Η ART-ATHINA επιστρέφει δυναμικά με τη 17η διοργάνωσή της, για να χρωματίσει την καθημερινότητα κόντρα στο απαισιόδοξο οικονομικό κλίμα. Η μεγάλη εικαστική γιορτή, στην οποία συμμετέχουν πολυάριθμες γκαλερί και τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo), με σκοπό να εντάξει δυναμικά την τέχνη στον κοινωνικό διάλογο.

Ads

Φέτος η συμμετοχή των γκαλερί και των φορέων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με 58 γκαλερί από 9 χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα) και 40 φορείς, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό, Μουσείο Φωτογραφίας, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Εθνική Πινακοθήκη κ.ά.) να δίνουν το παρών και την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης μέσα από τη δουλειά 300 και πλέον καλλιτεχνών. Στην έκθεση θα πωλούνται έργα, η αξία των οποίων θα ξεκινά από τα 300 ευρώ.

«Διάλογοι» και «Ταξίδια» με Video art

Στο πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Μυστικά ταξίδια» παρουσιάζονται έξι βίντεο από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με θέματα που βγαίνουν μέσα από ταξίδια, αναζητήσεις και περιπλανήσεις, κυριολεκτικές ή εσωτερικές. Η γνωριμία με έναν άλλο πολιτισμό, η ίδια η εμπειρία του ταξιδιού αλλά και η επαφή με τη φύση γίνονται αφορμές για παρατηρήσεις και αποκαλύψεις.

Ads

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση της ART-ATHINA με την προβολή μίας επιλογής έργων video-art, τα οποία παρουσιάστηκαν πρώτη φορά σε δημόσιους χώρους της Αθήνας στο πλαίσιο των Εικαστικών Διαλόγων. Εικαστικοί καλλιτέχνες αποπειρώνται, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα έκφρασης, να μεταγράψουν σε εικόνα τις προβληματικές που εγείρει ο επιστημονικός λόγος σε σχέση με την ιστορία, τη δημοκρατία, την επιστήμη, την ηθική και την ποιότητα ζωής.

Τυπώνοντας Χ_ΑΡΤ_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ και παίζοντας Πινγκ Πονγκ με το κοινό

Η ομάδα δράσης Εν Φλω, αποτελούμενη από φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας τους Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα παρουσιάσει τα διαδραστικά δρώμενα «ΤΥΠΩΘΗΤΩ» και «Χ_ΑΡΤ_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ». Στο πρώτο, χρησιμοποιώντας χαρακτικές και εκτυπωτικές μεθόδους, η ομάδα θα τυπώσει γραφές, εικονολέξεις και σύμβολα, τα οποία το κοινό καλείται να αναιρέσει, να σχολιάσει ή να διαγράψει, χρησιμοποιώντας μεγάλες λαστιχένιες σφραγίδες. Στα «Χ_ΑΡΤ_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ», κάθε φοιτητής θα μεταμορφώνεται σε παρα-χαράκτη και θα τυπώνει και θα κυκλοφορεί τα δικά του εικαστικά χαρτονομίσματα. Αποχαιρετώντας την ART-ATHINA οι επισκέπτες θα παίρνουν μαζί τους ένα αυθεντικό εικαστικό, χαρακτικό χαρτονόμισμα.

H Kunsthalle Athena στήνει ένα συμμετοχικό κύκλο παιχνιδιών πινγκ πονγκ με τίτλο «The Ping Pong Lab – Phase A: Ping Pong Diplomacy». Στόχος είναι η δημιουργία ενός πεδίου ανάμιξης, στο οποίο ο καθένας να μπορεί να βιώσει μια –έστω στιγμιαία– αποστασιοποίηση από τη «θεσμική» του ταυτότητα. Οι παίκτες του Ping Pong Diplomacy καλούνται να ονοματίσουν την ιδιότητά τους και να παίξουν με αντίπαλο κάποιον με διαφορετική ιδιότητα. Η έννοια τής αντιπαλότητας αφοπλίζεται μπροστά στην εκδοχή του παιχνιδιού.

Ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στις απώλειες της εικαστικής σκηνής

Με αφορμή τρεις πρόσφατες απώλειες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, το θάνατο του Βλάση Κανιάρη και του Νίκου Αλεξίου και την παύση της λειτουργίας τής γκαλερί Ζήτα-Μι, η ART-ATHINA οργανώνει σειρά προβολών με τα εξής ντοκιμαντέρ: «Βλάσης Κανιάρης 1958» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου», «Νίκος Αλεξίου» από την τηλεοπτική σειρά «Οι Έλληνες» και το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα «I would Like to Give you my Heart Forever ZHTA-MI».

Η «Ζήτα- Μι», η πρώτη και μακροβιότερη αίθουσα τέχνης της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1955 και αποτέλεσε σύμβολο, στέκι για τους ποιητές, τους σινεφίλ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» και την αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα». Στη Ζήτα-Μι «γεννήθηκε» επίσης το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μικρογεωγραφίες

Οι Μικρογεωγραφίες είναι ένα έργο εν εξελίξει που εστιάζει στη διερεύνηση παραμελημένων κοινωνικά γεωγραφικών περιοχών, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Φαληρικού όρμου μετά την αλλαγή που υπέστη εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Από τις 11 Μαΐου η ART-ATHINA θα βρίσκεται και on line μέσω της πλατφόρμας openartcollection.com. Είκοσι πέντε γκαλερί θα δείχνουν τα έργα των καλλιτεχνών τους και οι χρήστες θα πλειοδοτούν για την αγορά τους. Από φέτος, επίσης, εντάσσεται στο επικοινωνιακό πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αποτελώντας την κεντρική εκδήλωση της 1ης ATHENS ART WEEK (9-15 Μαΐου).

Είσοδος 10 και 5 ευρώ

www.art-athina.gr