Το ενδιαφέρον του φωτογράφου Martin Usborne επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με τα (άλλα) ζώα. Αν και οι απεικονίσεις του είναι αρκετές φορές σκοτεινές –αποτυπώνοντας τις στιγμές που σιωπούμε, ελέγχουμε ή απομακρυνόμαστε από τα άλλα ζώα- οι φωτογραφίες του ενέχουν ένα στοιχείο λεπτού χιούμορ.

Ads

O Martin Usborne ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και στη συνέχεια 3D animation πριν τον κερδίσει η φωτογραφία. Έχει κάνει εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην National Portrait Gallery του Λονδίνου.

*Πατήστε επάνω στις εικόνες

image
 
Εξηγώντας το πρότζεκτ του, με τίτλο, «Χαίρω πολύ» (Nice to meet you), ο Usborne γράφει στην ιστοσελίδα του:

Ads

«Θυμάμαι μια συνάντησή μου με έναν ξένο μια ηλιόλουστη ημέρα που υπέφερα από κατάθλιψη.

image

“Χαίρω πολύ, πώς είστε;”, είπε ο ξένος.
“Καλά είμαι”,  απάντησα.

image

Ήθελα να ουρλιάξω.

Τι συμβαίνει με αυτές τις ωμές, επώδυνες πλευρές του εαυτού μας, τις οποίες κρύβουμε; Τον θυμό, τη σύγχυση, την αβεβαιότητα, την ελπίδα; Και ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούμε για να κρύψουμε αυτά τα κομμάτια του εαυτού μας; Ευγένεια, αλαζονεία, τρέξιμο, αδιαφορία.

image

Κάθε εικόνα σε αυτή τη σειρά είναι ένα πορτραίτο ενός σκύλου που φωτογραφήθηκε μέσα από ένα υλικό ή μια ουσία: έναν υγρό υαλοπίνακα, μέσα σε πυκνό καπνό, σε άπλετο φως… Σχεδόν όλα τα σκυλιά είναι εγκαταλελειμμένα, μη εκπαιδευμένα, συχνά επιθετικά. Το ένα είναι λύκος. (Κάθε σκυλί αντιμετωπίστηκε προσεκτικά και ήταν προστατευμένο κατά τη φωτογράφηση). Οι εικόνες συνοδεύονται από καθημερινές φράσεις που τόσο συχνά κρύβουν ένα άλλο νόημα.

image
 
Όπως και σε προηγούμενη σειρά, στη «Σιωπή των σκύλων στα αυτοκίνητα», τα σκυλιά χρησιμοποιούνται εδώ για να αντικατοπτρίσουν τη μη ρητή, ενστικτώδη πλευρά της φύσης μας.

image

Στη δική μου εμπειρία, είναι τα σκυλιά –και κάποια άλλα ζώα- που έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν συγκεκριμένα συναισθήματά τους με πιο ευθύ τρόπο, παρόλο που δεν μπορούν να μιλήσουν.

image

Όμως, οι σειρές αυτές αναφέρονται επίσης στη σιωπή των ζώων (στην απουσία φωνής), τους κρυφούς τους πόνους και τις σιωπηλές τους ανάγκες, που σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι τόσο εμφανείς».

image

Πηγές: 
photohab.com
martinusborne.com