μια νέα μεθοδολογία για τη χρήση των εγχόρδων στην κινηματογραφική μουσική.

Μια ασυνήθιστη αίσθηση των οργάνων μεταφέρει το κοινό σε ένα θαυμάσιο κόσμο διαφορετικών τόπων και εποχών – από τη μαγική Ευρώπη του Χάρι Πότερ μέχρι τα κοιτάσματα πετρελαίου του 21ου αιώνα στο «Syrianna», από την επική διαστημική όπερα «Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες » του Luc Besson μέχρι το στούντιο του 17ου αιώνα του Jan Vermeer στην ταινία  «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Η γραφή του περιστρέφεται επιδέξια ανάμεσα σε διαθέσεις απόκοσμης φαντασίας, υψηλού δράματος και ιστορικού σασπένς.

Δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ για τα soundtracks των ταινιών  «Shape of Water» του Guillermo del Toro και «The Grand Budapest Hotel» του Wes Anderson και δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, ο Alexandre Desplat έχει ήδη κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες, δύο βραβεία Grammy, τρία βραβεία Baftas, τρία βραβεία Cesar και πολλές άλλες διακρίσεις. Έχει γίνει ένας από τους πιο λαμπρούς συνθέτες της γενιάς του.

Ads

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959, έως και σήμερα.

Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική της διεύθυνση, με πρώτο τον ιδρυτή της Σόλωνα Μιχαηλίδη και στη συνέχεια τους Γιώργο Θυμή, Άλκη Μπαλτά, Κάρολο Τρικολίδη, Κοσμά Γαλιλαία, Κωνσταντίνο Πατσαλίδη, Λεωνίδα Καβάκο, Μίκη Μιχαηλίδη, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Αλέξανδρο Μυράτ και Γεώργιος Βράνος. Σημερινή διευθύντρια της Κ.Ο.Θ., η πρώτη γυναίκα στη σχετική θέση, είναι η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, ενώ το καλλιτεχνικό δυναμικό της ανέρχεται σε εκατόν δέκα μουσικούς.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας καλύπτει το σύνολο των μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ ως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου και συναυλίες συμφωνικού ροκ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Κ.Ο.Θ. στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, όπου αναπτύσσει ποικίλες δράσεις για παιδιά κάθε ηλικίας, ενώ υποδέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό φοιτητών και μαθητών δωρεάν στις συναυλίες της.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου η ορχήστρα πραγματοποιεί συχνά ανοιχτές συναυλίες για το κοινό και εκδηλώσεις για την ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων, ενώ επισκέπτεται συστηματικά νοσοκομεία, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης κτλ.

Η Κ.Ο.Θ. βοηθά ουσιαστικά τους νέους Έλληνες μουσικούς, μέσω διαγωνισμών για νέους καλλιτέχνες ή εργαστηρίων που πραγματοποιούνται σε μουσικά σχολεία, ενώ προωθεί συστηματικά τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία με πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών.

Η έντονη δισκογραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS, η MINOS EMI και η FEELGOOD RECORDS, που έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποσπούν διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο.

Στον κατάλογο των Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, όπως L. Pavarotti, P. Domingo, J. Carreras, A. Khatchaturian, V. Ashkenazy, M. Shostakovich, A. Ciccolini, I. Pogorelich, L. Kogan, S. Accardo, G. Shaham, P. Badura-Skoda, N. Gutman, M. Rostropovich, M. Maisky, M. Nyman, Y. Talmi, D.D. Bridgewater, I. Gillan, J. Anderson, M. Alvarez, P. Gallois, Οδ. Δημητριάδη, Λ. Καβάκο, Δ. Σγούρο, Κ. Κατσαρή, Ε. Καραΐνδρου κ.ά.

Πέρα από τη συστηματική παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, η Κ.Ο.Θ. επισκέπτεται συχνά πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έχει εμφανιστεί σε όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο. Η διεθνής της παρουσία περιλαμβάνει εμφανίσεις της σε Κύπρο, Μασσαλία, Βαλένθια, Πεκίνο, Πράγα, Φλωρεντία, Πιστόια, Βερολίνο, Στρασβούργο, Κλερμόν Φεράν και Μόναχο.