Ένα ιδιαίτερο πείραμα χρηματοδοτεί η NASA και το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 02:14 το πρωί ώρα Ελλάδος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσομοίωση, όπου η ανθρωπότητα θα προετοιμάσει μία στρατηγική για την πιθανότητα που κάποιος αστεροειδής βρεθεί σε συγκρουσιακή πορεία με τη Γη.

Ads

«Η πιθανότητα ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει μια σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρη, κανείς δεν ξέρει πότε. Αλλά η απάντηση είναι ναι, υπάρχει αυτή η περίπτωση», δήλωσε ο αστροφυσικός και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα της NASA, Σταμάτης Κριμιζής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το πείραμα

«Έχουμε κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο στο εργαστήριό μας στο John’s Hopkins, υπό την αιγίδα του γραφείου πλανητικής προστασίας της Γης, το οποίο χρηματοδοτεί η NASA. Αυτό το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, με σκοπό να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή που λέγεται ‘Δίδυμος’. Είναι ένας κεντρικός αστεροειδής που έχει έναν μικρό δορυφόρο, ονόματι ‘Δίμορφος’, γιατί όταν, στις 27 Σεπτεμβρίου, συγκρουστεί με το δορυφόρο, θα αλλάξει μορφή», εξηγεί ο δρ. Κριμιζής.

Ads

Σκοπός του πειράματος είναι να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τον αστεροειδή από την τροχιά στην οποία βρίσκεται, «λίγο πιο έξω, έτσι ώστε να μη συγκρουστεί με τη Γη».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, αυτό θα είναι και το πρώτο πείραμα της ανθρωπότητας που θα προσπαθήσει να «σπρώξει» αυτό το σύστημα αστεροειδών προς μια αλλαγή της τροχιάς του.

«Θα μετρήσουμε [το αποτέλεσμα] και επί τόπου αλλά και με τηλεσκόπια από τη Γη, γιατί αυτός ο αστεροειδής θα περάσει περίπου 11 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο κοντινό σημείο, επομένως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, απλώς είναι ένα τεστ. Και θα δούμε πόσο μπορεί να αλλάξει με αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε, μέχρι πριν από 20 χρόνια, η ανθρωπότητα γνώριζε μονάχα κάποιες δεκάδες από αστεροειδείς οι οποίοι είχαν αρκετά μεγάλη διάμετρο για να καταστρέψουν τη Γη.

Τότε, όμως, οργανώθηκε ένα πρόγραμμα από τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες για να γίνει μία έρευνα σχετικά με το πόσοι αστεροειδείς (από ένα χιλιόμετρο σε διάμετρο και παραπάνω) είναι κοντά στην τροχιά της Γης και μπορούν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις.

«Βρέθηκαν εκατοντάδες. Και τώρα έχει κατέβει ο πήχης: Ποιοι έχουν διαμέτρους πάνω από 100 μέτρα, καθώς και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Αυτοί είναι πάρα πολλές χιλιάδες», επισήμανε ο επιστήμονας.

«Όμως, τώρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε ως Γη. Σε αντίθεση με τον καιρό που χτύπησε ο αστεροειδής που κατέστρεψε τους δεινόσαυρους πριν από 62 εκατ. χρόνια, τότε δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», συνέχισε ο ίδιος, πιο αισιόδοξα.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι η γνωστή ταινία του Netflix «Don’t Look Up», που πραγματεύεται το ζήτημα της σύγκρουσης του πλανήτη μας με έναν μεγάλο αστεροειδή, ο κ. Κριμιζής απάντησε:

«Οπωσδήποτε δεν γνώριζαν ότι εμείς ετοιμάζαμε αυτή την αποστολή […] Όταν δημοσιοποιήθηκε η εκτόξευση, ο σκηνοθέτης της ταινίας τηλεφώνησε στο συνάδελφό μου και του λέει: ‘Τι γίνεται ρε παιδιά, εγώ νόμιζα ότι έκανα επιστημονική φαντασία και εσείς μου λέτε ότι πάτε να κάνετε τέτοιο πείραμα;’».

Οι διαστημικές αποστολές, η εξωγήινη ζωή, ο Ίλον Μασκ και ο Άρης

«Πράγματι θα πάμε στον Άρη ως εξερευνητές. Γίνονται σοβαρές μελέτες και προετοιμασίες για τους πυραύλους που θα χρειαστούν γι’ αυτό το εγχείρημα. Μέσα στη δεκαετία του 2030, πιθανόν προς το τέλος της, θα υπάρξει μια αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα που θα πάει στον Άρη και θα τον εξερευνήσει» τόνισε και αναφερόμενος στα περί εποικισμού είπε:

«Σε αυτό το κομμάτι, αυτά που πρεσβεύει ο Ίλον Μασκ είναι επιστημονική φαντασία. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε και μεγάλα εμπόδια. Θα αναφέρω μόνο δύο. Το ένα είναι ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι μόνο έξι χιλιοστά της ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης και είναι κυρίως διοξείδιο του άνθρακα. Επομένως δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.

