Ένας φωτογραφικός Περίπλους για τους Άραβες στη Μεσόγειο από τις Ντόρα Μηναΐδη και Μαρία Φακίδη. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις χώρες που εγκαταστάθηκαν οι Άραβες και περιβρέχονται από τη Μεσόγειο. Η πορεία εγκατάστασής τους ακολουθεί τα μονοπάτια της ιστορίας, εκεί όπου αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια μαζί με βυζαντινά κατάλοιπα  συνυπάρχουν με τα αραβικά μνημεία, ανακατεύοντας λαούς, φυλές και πολιτισμούς.

Ads

 
Από τη Συρία και την Ιορδανία το φωτογραφικό ταξίδι αποτυπώνει τις βυζαντινές πολιτείες και τη συνάντησή τους με τα αραβικά παλάτια και τα κάστρα, τη ρωμαϊκή Παλμύρα με τις ερειπωμένες χριστιανικές εκκλησίες καθώς και την αραβική Πέτρα των αρχαίων Ναβαταίων στην έρημο του Γουάντι Ρουμ. Από την αφρικάνικη ακτή της Μεσογείου, τη Λιβύη και το Μαρόκο, παρουσιάζονται οι ελληνορωμαϊκές πόλεις Σαμπράθα και Leptis Magna, η βυζαντινή Απολλωνία με τους βερβερίνικους οικισμούς καθώς και οι κάσμπες στο Μαρόκο. Από τις απέναντι, ευρωπαϊκές, ακτές της Μεσογείου, οι βυζαντινοαραβικές εκκλησίες στο Παλέρμο της Σικελίας και το αραβικό παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα.
 
Πρωταγωνιστεί ωστόσο το ντόπιο ανθρώπινο στοιχείο όπως με τις μαντηλοδεμένες νεαρές μουσουλμάνες στην παραλία της Αλεξάνδρειας, ή τη γυναίκα που θηλάζει το παιδί της μέσα στα ερείπια. Οι φωτογραφίες αποτελούν παράλληλα και μία ιστορική καταγραφή, καθώς οι πρόσφατοι πόλεμοι και οι εσωτερικές αναταράξεις κάνουν το ταξίδι δύσκολο αν όχι και αδύνατο στις χώρες της αραβικής άνοιξης.

image
 
Βιογραφικό σημείωμα

Η Ντόρα Μηναΐδη και η Μαρία Φακίδη σπούδασαν τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας και φωτογραφίζουν από το 1978. Αρχικά παρουσιάζουν σε εκθέσεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Αργότερα όμως στρέφονται στην ταξιδιωτική φωτογραφία συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες τους αγάπες: ταξίδια και φωτογραφία.
 
Το 1988 ξεκινούν μια σειρά εκδόσεων με θέματα από τον ελλαδικό χώρο και τον ευρύτερο ελληνισμό σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ξεχωρίζουν οι εκδόσεις αφιερωμένες στον Πόντο και την Ανατολία, την Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, την Συρία, την Μεγάλη Ελλάδα, τα κάστρα της Πελοποννήσου και της Κρήτης την Ιωνία, την Κηφισιά, τη Θράκη και τα Παζάρια της Ανατολής.

Ads

Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Στο κτιριακό συγκρότημα Κεραμεικού, Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12
Εγκαίνια: 10 Μαΐου 2012, 20:00
Διάρκεια: 11 Μαΐου – 16 σεπτεμβριου 2012
 
Η έκθεση «Οι Άραβες στη Μεσόγειο» παρουσιάστηκε και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2011.