Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που ζούμε, οι «Φίλοι των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας», σας προσκαλούν και φέτος στη γιορτή τους.

Ads

Τα ΑΣΚΙ κλείνουν, φέτος, 19 χρόνια ζωής. Ούτε πολλά, ούτε λίγα χρόνια ζωής για ένα αρχείο που έχει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις μαρτυρίες των γύρω, κατακτήσει μια σημαντική θέση στο χάρτη των αντίστοιχων ιδρυμάτων στη χώρα μας. Αφενός λόγω του πλούτου και τη σπουδαιότητα των συλλογών τους για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αφετέρου λόγω της διασφάλισης ελεύθερων όρων πρόσβασης, χρήσης και προβολής τους.

Τα ΑΣΚΙ προήλθαν μέσα από μια ιδιότυπη γέννα. Το 1992 το τότε κόμμα της Ελληνικής Αριστεράς αποφάσισε να παραχωρήσει σε μια ομάδα ιστορικών και κοινωνικών επιστημόνων, με επικεφαλής τον Φίλιππο Ηλιού, το σύνολο των αρχείων που κατείχε, ανάμεσά τους τμήμα των αρχείων του ΚΚΕ της περιόδου 1945-1968, τα πρώτα και μόνα έως τώρα αντίστοιχα αρχεία που δόθηκαν ελεύθερα στην έρευνα. Σήμερα συγκεντρώνουν περισσότερα από 4.500.000 έγγραφα και σημαντικότατες αρχειακές συλλογές. Ανάμεσα τους τα αρχεία της προδικτατορικής ΕΔΑ, του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, μοναδικά τεκμήρια του Δημοκρατικού Στρατού, αρχεία αντιδικτατορικών οργανώσεων, αρχεία συνδικαλιστικών και κοινωνικών συσσωματώσεων, αρχεία πολυάριθμων οργανώσεων της νεολαίας, κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων. Έχουν κατατεθεί, ακόμη, σημαντικές ατομικές συλλογές, όπως τμήμα του αρχείου του Αλέξανδρου Σβώλου, τα αρχεία Μιχαήλ και Λεωνίδα Κύρκου, τα αρχεία των Αντώνη Μπριλλάκη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Ορέστη Χατζηβασιλείου, Γεωργίου Μυλωνά, Αλέξανδρου Ξύδη, Μπάμπη Πρωτοπαπά, Νίκου Μάργαρη, το αρχείο του Αλέκου Αλαβάνου ως ευρωβουλευτή, το αρχείο του περιοδικού Αντί κ.ά.

Στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ, η οποία υπερβαίνει τους 30.000 τίτλους, περιλαμβάνεται μια από τις σημαντικότερες συλλογές παράνομου αντιστασιακού και αντιδικτατορικού τύπου από όλη σχεδόν την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μοναδικές είναι οι σειρές εκδόσεων των πολιτικών προσφύγων, ενώ σημειώνουμε ακόμη τις βιβλιοθήκες των Ηλία και Φίλιππου Ηλιού, καθώς και εκείνη του Άγγελου Ελεφάντη. Το φωτογραφικό αρχείο, η συλλογή των προκηρύξεων, οι σειρές των αφισών καλύπτουν τον 20ό αιώνα, ιδιαίτερα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του.

Ads

Τα ΑΣΚΙ έχουν ακόμη πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων (παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις), καθώς και διεθνή συνέδρια με ζητήματα συνδεόμενα με τη λειτουργία και τις θεματικές τους. Παράλληλα έχουν προχωρήσει σε πλήθος εκδόσεων καταλόγων αρχείων και βιβλιογραφιών, καθώς και αυτόνομων μελετών και του ετήσιου περιοδικού τους Αρχειοτάξιο.

Εκτός από την δυνατότητα μελέτης των συλλογών των ΑΣΚΙ στο αναγνωστήριό τους, στην ιστοσελίδα τους (www.askiweb.gr) φιλοξενούνται περισσότερες από 200.000 ψηφιοποιημένες σελίδες, χάρη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σπανίων ιστορικών τεκμηρίων.

Τα ΑΣΚΙ συνταίριαξαν με την ίδρυση και την ανάπτυξη τους μια σειρά από αγωνίες: την ανάγκη για «ανοιχτά αρχεία» και τη δημιουργία των πλέον κατάλληλων συνθηκών για την πρόσβαση των ερευνητών σε αυτά, την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου αναφορικά με την πρόσφατη ιστορία των κοινωνικών κινημάτων στη χώρα μας, τη διασφάλιση των συνθηκών για έγκυρη ιστορική έρευνα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ζουν την σταδιακή οικονομική τους συρρίκνωση. Τώρα, πλέον με την διακοπή των κρατικών επιχορηγήσεων, οδηγούνται στον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, γεγονός που δυσχεραίνει το ρόλο τους ως θεματοφύλακα αλλά και ως κέντρο έρευνας των αρχειακών συλλογών τους.

Για τη στήριξή τους, οι Φίλοι των ΑΣΚΙ – μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο έχει ως σκοπό τη στήριξη, ηθική και υλική και την κάθε είδους συνδρομή, των δραστηριοτήτων των ΑΣΚΙ , σας προσκαλούν και φέτος στη γιορτή τους, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011, μετά τις 20.30, στο BARTESERA (Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους). Σας περιμένουν όλους και όλες εκεί για να κουβεντιάσουμε, να πιούμε ένα ποτό και κυρίως να ενισχύσουμε τα ΑΣΚΙ.

Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.askiweb.eu/