«Τι συμβαίνει όταν η τυπογραφική σελίδα παίρνει τη θέση του καβαλέτου και του τελάρου;» Αυτό είναι το ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο: «Ό,τι : Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών» παρουσιάζεται από τις 17 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαΐου.

Ads

Πρόκειται για μία έκθεση, λοιπόν, για λέξεις και βιβλία, μέσω της οποίας το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών-Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου επιχειρεί να απαντήσει στην ερώτηση, συγκεντρώνοντας ό,τι έχει: ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες και βιβλία.

Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι σχεδιάζουν μαζί μια μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση, που ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου, οι σελίδες του οποίου δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή, όπου ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθεί.

Η έκθεση περιλαμβάνει, ακόμη, ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εργαστηρίου: εκτίθενται οι «Δέκα Λευκαί Λήκυθοι» (1956), το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, καρπός πολυετούς δουλειάς από τον Γιάννη Κεφαλληνό, Ιδρυτή του Εργαστηρίου, και τους φοιτητές του.

Ads

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών μετέπειτα καλλιτεχνών, όπως της Βάσως Κατράκη, του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιάννη Μπουτέα, της Νέλλας Γκόλαντα, της Άριας Κομιανού, και πολλών άλλων.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν, τέλος, μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας και τα οποία παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης.