Πολλά από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας διατίθενται πλέον για ανάγνωση online, σε μορφή ψηφιακών εικόνων ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης 1.200 megapixels. Πολλοί εκτιμούν πως τα Χειρόγραφα αποτελούν το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα του 20ού αιώνα, καθώς το περιεχόμενό τους ρίχνει φως στην προέλευση της Εβραϊκής Βίβλου και του Χριστιανισμού. Για την ψηφιοποίηση των κειμένων, το Μουσείο του Ισραήλ είχε τη βοήθεια της Google, η οποία εκτιμά ότι μέχρι το 2016 όλα σχεδόν τα Χειρόγραφα θα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Ads

Τα Χειρόγραφα ανακάλυψαν βεδουίνοι βοσκοί, μεταξύ του 1947 και του 1956, σε 11 ερημικές σπηλιές που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κουμράν, ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια εμπόρων αρχαιοτήτων, οπότε και αγοράστηκαν από ισραηλινούς ερευνητές.

Περιλαμβάνουν τα παλαιότερα αντίγραφα κειμένων της Βίβλου που έχουν βρεθεί έως σήμερα καθώς και απόκρυφα ή κοσμικού χαρακτήρα κείμενα, όπως το “Γένεσις Απόκρυφον”, που χρονολογούνται στον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ. Τα Χειρόγραφα είναι γραμμένα σε παπύρους ή περγαμηνές ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν σωθεί μόλις μερικά αποσπάσματα των σελίδων. Η γλώσσα γραφής είναι κυρίως η εβραϊκή, ενώ άλλα είναι γραμμένα στα ελληνικά ή στα αραμαϊκά.

Όπως αναφέρει το BBC τα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα μπορεί κανείς να τα δει ή να τα διαβάσει σε αγγλική μετάφραση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://dss.collections.imj.org.il/ . Τα κείμενα περιλαμβάνουν τα Χειρόγραφα του Ναού, του Πολέμου (μεταξύ των “Υιών του Φωτός” και των “Υιών του Σκότους”), του Κοινοτικού Κανόνα και του Μεγάλου Ησαϊα.

Ads

Το Μουσείο του Ισραήλ είχε κατηγορηθεί παλαιότερα ότι περιορίζει την πρόσβαση στα κείμενα μόνο σε λίγους επαγγελματίες ερευνητές. Τα πρωτότυπα Χειρόγραφα φυλάσσονταν σε ειδικό θησαυροφυλάκιο, σε κτίριο υψηλής ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό και η πρόσβαση στα κείμενα ήταν δυνατή μόνο με τη χρήση τριών διαφορετικών κλειδιών, μιας μαγνητικής κάρτας και ενός μυστικού κώδικα.