Το αντιδικτατορικό κίνημα των Ελλήνων στην Ιταλία υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και μαζικές εστίες αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών στο εξωτερικό.

Ads

Η μαζική φοιτητική μετανάστευση στην Ιταλία τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, η γεωγραφική εγγύτητα και, κυρίως, η αλληλεγγύη της ιταλικής κοινωνίας και πολιτικών της δυνάμεων, όπως και οι σχέσεις των Ελλήνων φοιτητών με οργανώσεις της ιταλικής Αριστεράς και διανοούμενους, συνέβαλαν την πολιτική τους συγκρότηση και στον αγώνα κατά της δικτατορίας, σε συνεργασία με δυνάμεις της αντίστασης στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα και γεγονότα

Η επιστολή της Ειρήνης Παπά που κινητοποίησε διεθνώς καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους, και οι συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη σε πολλές ιταλικές πόλεις,

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1970, ένα αυτοκίνητο ανατινάσσεται λίγα μέτρα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σκοτώνονται οι επιβάτες του, ο Κύπριος φοιτητής Γιώργος Τσικουρής και η Ιταλίδα Έλενα Αντζελόνι της ομάδας ‘Άρης Βελουχιώτης‘, που είχαν αναλάβει την εκτέλεση της αντιστασιακής ενέργειας που οργανώθηκε στο Μιλάνο.

Ads

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, αυτοπυρπολήθηκε ο Κώστας Γεωργάκης, φωνάζοντας ‘ζήτω η δημοκρατία‘.

Πλούσια ήταν επίσης η δράση και η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων φοιτητών. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας (ΟΕΦΣΙ).


Καθώς συμπληρώνονται 52 χρόνια από την ανταρσία του αντιτορπιλικού ‘ΒΕΛΟΣ, που αποχώρησε στις 25 Μαΐου 1973 από τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ και προσορμίστηκε στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όπου το πλήρωμά του ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ιταλία, οι:

Πρωτοβουλία Φοιτητών στην Ιταλία την περίοδο της χούντας,

– Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας  (ΕΔΙΑ) 1940-1974,

–  Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ),

–  Εταιρία Φίλων Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη

διοργανώνουν:

Ημερίδα την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, 19 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ., στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13, με θέμα:  ‘Το  Φοιτητικό Κίνημα στην Ιταλία την περίοδο της χούντας’,

Ομιλητές:

Βασίλης Νόττας, π.  καθηγητή Κοινωνικής Επικοινωνίας, ΑΠΘ.

 -Φοίβος Γκικόπουλος, π. κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής, ομ. καθηγητή ΑΠΘ,

 -Νίκος Συρμαλένιος, οικονομολόγος, π. βουλευτής,

 -Στέλιος Αγκούτογλου, αρχιτέκτονας, μέλος ΑΜΕΕ

Προβολή ντοκιμαντέρ του Παύλου Νεράντζη, «Η ανταρσία του ‘ΒΕΛΟΣ’. Το Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού».

Με την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων και της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων & Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια Έκθεσης:  Κονιόρδος Βασίλης, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Νεράντζης Παύλος, Συνεφάκης Γιώργος