Ένα από τα “χαμένα” έργα του Leonardo Da Vinci αναμένεται να εκτεθεί τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, την ίδια στιγμή που ερευνητές ανακάλυψαν “αγνοούμενο” έργο του Μιχαήλ Άγγελου στο πιο απίθανο μέρος: στον τοίχο μιας από τις εστίες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ads

Ο συγκεκριμένος πίνακας του Leonardo Da Vici απεικονίζει το Χριστό να κρατά μια σφαίρα και χρονολογείται το 1500. Οι μελετητές του έργου του ζωγράφου ήξεραν για την ύπαρξη του έργου αυτού, αλλά ήταν βέβαιοι ότι έχει χαθεί ή καταστραφεί.

Το 1649 ο πίνακας πέρασε στην ιδιοκτησία του βασιλιά Charles I και στη συνέχεια δημοπρατήθηκε από το γιο του Δούκα του Μπάκιγχαμ το 1763. Ξαναεμφανίστηκε το 1900, σχεδόν κατεστραμμένος από εργασίες συντήρησης και χωρίς κανένας να ξέρει ποιός είναι ο δημιουργός του. Την περίοδο εκείνη αγοράστηκε από το συλλέκτη Frederick Cook, οι απόγονοι του οποίου και τον πούλησαν για το εξωφρενικό ποσό των… 45 λιρών το 1958. Στη συνέχεια, ο πίνακας αγοράστηκε από αμερικανούς εμπόρους τέχνης.

Μόνο μετά από κοπιαστικές εργασίες συντήρησης και μελέτης, οι μελετητές βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για ένα από τα “χαμένα” αριστουργήματα του Leonardo Da Vinci.

Ads

Το έργο αναμένεται να συμπεριληφθεί σε έκθεση για τον Ιταλό ζωγράφο στην Εθνική Γκαλλερί του Λονδίνου το Νοέμβρη.

Ο πίνακας του Campion Hall της Οξφόρδης

Ο πίνακας στον τοίχο του Campion Hall της Οξφόρδης ήταν αντικείμενο θαυμασμού από τους φοιτητές και επισκέπτες, αλλά κανείς δεν τον θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντικό έργο. Ο πίνακας, εξάλλου, ο οποίος αναπαριστά τη σταύρωση του Χριστού θεωρείται έργο του -όχι εξαιρετικά διάσημου- Marcello Venusti.

Μέχρι, όμως, τη στιγμή που ο μελετητής των “χαμένων” έργων του Μιχαήλ Αγγέλου, Antonio Forcellino, αποφάσισε να εξετάσει τον πίνακα με υπέρυθρη ακτινοβολία.

Τα συμπεράσματά του δεν τα περίμεναν ούτε οι υπεύθυνοι της εστίας και του πανεπιστημίου, οι οποίοι και είχαν αγοράσει τον πίνακα σε δημοπρασία του 1930. Ο Ιταλός ερευνητής απεφάνθη ότι τόσο καιρό τον τοίχο της εστίας κοσμούσε ένα από τα χαμένα αριστουργήματα του Μιχαήλ Αγγέλου.
Ο πίνακας έχει τώρα, προφανώς, μεταφερθεί σε μουσείο για να είναι ασφαλής, ενώ οι υπεύθυνοι της εστίας ακόμη απορούν πως είχαν ένα τέτοιο αριστούργημα αφύλακτο στους τοίχους τους.