Τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας oι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να σηκώνουν κεφάλι, με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην περιφέρεια Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ να κάνει λόγο για αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Πάβλιουκ στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

«Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου». Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζίτομιρ και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ , στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ. 

Αντεπιθέσεις έχουν εκδηλώσει όμως οι Ουκρανοί και στον Νότο για να αποτέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να κινηθούν προς την Δύση, την Οδησσό.

Ads

Λίγο αργότερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως είπε, τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνίχιβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν. Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».
Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε. Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.