Σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 που κυκλοφόρησε από το Westwood One, οι γυναίκες οδηγούν την ανάπτυξη του podcast γιατί οι γυναίκες ακούνε και κατεβάζουν περισσότερα από τους άνδρες. Εκτός από φανατικές ακροάτριες είναι και εξαιρετικά δημιουργικές όταν τα παράγουν. Το tvxs έδωσε τον λόγο σε τρείς γνωστές παραγωγούς ραδιοφώνου, των οποίων τα podcast κατάφεραν να μας γίνουν γλυκιά συνήθεια. Η Δήμητρα Κακαουνάκη (Kosmos– ERTεcho) βάζει τη λογοτεχνία στην κουζίνα μας με συνταγές από αγαπημένα λογοτεχνικά έργα, η Μικαέλα Θεοφίλου (Streamee.gr) δίνει φωνή στις γυναίκες και τις ιστορίες τους και η Γιώτα Κοτσέτα (Kosmos- ERTεcho) μας αφηγείται τις ιστορίες ταλαντούχων μουσικών.

Ads

Πως εμπνευστήκατε τη θεματική των podcasts  σας;

Γιώτα Κοτσέτα: Έψαχνα να βρω πληροφορίες για καλλιτέχνες που θα έρχονταν για live στην Ελλάδα, για να παίξω και να πω στην εκπομπή (Kosmos 10-12 το πρωί τα Σαββατοκύριακα) και συνειδητοποίησα ότι όλα τα site (ok σχεδον όλα…) αναπαράγουν το δελτίο τύπου. Και σκέφτηκα “Κοτσετάκι, δεν κάνεις ένα πόντκαστ που μέσα σε 10-12 λεπτά να είναι μαζεμένες όλες οι βασικές πληροφορίες για έναν καλλιτέχνη για υπάρχουν κάπου και να τελειώνει η υπόθεση;”. Ε, αυτό έκανα. Σε κάθε πόντκαστ με την ονομασία “Ο ταλαντούχος κύριος….” (https://www.ertecho.gr/radio/kosmos/show/o-talantouxos-kyrios-kosmos/)  υπάρχει ένα 10λεπτο -περίπου- πυκνής πληροφορίας για τη ζωή, τη διαδρομή και τη μουσική ενός καλλιτέχνη ή γκρουπ με αποσπάσματα από συνεντεύξεις και ηχητικό υλικό.

Δήμητρα Κακαουνάκη: Είχα τις μουσικές να παίζουν για τον «Οίκο Αντοχής» τη μεταμεσαονύχτια εκπομπή στο Kosmos 93.6 και ανοικτή τη φωτιά στην κατσαρόλα. Τα βιβλία ολόγυρα στο σπίτι και οι συνταγές των συγγραφέων περιμένουν να απλωθούν στην κουζίνα Αποφάσισα να τα βάλω όλα μαζί σε μια σειρά και βγήκαν «Οι συνταγές του Κόσμου» , το podcast του Kosmos που μπορείτε να  βρείτε στο www.ertecho.gr

Ads

Μικαέλα Θεοφίλου: Ένιωσα ότι βρισκόμαστε σ’ ένα momentum που η φωνή, η άποψη και η δύναμη των γυναικών βρίσκει περισσότερο χώρο. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν σημαντικό να συμβάλω και εγώ ως γυναίκα δημιουργώντας ένα podcast που θα δίνει φωνή στις γυναίκες και τις ιστορίες τους. Σε γυναίκες που είναι ήδη γνωστές αλλά και σε εκείνες που αξίζει να γίνουν γνωστές,  γυναίκες που θέλουν να μιλήσουν για την επιτυχία τους, τα εμπόδια που αντιμετώπισαν επειδή είναι γυναίκες, τις δυσκολίες που ξεπέρασαν επειδή είναι γυναίκες, τα στερεότυπα της πατριαρχικής κοινωνίας που αγωνίζονται να αποδομήσουν, τον καθημερινό σεξισμό, τον ηλικιακό ρατσισμό, το body shaming, την καθημερινή ανισότητα, την κακοποίηση κάθε είδους, την έμφυλη βία, το δίλημμα μητρότητα ή καριέρα. Με αυτό τον τρόπο όσες και όσοι ακούσουν μπορούν να πάρουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο μάθημα  αλλά και όλοι μας να αντιληφθούμε ότι κάτι αλλάζει πιά τόσο στο mindset των γυναικών όσο και στην ελληνική κοινωνία (ακόμα και επώδυνα).

image
Γιώτα Κοτσέτα

Πως τα προετοιμάζετε;

Γ.Κ. Κάθομαι με τις ώρες και ακούω, διαβάζω, συλλέγω, κόβω, ράβω και στήνω έναν σκελετό -καμία φορά η ιδέα βασίζεται σε μια προσωπική ιστορία- για τον/την καλλιτέχνη και μετά το κάνω κείμενο όλο αυτό γιατί θέλω να έχει αρχή, μέση και τέλος. Για παράδειγμα στο πόντκαστ για τον Imbrahim Maalouf φαντάζομαι στην εισαγωγή ότι ένα βράδυ τον είδα να παίζει σ’ ένα πανηγύρι σε κάποιο χωριό της Πελοποννήσου. Όλο αυτό κάποιες φορές κυλάει σα νεράκι κι άλλες είναι δύσκολο γιατί δεν βρίσκεις για όλους τους καλλιτέχνες τόσο υλικό.

