Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο σπουδαίου αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ διοργανώνει η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη υποστήριξη του «Ιδρύματος Λε Κορμπιζιέ», από το φθινόπωρο του 2015 έως και τον Αύγουστο του 2016.

Ads

Οι εκδηλώσεις θα έχουν τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» και εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα δράσεων που θα πραγματοποιηθούν διεθνώς για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

Η πρώτη σειρά εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί από τον Οκτώβριο του 2015 έως και τον Ιανουάριο του 2016.  Η «αυλαία» θα ανοίξει με ομαδική έκθεση εικαστικών με τίτλο «Στο όνομα του Λε Κορμπιζιέ», η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 8 Νοεμβρίου στην Οικία Σπητέρη/Προβελέγγιου, στην Κυψέλη, την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, συνεργάτης του Λε Κορμπιζιέ. Πρόκειται για ένα διάλογο δημιουργών πάνω στο ερώτημα «Ποιος είναι τελικά ο Λε Κορμπιζιέ;».

image

Ads

Στις 22 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή τη μετάφραση στα ελληνικά των δύο βιβλίων του Λε Κορμπιζιέ «Modulor» και «Modulor 2».

Στις 27 Οκτωβρίου το «Θέατρο Πόρτα» θα φιλοξενήσει την πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα του αδημοσίευτου και μη ηχογραφημένου ορχηστρικού έργου «Ταξίδι στις Κυκλάδες» του αδελφού του Λε Κορμπιζιέ, Αμπέρ Ζανερέ.

Τρεις γενιές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, διδασκόντων και ερευνητών θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν αν τελικά μας αφορούν σήμερα ο Λε Κορμπιζιέ και το έργο του, στο πλαίσιο συνεδρίου που θα φιλοξενηθεί 29-31 Οκτωβρίου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

image

Αρχειακό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό αναδεικνύει την πολυδιάστατη σχέση του Λε Κορμπιζιέ με την Ελλάδα στην έκθεση με τίτλο «Ο Ελ(ληνικός) Corbusier», που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο (29 Οκτωβρίου- 28 Νοεμβρίου).

Μια μαραθώνια ανάγνωση και σχολιασμός κειμένων του Λε Κορμπιζιέ για την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική θα επιχειρηθεί στις 12 Νοεμβρίου στο «Λεξικοπωλείο» στο Παγκράτι.

Νέοι αρχιτέκτονες, δημιουργικά γραφεία, καλλιτέχνες και φοιτητές από όλο τον κόσμο έχουν προσκληθεί να κάνουν ένα εναλλακτικό μνημόσυνο αποδομώντας την προσωπικότητά του, την κληρονομιά και τα ιδανικά του. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο «Ρομάντσο» (20-27 Δεκεμβρίου).

image

Στις 11 Ιανουαρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα βρεθούν δύο προσωπικότητες που γνωρίζουν καλά το έργο του Λε Κορμπιζιέ, ο Μάριο Μπότα, καθηγητής της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής της Ελβετίας που εργάστηκε στο γραφείο του Λε Κορμπιζιέ το 1965, και ο Αντουάν Πικόν, καθηγητής του Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ιδρύματος Λε Κορμπιζιέ. Το συντονισμό θα έχει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Στη σειρά εκδηλώσεων εντάσσονται και περίπατοι, μέσω των οποίων θα ιχνηλατηθούν πραγματικές και φανταστικές πορείες του σπουδαίου αρχιτέκτονα στην Αθήνα. Οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

image

Ο Charles Edouard Jeanneret, που έγινε παγκόσμια γνωστός με το όνομα Λε Κορμπιζιέ γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1887 στην ορεινή Ελβετία και πέθανε στις 27 Αυγούστου 1965 στη Γαλλία. Στο πρόσωπό του εκφράστηκε ιδανικά η νεωτερικότητα του 20ού αιώνα, με όλες τις αντιφάσεις και τις αντιπαραθέσεις της. Υπήρξε ένας οικουμενικός άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη και δημιούργησε ταυτόχρονα ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος και πολεοδόμος, χτίζοντας σε τρεις ηπείρους και γράφοντας βιβλία που μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες. Η σχέση του με την Ελλάδα ήταν μια σχέση μαγείας και μαθητείας, με διαρκείς και αμοιβαίες ανταλλαγές. Δεκαοκτώ Έλληνες δούλεψαν στο αρχιτεκτονικό εργαστήρι του από τη δεκαετία του 1930 έως το 1965. Σήμερα, πενήντα χρόνια από το θάνατό του, νέοι και λιγότερο νέοι αρχιτέκτονες, δημιουργοί και στοχαστές επιστρέφουν στην ακτινοβολία του έργου του με μια σύγχρονη διάθεση ανακάλυψης και κριτικής.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται και υποστηρίζονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο, την ελβετική πρεσβεία, το ελληνικό τμήμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Docomomo», το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.