Η προσφυγιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του  ανθρώπου. Της συλλογικής και της ατομικής. Που χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων των εποικισμών και της αποικιοκρατίας, των «Σταυροφοριών». των «Μεγάλων» πολέμων αλλά και των νέων «Μικρών» πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ουκρανία. Ονοματίζονται κάθε φορά με κάποιες «Μεγάλες ιδέες». Εξαναγκάζουν κάθε φορά τους άμαχους πληθυσμούς σε μια άτακτη φυγή για να γλυτώσουν, αυτοί και τα παιδιά τους από το θάνατο, να επιβιώσουν. Ο βίαιος εκτοπισμός και η αποκοπή τους από το χώρο που θεωρούσαν δικό τους, την πατρίδα και την εστία τους σηματοδοτεί και το αιφνίδιο σταμάτημα του χρόνου που ως τότε κυλούσε μέσα στην κοίτη της καθημερινότητας. Η ξαφνική μετατροπή τους σε (ανεπιθύμητο συνήθως)ξένο σε χώρες που δεν γνωρίζουν με ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν, αποτελεί ένα τραύμα που σφραγίζει το είναι τους.

Ads

Είναι η σύγχρονη και τόσο παλιά δυστοπία που επιχειρεί να συλλάβει στη δουλειά του ο ζωγράφος Κλεάνθης Πάγκαλος κάτω από τον τίτλο «Πέρα από τον τόπο και τον χρόνο». Που παρουσιάζει στο Σιδηροδρομικό και Προαστιακό Σταθμό Ρουφ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ» που ίδρυσε η Τατιάνα Λύγαρη και οργανώνεται φέτος για 11η χρονιά από την «Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρούφ».

Εστιάζει τη ματιά του στα πρόσωπα που είδε στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου, στα πρόσωπα των προσφύγων που συναντά στην Αθήνα σήμερα. Χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές και ένα ρεαλιστικό ιδίωμα που ενίοτε σβήνεται πίσω από ένα λευκό πλέγμα. Εκφράζει στο ευθύ βλέμμα της ηλικιωμένης γυναίκας τις κηλίδες που σχηματίζουν τις σκαμμένες  και τις αυλακωμένες από λεπτές ρυτίδες, τη διαδικασία του εξορισμού της και στα σφιγμένα χείλη της το ανείπωτο κατηγορώ του άδικα κατατρεγμένου. Μεταφέρει στο ελαφρά ανοιγμένο στόμα το ερώτημα για τον αναίτιο ξεριζωμό. Προβάλλει μέσα από τα μεγάλα μάτια του νεαρού κοριτσιού την ελπίδα στο όνειρο και με τη φευγαλέα κίνηση του κεφαλιού της την αμφιβολία για την πλήρωσή του. Συλλαμβάνει τις μορφές του ως στιγμιότυπα μιας ζωής που εκτυλίσσεται πέρα από τον τόπο και τον χρόνο.

image

Ads

Τα εκθέματα του εικαστικού Κλεάνθη Πάγκαλου θα τα βρείτε στα δυο τελευταία βαγόνια της αμαξοστοιχίας (New Wagon και Cargo) καθημερινά από τις 18:30 έως τις 20:00 μέχρι και τις 29/05/2022 και περισσότερα έργα του καλλιτέχνη εδώ.

Επιμέλεια κειμένου: Λήδα Καζαντζάκη

Αναλυτικά τις συμμετοχές για το 11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» μπορείτε να τις βρείτε εδώ. Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.00 έως τις 23:45 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (15 – 29/5/2022).

image

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τατιάνα Λύγαρη

Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων: Ευθύμης Χρήστου

Υπεύθυνος κοινού: Βασίλης Ψυλλάς

Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Video – Μοντάζ: Γιώργος Χαρίσης

Επικοινωνία artsPR

τηλ. γραφείου παραγωγής 210 9237076, τηλ. θεάτρου 210 5298922

theater@totrenostorouf.gr

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ

10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

Δωρεάν υπαίθριο Parking