Μαίνεται η μεγάλη μάχη με τη φωτιά στην Σάμο, με τη μέρα και σήμερα να προβλέπεται δύσκολη.

Ads

Η φωτιά που κατακαίει τα πάντα ξεκίνησε την Τετάρτη από Παλαιοχώρι, στον Μαραθόκαμπο στα δυτικά της Σάμου, ενώ όλη νύχτα έκαιγε καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις πρασίνου στο νησί, ενώ την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα, καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι, αν και η ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης έλεγε πως το μέτωπο νοτια-νοτιοδυτικα από το Παλαιοχώρι έχει ελεγχθεί.

Τεράστια ήταν η μάχη να μην περάσει η πυρκαγιά σε οικισμούς του Μαραθόκαμπου.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο ξεκίνησε από τον οικισμό Παλαιοχώρι αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων πέρασε από τον Μαραθόκαμπο και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριάς Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και λίγο πριν τις 9 το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως η φωτιά οριοθετήθηκε χωρίς να έχει πλησιάσει τα σπίτια του Λιμνιώνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, στο Open η εικόνα της πυρκαγιάς είναι λίγο καλύτερη καθώς έπεσαν οι άνεμοι, δεν υπάρχει προς το παρόν απώλεια κατοικιών, ωστόσο χθες εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοι Μακριά Πούντα και Λιμνιώνα.

Ο κ. Λυμπέρης ως προς τα αίτια της φωτιάς τόνισε πως αυτή ξεκίνησε από δυσπρόσιτο σημείο και το πιο πιθανό είναι να ξέσπασε από κουλούρες της ΔΕΗ και όχι από ανθρώπινη παρέμβαση.