Απορρίπτει την αιγυπτιακή αίτηση επιστροφής της διάσημης προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης στην Αίγυπτο το Ίδρυμα Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γερμανίας. «Δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα από την Αίγυπτο για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης» ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, καθώς στο αίτημα δεν υπήρχε η υπογραφή του πρωθυπουργού της Αιγύπτου.

Ads

Ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε τη Δευτέρα: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει επιστολή από αιγυπτιακής πλευράς προς τον πρόεδρο του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο αναφέρεται στη Νεφερτίτη. Κατόπιν τούτου υπήρξαν αναφορές στον τύπο ότι έγινε επίσημο διάβημα επιστροφής της. Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο. Δεν υφίσταται επίσημο αίτημα επιστροφής της Νεφερτίτης εκ μέρους της αιγυπτιακής κυβέρνησης προς τη Γερμανία. Ένα τέτοιο αίτημα υποβάλλεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Άλλωστε η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την προτομή της Νεφερτίτης είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει».

Το πρωί της Τρίτης, το Ίδρυμα Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή του Ζάχι Χάουας, Γενικού Γραμματέα Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, στην οποία εκφράζεται το αίτημα της επιστροφής της Νεφερτίτης, αλλά δεν υπογράφεται από τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Χέρμαν Πάρτσιγκερ κοινοποίησε ότι «έχει ζωηρό ενδιαφέρον να συνεργαστεί» με τους Αιγύπτιους επιστήμονες και ότι επεξεργάζεται ήδη πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνεται στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Χάουας.

Ο Ζάχι Χάουας, Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, υποστηρίζει ότι η προτομή πέρασε το 1912 από τους ελέγχους των αιγυπτιακών αρχών ως εύρημα «δεύτερης ποιότητας» γιατί οι ενδιαφερόμενοι την είχαν προηγουμένως μουτζουρώσει με λάσπη και μιλά για «ουσιαστική φυγάδευση του ευρήματος». Την προτομή είχε ζητήσει η Αίγυπτος ξανά έξι χρόνια μετά την τοποθέτησή της σε μουσείο του Βερολίνου (1930).

Ads