Δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα για το μπλοκ της αριστεράς που συνασπίστηκε στις εκλογές υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, καθώς τα τρία απ’ τα τέσσερα κόμματα διαμήνυσαν σήμερα ότι απορρίπτουν την πρότασή του για σχηματισμό ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ads

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το  κόμμα των Ευρωπαίων Οικολόγων και Πρασίνων και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα αρνούνται την πρόταση του Μελανσόν για μια ενιαία ομάδα Nupes στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μελανσόν είπε στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου  Μακρόν. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. Κατ’ επέκταση αυτό σημαίνει ότι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε τελικά να βρεθεί το  κόμμα της Λεπέν, που αποτελεί ενιαία κοινοβουλευτική δύναμη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κόμματα υπό την ομπρέλα Nupes, αιτιολόγησαν τη σημερινή τους άρνηση λέγοντας πως πίστευαν ότι η συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε στις αρχές Μαΐου προέβλεπε ξεχωριστές ομάδες.

Ads

«Ποτέ δεν αφορούσε μια ομάδα. Θα υπάρξει μια σοσιαλιστική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο Πιέρ Ζουβέ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού κόμματος. «Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης σε μια ενιαία ομάδα», αντέδρασε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων και Οικιολόγων Αλέν Κουλομπέλ.  Κατά μιας κοινής κοινοβουλετικής ομάδας δήλωσε και  ο στενός φίλος του κομμουνιστή ηγέτη Φαμπιάν Ρουσέλ.

«Δεν πρότεινα τη διάλυση των κομμάτων αλλά τον σχηματισμό κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο καθένας φυσικά θα μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστή αντιπροσωπεία στην Εθνοσυνέλευση όπως ήδη κάνουμε ο καθένας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραψε στο Twitter ο Μελανσόν μετά τις αντιδράσεις.