Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή του ιδιαιτέρως ραδιενεργού νερού προς τον Ειρηνικό ωκεανό. Στο μεταξύ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκταμιεύσει ένα πρώτο κονδύλι για ανακούφιση των σεισμοπαθών ενώ η Ινδία επέβαλλε πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ιαπωνικών προϊόντων διατροφής.

Ads

Το νερό διέφευγε από ρωγμή 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2. Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες σφράγισης της με τσιμέντο, πριονίδι και εφημερίδες, τελικά οι μηχανικοί της Tepco χρησιμοποίησαν «υγρό γυαλί», το οποίο στερεοποιήθηκε στην τρύπα. Η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να της δανείσει ένα πλωτό εργοστάσιο απολύμανσης από τη ραδιενέργεια, που χρησιμοποιείται στη διαδικασία διάλυσης παλαιών πυρηνικών υποβρυχίων.

Έκτακτα κονδύλια για τα θύματα της καταστροφής

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνική εφημερίδα Asahi έγραψε ότι η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει έκτακτο κονδύλι 3 τρισ. γιεν (περίπου 25 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό, ως πρώτη δόση για την ανακούφιση των θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ιαπωνία δεν θα χρειαστεί δάνειο για την αρωγή των πληγέντων.

Ads

Ινδία: πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων διατροφής

Η Ινδία επέβαλε πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων διατροφής φοβούμενη τη μόλυνση από ραδιενέργεια, μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η απαγόρευση, διάρκειας τριών μηνών, μπορεί να παραταθεί «έως ότου η απειλή μόλυνσης από τη ραδιενέργεια φτάσει σε ένα αποδεκτό όριο», σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης.

«Δεδομένου ότι η ραδιενέργεια επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ραδιενεργό μόλυνση της τροφικής αλυσίδας στην Ιαπωνία», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση. Αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, ενώ άλλες ελέγχουν τα επίπεδα της ακτινοβολίας των φορτίων από την Ιαπωνία.

Η Ινδία, η πρώτη χώρα που θεσπίζει πλήρη απαγόρευση, εισάγει από την Ιαπωνία μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Σχεδιάζεται η αποθήκευση του ραδιενεργού νερού σε πλωτή πλατφόρμα