Δ.Κ.  Βάζω  την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να βράζει εντοπίζω τις  ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τις  συνταγές και ακούμε σιγά σιγά τις μουσικές. Τα αφήνουμε όλα να πάρουν μία βράση. Μετά αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Κασελάκης να συνθέσει τους ήχους. Το πιάτο σερβίρεται στον ακροατή που έχει διάθεση να ακούσει.

Μ.Θ. Έχω φτιάξει μία λίστα με γυναίκες που θαυμάζω, εκτιμώ και θέλω να τις ακούσω να μιλούν, παρακολουθώ την επικαιρότητα και όλες εκείνες τις γυναίκες που αξίζει να μιλήσουν, επικοινωνώ μαζί τους, συντονίζουμε την ημέρα της ηχογράφησης με τους συνεργάτες μου και πάντα προετοιμάζω ερωτήσεις και σημειώσεις που θα κάνουν αυτήν την συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα.

image 
Δήμητρα Κακαουνάκη

Ποια είναι η γοητεία του podcast και ποια η σχέση με το ζωντανό ραδιόφωνο;

Γ.Κ. Το πόντκαστ είναι λόγος. Φωνή και μάλιστα καθαρή, χωρίς μουσικό χαλί. Είναι απολύτως σχεδιασμένο, στερείται αυτοσχεδιασμού, χρειάζεται καθαρότητα, σαφήνεια, δεν υπάρχει λόγος να πλατειάζει, αντιθέτως οφείλει να είναι μεστό στην πληροφορία του και εν τέλη η μουσική -που λόγω πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να ακούγεται μόνο 20”- δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο του. Τουλάχιστον έτσι θέλω να είναι το πόντκαστ που φτιάχνω εγώ. Αυτή κατα τη γνώμη μου είναι η ουσία του. Οπότε απευθύνεσαι σε κάποιον που ακούει με προσήλωση γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος. Το ραδιόφωνο πάλι είναι αέρας… και η μουσική είναι πρωταγωνίστρια.

Δ.Κ. Στο podcast συνθέτουμε ιστορίες με μουσικές, έχοντας μαζί με ως σύμμαχο το χρόνο μαζί με τον Αλέξανδρο Κασελάκη.  Στο ζωντανό ραδιόφωνο, η προετοιμασία υπάρχει για το απρόοπτο της αμεσότητας. Το δοκιμάσαμε στο Kosmos πριν από χρόνια μαζί με την Γιώτα Κοτσέτα με την εκπομπή «Alone together».

Μ.Θ. Μπορεί να μοιάζει με ραδιοφωνική εκπομπή αλλά δεν είναι. Τα podcasts έδωσαν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στον ήχο και τον λόγο σε μία εποχή που κυριαρχεί η εικόνα και η fast food πληροφορία. Και αυτή είναι η γοητεία του, μαζί με την ευκολία ότι μπορείς να το ακούσεις όποια στιγμή θέλεις ακόμα και μετά από χρόνια, αφού έχει μια διαχρονικότητα.  Ωστόσο ως ραδιοφωνική παραγωγός 25 χρόνια τώρα τη μαγεία και την αμεσότητα του ραδιοφώνου, την άμεση επαφή με τον κόσμο, τα συναισθήματα που κατακλύζουν τη φωνή όταν ανοίγεις το μικρόφωνο, τις μουσικές που -ακόμα και αν δεν τις επιλέγεις εσύ πια λόγω playlist- έχεις μάθει να τις αγαπάς και να τις μοιράζεσαι, δεν την αλλάζω με τίποτα.

image
Μικαέλα Θεοφίλου

Πόσο εκφράζεται η σύγχρονη γυναίκα και τα θέματα που την απασχολούν από τα ελληνικά podcast και από το ραδιόφωνο;

Γ.Κ. Δεν έχω γνώμη γι’ αυτό. Αφενός γιατί ακούω πολύ εξειδικευμένα πόντκαστ αφετέρου γιατί ασχολούμαι με το μουσικό ραδιόφωνο.

Δ.Κ. Ψάχνει με αγωνία να ακούσει και να μάθει. Ανάμεσα στον καταιγισμό των πληροφοριών και των εικόνων, αναζητάει μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές και podcast, να πιαστεί από «κάτι που να μην γίνεται ουρλιαχτό και οφθαλμαπάτη».

Μ.Θ. Τα θέματα της σύγχρονης γυναίκας έχουν αρχίσει καταρχάς να απασχολούν την ατζέντα στην μπάντα των FM είτε πρόκειται για μουσικά είτε για ενημερωτικά ραδιόφωνα. Ίσως όχι με την ποιότητα ή την ποσόστωση που πρέπει πάντα, αλλά είναι μια πρώτη καλή αρχή. Οι γυναίκες ακούγονται περισσότερο και σ’ αυτό έρχονται να προστεθούν και κάποια podcasts όπως το Mic2 που κάνει αυτήν την προσπάθεια με πραγματική αγάπη για όλες τις γυναίκες. Το podcast  Mic2 το ακούτε στην πλατφόρμα του Streamee.gr  και στο spotify  https://open.spotify.com/show/0vNLKXJrmDc3AeqTimGpM9.