«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση, όχι μόνο σε σχέση με τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό που βιώσαμε την τελευταία βδομάδα με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ήταν πραγματικά κάτι πρωτοφανές. Ομολογώ ότι όσοι βρεθήκαμε δίπλα στη φωτιά δεν μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε τις εικόνες που ζήσαμε και οι οποίες έχουν μια πολύ μεγάλη οικολογική, κατά κύριο λόγο, ζημιά», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ads

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Στα πολιτιστικά μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες. Χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, των συντονισμένων προσπαθειών των δικών μας υπηρεσιών, η ζημία περιορίστηκε στο λιγότερο δυνατό», τόνισε η Λ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟΑ για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την αποκατάσταση των κτηρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τη Μελέτη Βιωσιμότητας. Παράλληλα, έχουμε ήδη αναθέσει τη μελέτη για τη συστηματική και σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα -και στην πολύ στενή του έννοια, των 1.600 στρεμμάτων, αλλά και στην ευρύτερη των 6.000 στρεμμάτων. Ήδη η μελέτη ξεκινά και συγκροτείται η απαραίτητη επιστημονική ομάδα η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Οι διαδικασίες αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα δεν είναι μια συνήθης αναδάσωση γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο βασικές παραμέτρους: την ιστορικότητα του κτήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».

Ζημιές σε κτίρια

Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σε επτά κτίρια ζημιές, οι οποίες, όπως είπε η υπουργός, δεν δημιουργούν περισσότερα δομικά προβλήματα από αυτά που ήδη είχαν. «Κάηκαν στέγες -κάποιες από τις οποίες ήταν νεότερες σωστικές επεμβάσεις του ΥΠΠΟΑ και κάποιες μισογκρεμισμένες, οπότε κάηκαν ξύλινα στοιχεία-, καθώς και ξύλινα κουφώματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είχαν αποκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια από το ΥΠΠΟΑ ή ήταν ψευδοκουφώματα». Πρόκειται για τις Οικίες Στουρμ και Φροντιστή, καθώς και για τα κτήρια Τηλεπικοινωνιών, Φρουράς Τάφων, Προσωπικού, Δασονομείου και Διευθυντηρίου.

Ads

Το σύνολο των πόρων για την αποκατάσταση των συγκεκριμένων κτηρίων στο Τατόι εξασφαλίζονται από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με τη Λ. Μενδώνη, υπολογίζεται ότι οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος 2021 με αρχές 2022, οι δε πόροι τους είναι εξασφαλισμένοι από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Επίσης, όπως τόνισε η ίδια, στο τρέχον ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί οι υπό εξέλιξη μελέτες των δικτύων και υποδομών του κτήματος, που αφορούν την αποχέτευση, την ύδρευση, τον βιολογικό καθαρισμό, την πυροπροστασία και την πυρόσβεση -οι πόροι τους έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης έργο και είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. 

image

image

image

image

image

image

Άθικτα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντέινερς στο Τατόι

Όσον αφορά τα περισσότερα από 100.000 αντικείμενα που συντηρούνται και καταγράφονται από την Υπηρεσία Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ και τα οποία βρίσκονται μέσα σε κοντέινερς στο χώρο του κτήματος, η Λ. Μενδώνη είπε  ότι έμειναν άθικτα από τη φωτιά. 

Σε ερώτηση ως προς τα αντικείμενα που απομακρύνθηκαν από το Τατόι πρόσφατα για λόγους προστασίας, η υπουργός απάντησε ότι πρόκειται για αντικείμενα που θα μπορούσαν εύκολα να κλαπούν αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σε ένα από τα κοντέινερς. Σε ερωτήσεις γιατί αντικείμενα από το Τατόι που είχαν μεταφερθεί το 2016-7 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού επανήλθαν στο κτήμα, καθώς και γιατί δεν μεταφέρονται όλα τα κινητά αντικείμενα για λόγους προστασίας εκτός κτήματος, υπουργός και υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν ότι η επιστροφή στο Τατόι των περίπου 6.000 αντικειμένων από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού έγινε για λόγους ενότητας των αντικειμένων.

Ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε Πελοπόννησο και Εύβοια, η ενημέρωση από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι ότι στη μεν Εύβοια δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα ως σήμερα, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάποιους μεταβυζαντινούς ναούς είναι περιορισμένα.