Σε αρχαιολογικό χώρο κηρύχτηκε ολόκληρο το νησί της Σύμης, καθώς και τα γύρω νησάκια, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια διατηρητέοι λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους, παραδοσιακής και κλασικής.

Ads

Το νησί περιλαμβάνει 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή ως τα νεώτερα χρόνια.

Αν και οι οικισμοί εδώ και χρόνια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι λόγω της αρχιτεκτονικής τους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κήρυξε ολόκληρο το νησί ως αρχαιολογικό χώρο, καθώς κατάλοιπα εποχών εντοπίζονται σχεδόν σε όλη του την έκταση.

Αρχαιολογικοί χώροι κηρύχθηκαν και οι νησίδες Νίμος, Αγία Μαρίνα, Σεσκλί, Κουλουντρός, Αρτικονήσι, Τρούμπετο, Πήδημα και Μαρμαράς.

Ads

Σχετικό αίτημα διατυπώθηκε και για τη θαλάσσια περιοχή, ωστόσο, πρέπει να προηγηθεί έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Το νησί αναφέρεται στις αρχαίες πηγές με διάφορα ονόματα, όπως Καρίκη, Μεταποντίς και Αίγλη. Η ονομασία «Σύμη» προέρχεται από τη σύζυγο του Γλαύκου η οποία θεωρείτο ως η πρώτη κάτοικος.