H Dorothy Burr Tompson (1900-2001) ήταν αρχαιολόγος γνωστή για την επιστημονική της προσφορά, που όμως άφησε πίσω της ένα σημαντικό φωτογραφικό έργο από τις επισκέψεις της στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το φωτογραφικό αρχείο της βρίσκεται στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην Αθήνα, όπου η ίδια το δώρισε.

Ads

Ήρθε στην Ελλάδα το 1923, σε ηλικία 23 ετών για να συμμετάσχει στο ετήσιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, που δραστηριοποιούνταν στην αρχαιολογική έρευνα και στις ανασκαφές. Παρ’όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα την περίοδο του μεσοπολέμου, η Dorothy Burr Tompson δεν εκδήλωνε ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για το ξένο περιβάλλον.

Οι βιογράφοι της αναφέρουν ότι οι ικανότητες της στην φωτογραφία φανερώθηκαν πριν ακόμη πάει στο Πανεπιστήμιο. Το υλικό καλύπτει κυρίως την περίοδο από το 1923 έως το 1939, με ένα κενό από το 1925 έως το 1931. Μετά από δύο χρόνια στην Ελλάδα (1923-25), η Dorothy επιστρέφει στην Αμερική για να για αφιερωθεί στη διδακτορική διατριβή της, την οποία αφού ολοκλήρωσε επέστρεψε στην Ελλάδα για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά, το 1932, δημιουργώντας μια τόσο ισχυρή σχέση με τον χώρο, που της επέτρεπε να έρχεται στην Ελλάδα ακόμη και όταν παντρεύτηκε και έκανε παιδιά. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της αποτυπώνεται στην μοναδική συλλογή από πορτρέτα αλλά και θέματα ελληνικής αρχιτεκτονικής, τοπίου και εθίμων της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι o αριθμός ιδιωτικών φωτογραφικών συλλογών που έχει διασωθεί από την περίοδο του Μεσοπολέμου είναι αρκετά μικρός, λόγω των καταστροφών στην διάρκεια του Β’Παγκοσμίου και του Εμφυλίου.