Το δεύτερο είναι ότι δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την κοσμική ακτινοβολία και τις ηλιακές εκρήξεις που εκπέμπουν σωματίδια τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα μόρια του ανθρώπινου σώματος και οτιδήποτε ζωντανό. Μπορούν να σκοτώσουν το πλήρωμα. Οποιαδήποτε αποστολή πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αμυνθεί στους οκτώ μήνες που θα χρειαστούν περίπου για να πάνε από τη Γη στο Άρη και όταν φτάσουν εκεί πρέπει να υπάρχει μια υπόγεια «κατοικία» ένα μέτρο κάτω από το έδαφος. Αυτές δεν είναι εύκολες καταστάσεις και ούτε μπορούν να κατασκευαστούν. Επομένως ο εποικισμός, δηλαδή μεγάλη μεταφορά ανθρώπινου πληρώματος και πολιτών για να ζήσουν στον Άρη είναι τουλάχιστον εκατοντάδες χρόνια μακριά».

Σχετικά με τις διαστημικές αποστολές στα επόμενα χρόνια ο κ.Κριμιζής ανέφερε: «Αυτό που θα μας απασχοληθεί κυρίως τα επόμενα χρόνια είναι τα συστατικά του υπεδάφους του Άρη. Διότι σήμερα ξέρουμε ότι ο Άρης είχε μια πολύ πυκνή ατμόσφαιρα περίπου σαν της Γης τα πρώτα 500εκατ. χρόνια από τη δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος και πάρα πολύ νερό στην επιφάνεια του και υποτίθεται στο υπέδαφος του. Έχει ήδη παγετώνες από νερό στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο. Επομένως οι πιθανότητες να υπήρξε κάποια βιολογική δραστηριότητα είναι πολύ σοβαρές.

Πώς μπορεί να το αποφασίσει κανείς αυτό; Όπως ξέρεις έχουμε στείλει διαστημόπλοια, προσεδαφίστηκαν, κάνουν επί τόπου αναλύσεις και έχουν βρει τώρα τελευταία οργανικά μόρια που σημαίνει ότι υπάρχουν υλικά τα οποία εμπεριέχουν άνθρακα υδρογόνο. Αλλά δεν ξέρει κανείς αν υπήρξε βιολογική δραστηριότητα και αν υπήρχαν παλαιοβακτήρια όπως στην περίπτωση της Γης όπου το πρώτο υπήρχε πριν 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Υπήρχε η δυνατότητα να είχε αναπτυχθεί αυτού του είδους η δραστηριότητα και στον Άρη. Θα έρθουν πίσω λοιπόν δείγματα στη Γη σε περίπου 8-10 χρόνια τα οποία θα τα εξετάσουμε στα εργαστήρια μας με μεγάλη λεπτομέρεια για να δούμε αν θα βρούμε κάτι έστω και απολιθωμένο.

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στο μέλλον στο φεγγάρι, οπωσδήποτε. Διότι εκεί είναι δυνατό να γίνει μια αποικία. Είναι τόσο κοντά και μπορούν να μεταφερθούν υλικά και να χρησιμοποιηθούν επί τόπου. Θα έχουμε πολύ μεγάλη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα ανάμεσα στη Γη και στο φεγγάρι». 

Σχετικά με την εξωγήινη ζωή επισήμανε: «Ξέρετε γενικά η επιστημονική κοινότητα το αντιμετωπίζει αυτό. Ήμουν μέλος μιας Επιτροπής της οποίας ο αντικειμενικός σκοπός ήταν να σχεδιάσει τι θα πει η ανθρωπότητα αν πράγματι υπάρξει ένα μήνυμα από το διάστημα. Υπάρχουν δύο όψεις αυτής της απάντησης. Η μία λέει ότι όταν είσαι σε ένα δάσος για το οποίο δεν ξέρεις τίποτα και ακούσεις κάποιους θορύβους δεν λες τίποτα γιατί αν πεις κάτι μπορεί να είναι θηρία και να σε φάνε.

Προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται. Η άλλη άποψη λέει ότι και βέβαια πρέπει να απαντήσουμε διότι σημαίνει ότι αυτός ο πολιτισμός έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τον δικό μας και δεν πρόκειται να μας καταστρέψουν αλλά θα μάθουμε πάρα πολλά. Εγώ ταυτίζομαι με τη δεύτερη άποψη οπωσδήποτε. Όταν προοδεύει η επιστήμη το ανθρώπινο είδος προοδεύει».