Το Βερολίνο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς αρχιτέκτονες όσο καμιά άλλη πόλη. Έκθεση στην πόλη παρουσιάζει αρχιτεκτονικά οράματα που δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα, όπου τα εκθέματα εκτός από το να απεικονίσουν το πνεύμα της εποχής προσφέρουν ταυτόχρονα έμπνευση και για το μέλλον.

Ads

Τα απραγματοποίητα σχέδια εκτίθενται σ’ ένα ιστορικό κτίριο του 1960 στο κέντρο της πόλης. Η έκθεση, που ονομάστηκε “Τα ανοικοδόμητα του Βερολίνου”, παρουσιάζει ιδέες από 100 αρχιτέκτονες, υπό τη μορφή σχεδίων. Κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης είναι τα απραγματοποίητα αρχιτεκτονικά εγχειρήματα από το 1907 ως το 1997. Μερικά από αυτά έχουν γίνει σύγχρονες εικόνες όπως τα σχέδια του Mies van der Rohe για έναν ουρανοξύστη στο Friedrich Strasse το 1921-πλάνο αδύνατον να πραγματοποιηθεί εκείνη την εποχή- και άλλα είναι έντονα φημισμένα όπως το γιγάντιο σχέδιο για την ουτοπική γερμανική πρωτεύουσα του Χίτλερ, Germania, που αναπτύχθηκε από τον αρχιτέκτονα του Άλμπερτ Σπέερ.

Με την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου και τη διαίρεση της πόλης, πολλά προγραμματισμένα κτίρια προς ανοικοδόμηση δεν είδαν το φως ποτέ. Ορισμένα από τα σχέδια εξακολουθούν να φαίνονται τόσο φρέσκα και σύγχρονα, ώστε να μπορεί κανείς να τα φανταστεί και να τα αναθέσει προς ανέγερση σήμερα. Παράδειγμα αυτού είναι σχέδιο του 1925 από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Cornelis
van Eesteren για την περίφημη λεωφόρο Unter den Linden του Βερολίνου. Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση παλαιότερων κτιρίων στο ανατολικό άκρο του δρόμου, ενώ στο δυτικό άκρο προβλεπόταν η ανέγερση τετραώροφων εμπορικών κτιρίων, με πύργους που θα έφταναν έως και τα 45 μέτρα ύψος.

Δυσαρεστημένοι δε θα μείνουν από την έκθεση ούτε όσοι αρέσκονται στην επιστημονική φαντασία. Το 1988 αμερικανός αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Lebheus Γουντς, ο οποίος τώρα εργάζεται κυρίως πάνω στην αρχιτεκτονική θεωρία, ανέπτυξε σχέδιο που ονόμασε “το υπόγειο Βερολίνο”. Ήταν ένα όραμα που θα οδηγούσε στο σχηματισμό μιας υπόγειας κυβέρνησης, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την επανένωση της Γερμανίας.

Ads

Με τα χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την επανένωση, το Βερολίνο αποτελεί πόλη των ονείρων για πολλούς αρχιτέκτονες – ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν πολλές πόλεις όπου κάποιος θα βρει τόσα ανεκμετάλλευτα σημεία στο κέντρο τους. Ακόμα και σε αυτόν τον αιώνα, πολλά από αυτά τα σημεία εξακολουθούν να υπάρχουν ασχημαίνοντας την πόλη – όπως επίσης, μεγάλες αρχιτεκτονικές ιδέες εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά. Στα παραδείγματα μπορούμε να συμπεριλάβουμε το κλειστό αεροδρόμιο Tempelhof και το παλάτι της πόλης του Βερολίνου.

Πηγή: Spiegel Online