Τι συμβαίνει όταν είσαι ένας άγνωστος ζωγράφος, που είτε πεθαίνει νέος, είτε ζει σε λάθος περιοχή είτε ζωγραφίζει τα λάθος αντικείμενα για τους λάθος ανθρώπους; Το πιθανότερο είναι, οι ικανότητές σου να περάσουν απαρατήρητες ή έστω να αναγνωριστούν πολύ μετά το τέλος της ζωής σου. Προσπαθώντας να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, το BBC παρουσιάζει πέντε δημιουργούς που θα άξιζαν πολύ μεγαλύτερη καλλιτεχνική αναγνώριση.

Ads


Sir Alfred Munnings, 1878-1959

Αν και κάποτε ήταν αρκετά διάσημος, η φήμη του μειώθηκε με το χρόνο. Αιτία ίσως ήταν ότι ζωγράφιζε “ντεμοντέ” παραστάσεις, όπως το κυνήγι της αλεπούς και οι ιπποδρομίες, ή ίσως ότι το 1949, όντας μεθυσμένος δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι εύκολα «θα κλοτσούσε με τον Τσόρτσιλ τον Πικάσο στα …». Παρόλα αυτά, το 2004 πίνακας του πωλήθηκε στην Νέα Υόρκη για 8 εκατ. δολάρια.

Meredith Frampton, 1894-1984

Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν γυναίκα αλλά αυτό δεν ισχύει. Συγκαταλέγεται, πάντως, στους καλύτερους ζωγράφους προσωπογραφιών. Ήταν φημισμένος για το ότι δούλευε αργά, με μεγάλη επιμονή στη λεπτομέρεια. Όταν η καριέρα του ήταν έτοιμη να απογειωθεί, τον χτύπησε η τραγωδία. Η όραση του άρχισε να τον εγκαταλείπει και για τα υπόλοιπα 40 χρόνια της ζωής του δεν ζωγράφισε τίποτα. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν μόνο λίγοι πίνακές του.

Ads

John Bratby, 1928-1992

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Bratby έχει ξεχαστεί απ’ το κοινό. Αγαπημένο του θέμα ζωγραφικής ήταν η τουαλέτα! Γενικότερα, του άρεσε να ζωγραφίζει ότι ήταν λεκιασμένο ή απλως μύριζε. Και τα κατάφερνε πολύ καλά…

Peter Lanyon, 1918-1964

Ο Peter Lanyon ήταν ένα βήμα πριν από την αναγνώριση, όταν συνετρίβη το ανεμόπτερο του στο Somerset και έχασε τη ζωή του σε ηλικία 46 ετών. Μέχρι τότε ο χαρισματικός Βρετανός είχε ζωγραφίσει πολλούς πίνακες εμπνευσμένος από τοπία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κορνουάλης. Το έργο του είχε γοητεύσει τον Jackson Pollock, ενώ ο Mark Rothko είχε διασχίσει τον Ατλαντικό για να δει τους πίνακές του. Σήμερα, δυστυχώς, κανείς δεν διασχίζει ούτε τον δρόμο για να θαυμάσει τα έργα του.

Leonora Carrington, 1917-2011

Η Leonora Carrington γεννήθηκε στο Lancashire κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Αν και έγινε παγκοσμίως γνωστή, στην πατρίδα της, τη Βρετανία, παραμένει άγνωστη. Κι αυτό γιατί εγκατέλειψε τη χώρα στη δεκαετία του 1930, αφότου την αποκήρυξε ο πατέρας της, και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της στην Πόλη του Μεξικού.